香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

唔減唔得

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟今年19歲 讀毅進
175cm 250磅
幾年前阿麻中左風 已經想減...
點知講講講 講到而加
上星期 阿麻又入醫院
個心又有事 仲要發埋燒(已80歲了,可大可小)
我即去探佢 佢用佢郁得果隻手捉住我
叫我一定要減肥

因為太耐冇做運動了
慢跑的話 跑兩步就唔掂
所以快行 連續一個鐘
心跳都快既 但係有冇60-80%就唔知了

我一定要減肥

我想問下 check心跳果D手錶係邊度搵到呢?
洗唔洗買咩牌子 , 價錢幾多算好 , 等等

食野方面 我已通知母親 佢都好識做咁借D減肥書睇
幫我準備

同埋有冇提議比我 要樣去減肥
洗唔洗早睡早起(重要)
我屋企付近冇泳池 所以冇得油水
得跑步/踩單車

唔該大家

+1 0
上一篇︰09.10.1 東區10K by TNT下一篇︰青衣新手報到

升級   45.6%

該用戶從未簽到

I think that swimming is better for you.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

雖然我介紹唔到咩錶俾你, 不過為你打打氣吧, 加油呀!!

250LBS 要減都會相當慢長, 你要有心理準備! 無半年我諗都無乜成績
我有個同事之前有 280 磅, 身高 180CM 左右, 同你CASE 差不多,
佢搵營養師幫佢減, 返工我見佢食飯餐餐都有菜有飯有肉, 好似無乜野,
不過完全無油, 用係瘦肉, 無肥肉, 當然份量唔多, 菜都係, 菜又係只用水 "恰" 熟
無油, 鹽都唔會落, 我唔知點解, 不過佢話鹽都唔食得咁多, 只用黑椒黎調味

每日做1HR 有氧運動, 咁樣一個月好似都係減 5-8LBS, 如要減得健康, 就要慢慢黎,
係咁節食, 只會影響健康同埋好易反彈!

加油呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

咁我想問下 我既跑步/慢行 方便 要點攪好丫?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-2 23:35 發表
250LBS 要減都會相當慢長, 你要有心理準備! 無半年我諗都無乜成績
我有個同事之前有 280 磅, 身高 180CM 左右, 同你CASE 差不多,
佢搵營養師幫佢減, 返工我見佢食飯餐餐都有菜有飯有肉, 好似無乜野,
不過完全無油, 用係瘦肉, 無肥肉, 當然份量唔多, 菜都係, 菜又係只用水 "恰" 熟
無油, 鹽都唔會落, 我唔知點解, 不過佢話鹽都唔食得咁多, 只用黑椒黎調味

每日做1HR 有氧運動, 咁樣一個月好似都係減 5-8LBS, 如要減得健康, 就要慢慢黎,
係咁節食, 只會影響健康同埋好易反彈!

加油呀!!

完全贊同 kito807 師兄既內容,千祈唔好節食呀,會映響健康、好易反彈、厭食甚至死亡的。
小弟兩年幾前都好肥,也是靠上述的健康飲食加埋帶氧運動(跑步),輕易減了25%體重,由BMI 28減到現在BMI 21,閣下BMI 有 37咁高,應該好易減的,食方面最緊要係無---油、鹽、糖,運動方面要時間長過半小時的帶氧運動如慢跑、游水等等。
測心跳錶---唔洗啦,小弟都買過,用了幾次,結果係好煩,成日響,話心跳超過所set的度數,問醫生,醫生叫我咪用,佢話唔洗既,運動時留意自己個身體,佢會話比你聽既,當你覺得唔舒服就減慢d或者休息一陣就得架啦,如果心口哪住痛就要即刻停同埋睇醫生,佢仲話平時少運動的人,開始運動個身體未習慣,心跳一定高的,到習慣左之後,心跳率才回降番低。
師兄最緊要做既事係:一、映番d相先,減肥以後映唔番,這些相好有鼓勵作用的;二、量下血壓,有高血壓唔適宜做太劇烈既運動;三、每日磅重及記錄;四、食健康餐;五、急步行或類似運動(半小時以上,要行到氣羅氣喘、出汗的)。
健康餐可參考小弟數日前講過的:
我通常係一早跑步,跑步後回家沖完涼就食早餐,都無乜時間俾我等幾耐才食,其實小弟覺得唔係隔幾耐既問題,而係食物既質素,小弟的早餐很簡單,用滾水沖即食麥片一湯碗,什麼都唔落,想食甜就落十零粒提子乾,食咸就落十零粒杏乾或果仁,唔會落油鹽糖;加一個提子飽(或半個大麥飽),咁就好飽,唔再食其他零食。有時會用自己煲既無糖渣咋或粟米粒代替麥片,也可以用粗麥方飽兩片夾切片的新鮮香蕉代替麥飽----好好味的,有營養有糖份有碳水化合物,多士或面飽千祈唔好搽野,果Jam太多糖,花生醬全是反式脂肪,不但止致肥仲會引致心血管疾病。
午餐同晚餐盡量係自己煮,經常出街食係好難減肥的,小弟減肥時係自己煮同埋用飯壺帶飯(可能唔係飯)。小弟煮最飽肚最有營養的餐給自己食,就係烚意粉或通心粉或螺絲粉等等用麥造的碳水化合物,護士話最營養同飽肚又唔會咁快消化及肚餓,意粉烚好就撈上碟或碗,不用過冷河,更不可再用油炒,小弟較喜歡湯意粉;之後煮 "食送",小弟會依從食物一二三,即係一份肉(4兩全瘦豬肉/瘦牛肉),兩份蔬菜(半斤菜/荷荳/什豆/番茄/洋蔥等等),三份碳水化合物(烚意粉或通心粉或螺絲粉等)小弟大食所以係一大湯碗,閣下如果夠飽可減為一飯碗。
如果不能避免出街食,多拿一個碗及熱水,d菜要用水過下才食,可減油及鹽。盡量唔出街食。要在麥記,K記及任何快餐店門口畫一條紅線,唔准入!!!!!油炸野唔食,任何反式脂肪、植物脂肪,飽和脂肪都唔食;除左水,唔好飲罐裝包裝飲品,低糖無糖都唔好飲。
如果能夠實行食用這些營養餐,保証一定成功減肥,有幾個小弟的朋友都能成功減肥,佢地都無反彈,仲愛上跑步添。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

我已經參考左師兄們既健康飲食了
但係...小弟好少會食早餐的
咁點算?
今日餐單
11點食左 一碗米粉
之後打算 3點幾食個大麥包
夜晚就唔知了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tokiha-mai 於 2009-10-3 12:07 發表
我已經參考左師兄們既健康飲食了
但係...小弟好少會食早餐的
咁點算?
今日餐單
11點食左 一碗米粉
之後打算 3點幾食個大麥包
夜晚就唔知了

減肥都要食早餐的,試下改下d飲食時間丫,正常d,試諗下,個胃由晚上八點食過野之後,要到第二日11點先再有野黎消化,成15個鐘頭,飢荒儲糧效應所以食乜野落去都吸收晒,唔點減丫?
11點食左 一碗米粉,咁有d乜料先?有無加油鹽糖?點解唔係一二三,無肉無蔬菜淨得碳水化合物,吸收晒咪變糖囉,唔健康!
點解要食三點三?午餐夠飽就唔好食三點三了,大麥包=多過主餐既份量?點解?會唔會又飲奶茶咖啡?小心d奶,全脂=飽和脂肪,植脂=反式脂肪,唔好落啦,仲有糖,會令你減肥失敗的,唔好落!千祈唔好飲汽水或任何包裝飲品,有糖無糖低糖都唔得。

tokiha-mai師兄,的起心肝,改變飲食習慣,成功是要付出的,但係一d都唔難!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

真係要改下D飲食時間~

米粉冇油鹽糖 有一碗菜 冇肉
我岩岩冇得到個大麥包
幾個月前戒左奶茶咖啡了
汽水好少會飲 隨左水 最多都係奶同麥精
奶洗唔洗戒? 麥精都唔敢買了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tokiha-mai 於 2009-10-3 15:51 發表
真係要改下D飲食時間~

米粉冇油鹽糖 有一碗菜 冇肉
我岩岩冇得到個大麥包
幾個月前戒左奶茶咖啡了
汽水好少會飲 隨左水 最多都係奶同麥精
奶洗唔洗戒? 麥精都唔敢買了

汽水直頭唔好飲,少飲都唔得既....減肥成功後才飲少少吧!
小弟贊成你d米粉要落d全瘦既瘦肉或瘦牛肉,比例係1份肉,2份菜,3份碳水化合物,營養均衡d,同埋無咁易肚餓,米粉太易消化了,試下改為湯意粉/螺絲粉/通心粉,噤飽d。
奶要飲低脂高鈣奶,麥精是不是維他奶?無糖就得,最好係用無糖荳漿代替奶,效果更佳,因為低脂奶都係有脂肪的。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

餐單都明哂了
但係跑步果度話
唔係心跳錶 我驚個心跳會太低 做唔到帶氧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tokiha-mai 於 2009-10-3 19:03 發表
餐單都明哂了
但係跑步果度話
唔係心跳錶 我驚個心跳會太低 做唔到帶氧

唔洗擔心太慢,慢慢黎啦,只要急行會出汗就得了,最重要係身體咁重,跑步會以體重幾倍既力壓落一隻腳度,唔好整傷對腳,急行都可以減肥架,小弟開始減肥時都行左兩個幾月,等減左30磅先開始學跑。重點係時間要半小時以上先開始消脂,所以,如果可以,運動一小時效果會易見d。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

同埋想問
麥片係咪桂格果隻呀?我屋企桂格同雀X都有 今日食左桂格了
湯意粉/螺絲粉/通心粉 係唔係三種都唔洗過冷河
超市有得買果D冠頭蕃茄豆可唔可以食?
姐係 好多汁+豆 用黎撈飯果D

唔該~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tokiha-mai 於 2009-10-4 10:43 發表
同埋想問
麥片係咪桂格果隻呀?我屋企桂格同雀X都有 今日食左桂格了
湯意粉/螺絲粉/通心粉 係唔係三種都唔洗過冷河
超市有得買果D冠頭蕃茄豆可唔可以食?
姐係 好多汁+豆 用黎撈飯果D

唔該~~

小弟認為麥片乜野牌子都得,最緊要平,慳家d好,不過唔好買Ideal理想牌,d味好難食,好似蟑螂屎味,食完想嘔,桂X貴左d,小弟食開Select(佳X選),味道OK。
湯意粉/螺絲粉/通心粉 三種都唔洗過冷河,煲淋就上碗。後淋煮好的 食送 上面便可食。
茄汁豆可以食,每日唔超過一小罐,佢裡便d鹽都唔少,食完又扯水,鈉質又會映響血壓的。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

岩岩食完晚飯
食左...精魚 精蛋 烚菜
但係精魚...會有"士油"同埋爆香過既"薑聰"
咁點攪?
抖多陣 又要落去快行了~~~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀! 瘋兄講得o岩,睇下閣下的家庭醫生,小弟睇政府醫生都會教減肥的,每個人都會不同,醫生會指出閣下肥胖既原因同埋適宜的方法架!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

減肥最辛苦都係戒口唔係做運動, 而且唔係戒一日兩日咁簡單, 係好長時間,
Allan 兄俾左咁多意見你, 希望你可以減肥成功啦!

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

tokiha-mai  Ching : 加油....Add Oil....祝Keep Fit 成功...下年可與你一同跑比賽..

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該哂各位!!!!!
    照足哂各位做法
    健康飲食已經幾日了
    食少左野 比較肚餓
    好野食....屋企人已經冇咩煮好野了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tokiha-mai 於 2009-10-5 01:14 發表
    唔該哂各位!!!!!
    照足哂各位做法
    健康飲食已經幾日了
    食少左野 比較肚餓
    好野食....屋企人已經冇咩煮好野了

師兄唔洗節食喎,早午晚三餐,每餐都要食飽,食慣左健康食物後,份量可以慢慢減,唔好一下子食少好多=節食,搞到手軟腳軟,唔洗一個禮拜你就放棄了。 小弟絕對反對節食,我認識既人有兩個都係節食變厭食,都死了。
    唔好依賴屋企人啦! 發奮d,自己煮健康食物,懶得煮同埋經常出街食亦是減肥失敗既主因。
    回想小弟自己煮食及帶飯既日子,小弟煮的健康食物,家人也搶住吃(証明唔會難食的),所以小弟一煮就是一包500gm的意粉,留起一部份放雪柜做明日帶飯的午餐,吃其餘的做晚餐,一日只煮一次,辛苦極都有限,留多d時間放工後做運動。
    師兄,加油! 成功或失敗都係好易的,最重要有決心! 記住婆婆的話呀!