香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心跳得太快?

升級   40%

該用戶從未簽到

我重90kg, 高76, Age37. 典型中間肥伴 ,開始跑步六個星期, 現在每會次行10-15mins, 超慢跑或間歇跑30-45min, 再行10-15mins, 現在體重在84-87kg. 最近讀了一 些關於心跳率,  消脂, 帶氧及無氧的文章. 按其所說我的理想心跳應在109-146, 於是我買了可量度HR的錶, 發現自己急行2分鐘心跳已達110, 慢跑5 分鐘後150-170, 步20-30mins甚至會跳到更高. 如要降到146以下真係只可以行, 唔可以跑.
我的心跳係咪過快?平時HR60/min
如果我想減肥係咪行好過跑?
如果繼續跑會唔會對身體唔好?
我其實想試下出年渣打10km, 夠唔夠時間練習?
懇請各位指點指點!
+1 0
上一篇︰>>網衫現已開始訂購<<下一篇︰2009.11.29 Nikko 扶輪社10K比賽

升級   18.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

如果唔太辛苦都可以, 心肺太弱, 順手仲好訓練一下.
    160-170 下都唔係話太高, 無乜心口痛, 呼吸唔暢順, or 暈等等, 都可以繼續

想認真跑10k就要練下心肺, 比較高強度的訓練, 訓練達80% max 心跳都好正常

升級   40%

該用戶從未簽到

我Max 183, 80% 只可以跳146, 如果keep 住170以上會唔會出事?有時都會過180.

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

心率高表示心肺功能差,我自己以前心率都好高。晨早練跑,著完鞋心率已過百。
    第一次跑左二百米己經想返屋企 ,一口氣(超慢)跑左兩千米己經想死 !
    跑左一段時間(幾個月)都算ok,8個月左右跑渣打10k,全程無行
    心肺功能是可以練返來的。
    記緊努力!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Holycow !!!  That is quite high and it is not normal !!    With such a rapid heart beat and prolonged exercise, the rhythm might eventually turn into Supraventricular tachycardia (SVT).  Since less blood (cardiac output) is being pumped (stroke volume) into and out of your heart, you might start feeling dizziness, fatigue and short of breath.  I strongly advice you go see a doctor and tell him about your situation.  He/she might refer you to a cardiologist or even set up a stress test (running on a treadmill)appointment for you.  

Sorry, I don't know how to say all these in Chinese.  Good luck.

升級   2.67%

該用戶從未簽到

我平時都80,行路90幾,180磅,5呎10吋高,一樣跑到馬拉松。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 COMEONBABY28 於 2/10/2009 11:50 發表
    我重90kg, 高76, Age37. 典型中間肥伴 ,開始跑步六個星期, 現在每會次行10-15mins, 超慢跑或間歇跑30-45min, 再行10-15mins, 現在體重在84-87kg. 最近讀了一 些關於心跳率,  消脂, 帶氧及無氧的文章. 按其所說我的 ...

師兄,係咪揾個醫生做吓檢查或建議穩陣啲呢!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

我都係心率好高
    (跑跑步機SHOW18X..唔知準唔準..)
    不過唔知係咪習慣左 都唔係幾辛苦

升級   40%

該用戶從未簽到

多謝各位CHING提點
    因為我只錶壞了, 暫時無再理心跳率,總之叫自己跑慢一點, 以持久及長距離為原則; 練好心肺功能為目標!
    我現在可以連續以龜速跑50分鐘! 感覺很好!

" 我要有個強心臟! WOW!!!"