香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

全馬,昂船洲大橋實習路線

關閉 [複製鏈接]

升級   52.63%

該用戶從未簽到

今年全馬可以昂船洲大橋,但新路線好多跑手未跑過,公益金百萬行今年11月15日會係昂船洲大橋, 行百萬行,全馬跑手可以實習路線

http://www.commchest.org/hk/how/how_01_01_01_01.aspx?DocumentId=78
+1 0
上一篇︰天水圍胖子報到~下一篇︰10.21 網友約跑 之 <東遊記 2>

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-10-14 21:38 發表

但是好似full左喎~~

o下, 19號先開始登記o番

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

百萬行.....話明行...如果標出黎跑唔會唔有d怪 ?  (第一名....又唔係有獎.....)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

11月15日.............未滿都去唔到啦...............

升級   25.79%

該用戶從未簽到

原帖由 支旦 於 2009-10-14 20:27 發表
    今年全馬可以昂船洲大橋,但新路線好多跑手未跑過,公益金百萬行今年11月15日會係昂船洲大橋, 行百萬行,全馬跑手可以實習路線

http://www.commchest.org/hk/how/how_01_01_01_01.aspx?DocumentId=78

Good, thanks.  可以預先評估下 ... i may join

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 TerrySze 於 2009-10-15 00:38 發表 百萬行.....話明行...如果標出黎跑唔會唔有d怪 ?  (第一名....又唔係有獎.....)

無錯, 百萬行係唔應該去跑,
    百萬行, 好多人地一家大細慢慢行
    如果走去跑, 係好妄顧公德, 危害他人..同唔尊重個百萬行.....
    咁多人鬧d 人係運動場唔跟rule 去跑,
    無理由果d 人就反而係百萬行去跑.....

但慢慢行去睇下條路線可以點跑, 邊度上落斜, 邊度多彎位咁, 睇完用來去準備個段速, 就係一個唔錯既建議

升級   100%

開心

原帖由 saki 於 2009-10-15 01:01 發表 11月15日.............未滿都去唔到啦...............

我無報nike, 可以去

升級   10.53%

該用戶從未簽到

Applied the session at 12:00...

Will walk and take some photos after running Nike event...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

斜拉橋估計斜度:

~13度(14.444%)

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

原帖由 洛虎添 於 2009-10-24 22:27 發表
    斜拉橋估計斜度:

~13度(14.444%)

你係點樣估計呢?

其實我都好有興趣知道, 昂船洲大橋至青馬大橋之前果斷係點樣斜法(係緩緩咁斜上去, 定或好似跑泰基杯頭果1k的那條斜路咁斜), 因為如果從報名表上附上的側面圖看到, 4k之後會路急斜上去, 會維持幾k, 如果咁樣好快會消耗晒D體力!

唔通香港真係唔可以有一條比較平坦的路去舉辦馬拉松?

升級   80.67%

該用戶從未簽到

果日報咗 NIKE, 跑完就過去行, 我張步行証係 12:00 起步, 所以夠時間.
    因為係分開唔同嘅時間起跑我上網睇仲有位, 有興趣可以去購X通個網站睇吓.

升級   100%

開心

果日我無跑nike, 所以選左行十點半果part, 唔想之後太曬.....因為成段路無得走.........同無地方俾你擋太陽...

升級   83.68%

開心
  • 簽到天數: 1 天

橋本身斜度唔大, 不過好長. 反而南灣隊道斜度比較大. 而且出隊道之後要再上斜先接到青馬橋.俾幾張相大家參考下.

升級   83.68%

開心

上橋位回望. 由3號幹線一直上斜

升級   83.68%

開心

由橋落斜南灣隧道.
    南灣隧道出口比長青隧道低. (無影到)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kalok 於 2009-11-16 15:34 發表
    上橋位回望. 由3號幹線一直上斜

唔該晒kalok兄賽道直擊...

聽道你話又斜又再斜...聽到我腳仔軟...

升級   100%

開心

原帖由 Parco爸 於 2009-11-16 16:29 發表

唔該晒kalok兄賽道直擊...

聽道你話又斜又再斜...聽到我腳仔軟...  

我都有行... 其實我地上橋果個位, 唔知係唔係跑上去果個位, 如果係, 咁都唔夠果日 new balance 果15k 斜... 而且之後果段係大直路......
    如果佢係直跑過南灣隧道, 就無乜問題,但如果係好似我地果日行百萬行咁... 係南灣隧道要鑽一個圈先再入隧道既話, 就真係好甘....
    而隧道出口就係終點....之後條樓其實唔係落斜... 但再之後就唔知啦...........
    因為坐巴士入青衣, 無再留意條橋點去青馬大橋...

升級   83.68%

開心

原帖由 wlau 於 2009-11-17 00:54 發表

我都有行... 其實我地上橋果個位, 唔知係唔係跑上去果個位, 如果係, 咁都唔夠果日 new balance 果15k 斜... 而且之後果段係大直路......
    如果佢係直跑過南灣隧道, 就無乜問題,但如果係好似我地果日行百萬行咁. ...

1. 百萬行上橋果個位同3號幹線上橋位應該唔同. 可以參考小弟第限二張相, 遠景就係3號幹線.
    2. 小弟都無留意南灣隧道點接青馬橋, 不過就留意到南灣隧道出口比長青隧道低.