香港長跑網  - 長跑長友

New Balance 1063 平時長距離練習得唔得?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

New Balance 1063 平時長距離練習得唔得? 我見公司樓下特價好平 $399
平時用黎練長課, 20km, 唔知呢隻緩震得唔得, 有無師兄著呢對黎跑長課?

升級   0%

該用戶從未簽到

咁平.. 正呀..

我試著過對鞋,覺得對鞋好重

升級   67.89%

該用戶從未簽到

我有一對1350,相比起美津濃是重了一點.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   18.42%

該用戶從未簽到

我買左對,連續跑左幾日10k,保護好夠,唔太累
平時用黎練長課應該幾好,唔怕傷
1063比對美記Craetion 10輕好多,又平好多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-10 13:42 發表
我買左對,連續跑左幾日10k,保護好夠,唔太累
平時用黎練長課應該幾好,唔怕傷
1063比對美記Craetion 10輕好多,又平好多

我12x磅係咪唔適合呢對呢? 我覺得好重

升級   22.63%

該用戶從未簽到

MIZUNO好似輕D舒服D...^^

升級   95.6%

該用戶從未簽到

今日去買, 但係1063 無我碼....
結果我買左 1224, 都係 $399

試左跑一段路, 感覺唔錯好舒服, 不過要真正跑轉長距離先知掂唔掂

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-10-10 13:43 發表

其實好睇你點用,好似樓主用黎練長課跑20k以上著1063就幾好,夠晒保護
NB黎計1063保護性以經係最頂班啦,最重要只係$399都可以叫做超值,其他同級牌子一般要買$6XX-$1XXX不等
econecon C hing 以你得12x磅計好有條件著D輕鞋,M記Aero 應該幾OK,不過要$500左右,另外NB有對RC769仲輕過Aero8,$300左右

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-10 19:12 發表

其實好睇你點用,好似樓主用黎練長課跑20k以上著1063就幾好,夠晒保護
NB黎計1063保護性以經係最頂班啦,最重要只係$399都可以叫做超值,其他同級牌子一般要買$6XX-$1XXX不等
econecon C hing 以你得12x磅計好有條件 ...

似乎我黎緊果對跑鞋會係rider 12 (不過未落實住), 機會唔細, 以美記計, 我個人都幾鍾意aero, 不過為左保護計應該會揀rider既

而家我著一對NB749,可能仲係未慣跑多過10k. 多數跑多過11-12k就開始攰對腳, 所以我只係跑到16k度都唔會再隔硬黎,加上自己未應付得更多住

我未試過跑20k, 我仲係新手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-10 18:24 發表
今日去買, 但係1063 無我碼....
結果我買左 1224, 都係 $399

試左跑一段路, 感覺唔錯好舒服, 不過要真正跑轉長距離先知掂唔掂

我既感覺係, NB跑鞋最抵著以價錢同質素計

美記整體比NB貴,同埋好似NB襟著d

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 econecon 於 2009-10-10 13:43 發表

除左 NBx 1063外,你仲可以再考慮一下NBx 1906

兩者都係同一類型跑鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-10-11 09:18 發表

除左 NBx 1063外,你仲可以再考慮一下NBx 1906

兩者都係同一類型跑鞋

1906好貴.........

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-10-11 00:31 發表

似乎我黎緊果對跑鞋會係rider 12 (不過未落實住), 機會唔細, 以美記計, 我個人都幾鍾意aero, 不過為左保護計應該會揀rider既

而家我著一對NB749,可能仲係未慣跑多過10k. 多數跑多過11-12k就開始攰對腳, ...

rider 12 真係幾好著, ching 如果想買架多幾間價, 差別都幾大, 有d鋪賣緊650, 有d鋪賣到500有找, 我0個陣買 450, 不過間鋪清貨先咁平

今日著左對 1224 跑左 18km, 感覺幾好, 沒rider 咁"林", 不過保護性我都覺得好夠。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 kito807 於 2009-10-11 12:12 發表

rider 12 真係幾好著, ching 如果想買架多幾間價, 差別都幾大, 有d鋪賣緊650, 有d鋪賣到500有找, 我0個陣買 450, 不過間鋪清貨先咁平

今日著左對 1224 跑左 18km, 感覺幾好, 沒rider 咁"林", 不過保護性我都覺 ...

rider 12(mizumo) is neutral cushion

1224(NBx) is supported cushion

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-11 12:12 發表

今日著左對 1224 跑左 18km, 感覺幾好, 沒rider 咁"林", 不過保護性我都覺 ...

Rider好少賣到450喎除左斷碼

18km.. 仲要跑早課. 相當勁呀Ching

我可能體力唔夠,跑到11/12k好似個人唔係好攰但對腳就好攰(我驚再跑多少少會傷), 我最多跑到16k

咁我想問"林"定唔"林"好? 同埋1224咩價位?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-10-11 12:27 發表

rider 12(mizumo) is neutral cushion

1224(NBx) is supported cushion

Neutral同Supported即係點? 唔該

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-10-11 09:18 發表

兩者都係同一類型跑鞋

可唔可以講下NBx 1906用後感

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2009-10-11 14:19 發表

Neutral同supported 即係點? 唔該

neutral即避震型鞋款,全個中底硬度一樣,比內旋不足或腳外翻D人著,如NBx1063,rider 12
    Supported即穩定型鞋款,通常是由足弓處至後腳跟區域使用高硬度中底支撐材質,除左Mizuno之外大部份牌子鞋中底內側會見到灰色網狀,Mizuno係用WAVE片區分,neutral  WAVE片係一片過,supported  WAVE片係內側二層好似梯
    係比d低足弓或過度內旋d人著,如NBx1224,NB749
    一般正常足o既人Neutral同Supported兩種都可著,另外身體較重而非內旋不足或腳外翻D人著Supported較好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 POP168 於 2009-10-11 16:35 發表

neutral即避震型鞋款,全個中底硬度一樣,比內旋不足或腳外翻D人著,如NBx1063,rider 12
    Supported即穩定型鞋款,通常是由足弓處至後腳跟區域使用高硬度中底支撐材質,除左Mizuno之外大部份牌子鞋中底內側會見到灰色網 ...

好深澳, 唔多明, 同埋唔知自己咩腳型, 不過我就著緊NB 749一對鞋