香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   54.9%

該用戶從未簽到

續.........

跑硬地的確比跑機吃力
感覺自己沿途都係得個捱字
幸好最終可以跑畢全程
時間自己覺得滿意了: chip time 44'58"
(竟然給Gills兄估中左sub45)
好享受這一次的8k比賽
更高興是可以認識到更多位ching呢

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 61# 的帖子

ram兄唔好咁謙, 以你多年跑馬路既功力加上運動場既操練(葵盛圍.各位C兄如果唔熟葵青區, 葵盛圍係圍繞住一眾公屋跑既一條馬路, 當中經過好多學校,醫院,泳池等等, 路面有平也有伏, 最斜既斜路有成超過45度, 長超過400米, o個區既學校經常跑此線訓練學生, 我諗ram兄都係其中一員), 可應付有餘, 只係少跑比賽, 所以未習慣比賽節奏, 他日習以為常, 必能成為本網其中一位Top Runner.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 62# 的帖子

真是要點唱首譚校長的"無言感激".以感謝Gills兄給小弟的鼓勵和支持:

每次遇上夜靜沒法去入睡 最愛看舊照舊物或會悄落淚
彷彿像從前的歡笑 過去落寞的眼淚 再緬懷內裡血汗水

偶爾倦透倦極或會說負累 每每念到是熱愛卻伴聚
歡呼聲時常衝擊我 教我踏步不畏懼 縱有困難亦要拚命追

歲月無聲消逝 歡呼中不會醉 得到了我會繼續進取
信念藏於心內 感激暖暖熱愛 即使我有淚笑著強忍

某程度上這首歌都與我們長跑愛好者的心聲很相似
亦送給這裡的各位ching,姐共勉之

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 63# 的帖子

嘩, 多謝哂ram兄, 一番心意, 咁小弟就唔打咁多字, 送你一首哥哥既"奔向未來日子".

http://v.youku.com/v_show/id_cd00XMjMwNTg4NDQ=.html

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Gills兄,首歌仔都係借花敬彿而已
thanks a lot

補兩日操練紀錄:

08年4月14日
中午跑機 6k, 33'24" 平均 10.78
(昨日跑完比賽有點疲倦,明天要休息一天)

08年4月16日
中午跑機 6k, 32'31" 平均11.07
(休息了一日,狀態回了不少,最後1k越跑越精神可以維持12
可惜時間關係要返去開工)

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年4月17日

比對腳休息下
做了數樣上身weight training 3 組 (都幾金下) 收工

08年4月18日
今日目標 8k, 對腳休息一天後好好多

1  5'52"
2  5'23"
3  5'10"
4  5'09"
5  5'10"
6  5'09"
7  5'09"
8  5'10"

總時間: 42'12" 平均 11.37

如果跑荃灣果日有呢個時間就好啦
不過都叫做有d進步,也是目前跑機的最好時間了
希望遲d跑街也可做到呢個時間 ~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Gills & Ram,

I dedicate this song to U both :

http://hk.youtube.com/watch?v=uUjIA3Rt7gk

升級   54.9%

該用戶從未簽到

升級   46.32%

該用戶從未簽到

blurmax兄:這歌是否boy george年代的呢

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

blurmax兄:這歌是否boy george年代的呢

Yes - during the high time of England New Wave such as Duran Duran, O.M.D and my favourite Depeche Mode.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 70# 的帖子

這首也不錯~

http://hk.youtube.com/watch?v=01SBf0tsLyI

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年4月21日

是日monday, 又跑機去也

原本想走8k,不過可能開頭速左d
    最後6k收工,紀錄如下:

1. 5'52"
    2. 5'15"
    3. 5'06"
    4. 5'05"
    5. 5'12"
    6. 5'09"

總時間 31'39" 平均 11.37

不過要跑到10k以上應該keep不到這個速度了
    (因為已經跑到頗辛苦了)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 72# 的帖子

sometimes I think it is quite hard to run more than 5, 6 K on 跑機..
    perhaps the gym room don't have fresh air as outside.
    perhaps it is so boring to run at the same place.
    hard to motivate myself to run more.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 73# 的帖子

米高兄說得對,在gym跑機的確比跑街沉悶好多   
    不過一來習慣了中午跑,二來下班後又要顧及家庭生活
    唯有大多時間都在跑機上走走
    閒來當然會走下街吸下新鮮空氣啦

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年4月22日
    都係隔跑好d,是日只做器械橾
    划艇25分鐘再加幾組上身weight traning,收工

08年4月23日
    今日目標8k,第一次穿上荃灣8k戰衣
    係gym真係最sharp係小弟喇.......

紀錄:
    1. 6'06"
    2. 5'21"
    3. 5'19"
    4. 5'21"
    5. 5'13"
    6. 5'13"
    7. 5'12"
    8. 5'05"

Total : 42'50"

今天感覺到自己留有餘力 (可能係著左黃色戰衣的威力)
    希望遲d可以衝破5分鐘大關~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-4-23 15:44 發表
    08年4月22日

08年4月23日

紀錄:
    1. 6'06"
    2. 5'21"
    3. 5 ...

ram 兄真是進步神速!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 76# 的帖子

謝謝慢子兄的鼓勵
    小弟都希望成你貴言
    自當加倍努力

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-4-23 16:46 發表
    ching 下次可以試試按今次方法,頭兩公里留力,5分頭一公里的速度應可保持到十公里以上。

Kenneth兄說得對,頭慢後快的跑法比較穩健
    下幾次試下走10k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 23/4/2008 15:44 發表
    08年4月22日

08年4月23日

紀錄:
    1. 6'06"
    2. 5'21"
    3. 5 ...

我諗ram師兄你如果keep住咁練,到今年開季就可以突破5分。勁呀!