香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我是否適合跑半馬

關閉 [複製鏈接]

升級   30%

該用戶從未簽到

我都係新手,但係年紀有番咁上下(都不惑啦,如果呢兩年唔試,就可能真係唔會試)!
去年第一次玩10k,跑五十幾分鐘……趁仲有少少氣力,想今年試跑半馬。
未跑過咁長,不過試過約2,3年前行環島行半程 (25k),用咗4個幾鐘,全程行,無跑過…

平時練習多數跑10k,但不定期,呢個零月有時一星期跑兩三次,有時一次都無……
(如果決定報名,應該會變番積極d)

咁我適唔適合試半馬呢?

+1 0
上一篇︰mid tight問題....下一篇︰New Balance MR904

升級   0%

該用戶從未簽到

若然你以渣打半馬為目標,現在離渣打還有好多個月的時間...
有心練半馬的話當然冇問題啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alison 於 2009-10-12 23:14 發表
我都係新手,但係年紀有番咁上下(都不惑啦,如果呢兩年唔試,就可能真係唔會試)!
去年第一次玩10k,跑五十幾分鐘……趁仲有少少氣力,想今年試跑半馬。
未跑過咁長,不過試過約2,3年前行環島行半程 (25k),用 ...

當年小弟只參加過一次渣打10K,第二年就上半馬....但真係要勤力d慢慢跑長一些距離鍛鍊耐力...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-10-13 01:25 發表

當年小弟只參加過一次渣打10K,第二年就上半馬....但真係要勤力d慢慢跑長一些距離鍛鍊耐力...

我都是今年初人生第一次渣打10K...
好想明年初第2次既渣打係半馬..
完成我既渣打半馬夢...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Parco Ching,

You've no problem in fulfilling ur goal og completing the SCM HM 2010 lah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   25.79%

該用戶從未簽到

Hello

如果身體正常, 又目標只在於完成的話, 跑半馬是 ok 的.
    最壞的情況是 尾段可能會抽筋, 因上下斜多, 且練習里數不合最低要求

我2008 run 10km, 2009 21km..都完成啦.
    不過時間當然不是好好.
    半馬一定要好有耐力, 同個份堅持

Add oil~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

如果唔計較時間, 一個平時做開運動ga人, 要完成半馬該問題不大, 而且ching 每星期都有keep 住練跑,
    上年我一星期都跑唔到三日, 都係咁hea 下 hea 下跑完個半馬, 最緊要係到時量力而為,
    真係跑到好辛苦時跑慢d, 跟住休息完再跑, 一定完成到ga

升級   25.9%

該用戶從未簽到

你試下係運動場跑翻50個圈咪知得5得,

試志喎, 駛乜淋甘多?

升級   30%

該用戶從未簽到

多謝大家支持,好,今年就試他一試!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我舊年第一次係10km, 跑一個鐘內.
    今年會跑半馬, 想兩個鐘內.

有得報名嘞 ! 開心 !     

升級   68.95%

該用戶從未簽到

我當年第一次比賽係11月既NIKE 10K,
    之後第二次比賽就係翌年2月既渣打半馬,
    跑都我半死, 不過總算無超時, 可以完成

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 alison 於 2009-10-12 23:14 發表
    未跑過咁長,不過試過約2,3年前行環島行半程 (25k),用 ...

一齊上半馬玩吓啦,小弟今年都係第一年報半馬

升級   80.67%

該用戶從未簽到

我都啱啱報咗, 都係第一次玩半馬, 當係鍛鍊吓自己嘅意志, 最緊要係完成比賽.  加油 Ching.

升級   25.79%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-10-13 14:00 發表
    如果唔計較時間, 一個平時做開運動ga人, 要完成半馬該問題不大, 而且ching 每星期都有keep 住練跑,
    上年我一星期都跑唔到三日, 都係咁hea 下 hea 下跑完個半馬, 最緊要係到時量力而為,
    真係跑到好辛苦時跑慢d, 跟 ...

yes 都同意, 我2009 都是2:46:00 .. 完成左是 10的 99次方 開心. 可以話是由無到有, 好有成功感. 時間不是問題, 完成是代表哂一切.
    不過跑時, 真是量力而為, 按自己方法儘力就 ok, 3小時其實時間幾足夠.
    重有 半馬應該是最快滿額的(可能 12-25 天已滿).. 快快快報名

升級   94.8%

該用戶從未簽到

我都想報半馬,但係08年跑咗一次半馬(唔係渣打),兩邊膝頭足足痛咗成星期,
    重係有D驚,依家考慮中........................

升級   59.4%

該用戶從未簽到

如果有心,一定跑到既!

升級   25.79%

該用戶從未簽到

原帖由 hogay 於 2009-10-14 22:11 發表
    我都想報半馬,但係08年跑咗一次半馬(唔係渣打),兩邊膝頭足足痛咗成星期,
    重係有D驚,依家考慮中........................

你痛1星期, 如果沒有傷, 都好正常 沒有問題.
    我都抽筋左好鬼耐, 同腳板超痛啦. ok 的, 玩下 1年1次