香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

飯前個幾鐘先去跑會否致肥?

升級   2%

該用戶從未簽到

我本身係中學生
每日十二點半放lunch食埋都成點幾
之後成個下晝就坐係班房等放學番屋企

跟住跑前半個鐘食個蘋果頂下肚 (因為我試過太餓差d暈)
跑左45-1hr之後就番屋企 沖個涼 就食晚飯 (屋企七點左右就開飯)
長久咁落去 我會唔會越跑越肥? 各位ching/ctse請指教, 唔該
+1 0
上一篇︰祝(會長)田中雅茂10月10日生日快樂~下一篇︰香港長跑網 獲得“撒隆巴斯”贊助2010經費

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Edward 於 2009-10-9 22:49 發表
我本身係中學生
每日十二點半放lunch食埋都成點幾
之後成個下晝就坐係班房等放學番屋企

跟住跑前半個鐘食個蘋果頂下肚 (因為我試過太餓差d暈)
跑左45-1hr之後就番屋企 沖個涼 就食晚飯 (屋企七點左右就開飯)
...

小弟減肥果陣每日要番九個幾鐘頭工,加埋交通時間長,抽到時間跑步都好少,好多時同閣下一樣,跑完就食飯,食完飯休息一陣就訓覺,結果都可以在兩個半月內減左30磅,所以係睇閣下食物質素,要減油鹽糖(最好係少到無);食得健康d就唔會肥的,當然,跑步後胃口大開,唔好食多左呀,咁真係會肥架,食番平時份量啦! 可以食飯前食生果,就唔會食極唔飽架啦!

升級   12.63%

該用戶從未簽到

飯前飲多d 水同食生果lee 招好有效~
因為飲水可以拎到個人減低些少食欲
而食生果就係預先拎到個胃容量減少, 自然就食唔落咁多

升級   38.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2009-12-31 13:13 發表

小弟減肥果陣每日要番九個幾鐘頭工,加埋交通時間長,抽到時間跑步都好少,好多時同閣下一樣,跑完就食飯,食完飯休息一陣就訓覺,結果都可以在兩個半月內減左30磅,所以係睇閣下食物質素,要減油鹽糖(最好係少到無 ...

allanccl ching, 有冇話邊種生果好D呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ericwwp88 於 2010-3-2 16:30 發表

allanccl ching, 有冇話邊種生果好D呢?

小弟最喜歡食既生果係橙,其次係蘋果,飯前食橙可清腸胃及飽肚,又有豐富維他命C,蘋果也好飽肚的。

升級   38.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2010-3-4 07:49 發表

小弟最喜歡食既生果係橙,其次係蘋果,飯前食橙可清腸胃及飽肚,又有豐富維他命C,蘋果也好飽肚的。

aiya, 香蕉會唔會系我嘅出事原因呢.  我通常急急回家,食隻蕉就出去跑,跑完先食晚飯,跑極都減唔到幾多(185lbs range).  也完成了幾個FM, 成績也沒什甚突破.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ericwwp88 於 2010-3-4 09:35 發表

aiya, 香蕉會唔會系我嘅出事原因呢.  我通常急急回家,食隻蕉就出去跑,跑完先食晚飯,跑極都減唔到幾多(185lbs range).  也完成了幾個FM, 成績也沒什甚突破.

其實香蕉都幾好食既,如果得既話,唔好跑之前食,食飯前食,增加飽肚感,唔使咁大食嘛。

升級   2%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-3-4 07:49 發表

allanccl ching, 請問空肚食橙會唔會傷胃?
    前排我胃出血入左廠 呢兩星期training停晒...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Edward 於 2010-3-12 18:30 發表

allanccl ching, 請問空肚食橙會唔會傷胃?
    前排我胃出血入左廠 呢兩星期training停晒...

點解個胃無端端出血?仲要入廠咁大件事?醫生點講?
    小弟十幾年前也試過胃出血入廠架,個陣食無定時,訓覺都無定時,結果出血到暈左,入左醫院訓左幾日,到而家都無乜復發,如果個胃無事,空肚食橙係唔會傷胃的,睇過本書,原來生果的酸落到胃會變成鹼性的,我都幾相信呢個講法,因為試過經常食西柚及橙都無事,況且跟住食飯了,應該唔會傷胃的。

升級   2%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-3-12 21:55 發表

點解個胃無端端出血?仲要入廠咁大件事?醫生點講?
    小弟十幾年前也試過胃出血入廠架,個陣食無定時,訓覺都無定時,結果出血到暈左,入左醫院訓左幾日,到而家都無乜復發,如果個胃無事,空肚食橙係唔會傷胃的, ...

可能我食上海野點勁多醋 整損左個胃 而家醫生叫我戒口 凍飲檸茶檸水果d全部唔飲得
    臨會考先搞d咁既野

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Edward 於 2010-3-18 22:51 發表

可能我食上海野點勁多醋 整損左個胃 而家醫生叫我戒口 凍飲檸茶檸水果d全部唔飲得
    臨會考先搞d咁既野

捱夜都有可能傷胃既,例如飲咖啡等,真係要好好保重! 祝你會考成功成績優異!