香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔
打印 上一主題 下一主題

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

跑著約有半年多,瘦著足足3kg,(完全冇飲食控制,仲食多過以前)最明顯係面同埋手臂,以前d朋友叫我作“肥馬”,依家夠膽著背心出街,真係開心!但係對腳就好似粗咗d…

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-7-29  wed  長課
去到大球場,今天有人跑長課,那就跟著一起跑吧…
休息了两天,起步又快了些(因自己不認識路,師兄們又跑得比較快,所以心急了些),起跑後約30分鐘都比較辛苦,有掙扎過…要不要放棄!還好,給我挻了過去,心裡只是一直想著“如果每次都這樣,那永遠也不會有進步”。
回程的時侯跑得很舒服,基本可以均速跑,呼吸和步頻都掌握得還好,只是手臂的擺動不行,肩膀很累…
全程約11km,跑了1'05''。

2009-7-31 Fri 石岗賽道  10km
2009-8-1   Sat  元朗大球場  慢跑6km

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 60# 的帖子

叮叮噹
呢個要睇我返咩更,如果係返早(7am—3pm),通常都會跑元朗運動埸,但會係5pm左右先落塲。
幾時有時間,來一起跑啊!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-2  長課  約14km  約2小時10分鐘
天氣悶熱,有煙霞,身體狀態一般,今天的目標只有一個,完成練習!
7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不了,只能盡量快步走,可是即使是走也覺得很辛苦,走走停停約有半小時,終於來到黃泥墩水塘。過了两段小斜坡後進入大欖自然教育徑大棠段,開始感覺輕鬆些,調整呼吸步伐放鬆去跑,到了大棠山道那段下坡路,忍不住大步一口氣沖了下去,爽!然後沿引水道原路回球場。
最後這3km,盡量用了自己的速度去跑,很累!很熱!但不許自己放棄,要堅持到底!
約9︰30回到球場

知道自己是一個遇到困難很容易放棄的人,希望跑步不但可以強壯我的身體,更可以鍛鍊我的意志力,學習忍耐和堅持,要超越自己!!加油!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-2 13:43 發表
天氣悶熱,有煙霞,身體狀態一般,今天的目標只有一個,完成練習!
7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不 ...

師姐(妹)好利害呀, 今日咁熱都跑咁長, 原來你都係大西北既子民, 有機會一齊約跑下啦, 我住天水圍既~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

師姐(妹)好利害呀, 今日咁熱都跑咁長

X 2 - I felt exhausted after 37 mins run already

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 85# 的帖子

今日ge天氣好唔適合跑步,又熱又焗,我都係慢慢跑(中間仲行著成半個鍾山路),沿途又有各跑友不斷鼓勵,先捱得完全程咋!真係算唔上“利害”

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-2 13:43 發表
    7︰20分由元朗大球埸起步,沿著白沙村引水道慢跑約3km過黃泥墩村後轉左上山路,這一段山路很多樓梯,跑不 ...

今日天你咁焗,你仍能堅持到底,順利完成,已算是不錯了...

升級   34.67%

該用戶從未簽到

還需繼續努力!

登錄/註冊後可看大圖

升級   17.95%

該用戶從未簽到

馬仔ctse, 你都係元朗之友嗎? 8月2日我都有跑元朗大球場, 不過我係跑夜晚, 日頭我怕曬呀
    基本上我逢星期日夜晚都會o係大球場架, 睇下遲d有無機會指教下小妹啦

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-4  Tue  雷公田  10km
    雨時落時停,時大時小,但無礙我跑步的心情!
    記得第一次跑呢條路,果段上斜幾乎令我想放棄,但今郤跑得好輕鬆
    原本諗住慢慢跑6km就算數,但見跑得咁順,最後都係忍唔住跑著10km

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 90# 的帖子

豆豆媽
    “指教”我真係唔敢,都係一d個人愚見,如果唔介意,有機會都可以交流吓…

登錄/註冊後可看大圖

星期日如果有時間,我多數都會係日頭跑長課,所以夜晚落球場ge機會唔大

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 馬仔 於 2009-7-30 09:29 發表
    叮叮噹
    呢個要睇我返咩更,如果係返早(7am—3pm),通常都會跑元朗運動埸,但會係5pm左右先落塲。
    幾時有時間,來一起跑啊!

星期六日先有機會咁早跑步.

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-5  元朗球場
    諗住跑8個800,但做唔到,只跑著7個,跑完只腳又開始有D痛!
    開始2個自己跑,時間係3'57,4'01
    有跑友來到一起跑,第3同第4個都係3'33
    第5個開始慢,3'37,第六個跑到200時只腳開始痛,放棄
    第7個3'52,第8個3'47

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 馬仔 於 2009-8-5 23:04 發表
    諗住跑8個800,但做唔到,只跑著7個,跑完只腳又開始有D痛!
    ...
    跑800呢個時間做得唔錯呀,繼續努力!
    希望下星期三好天,到時過來北區一起操練~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-5 23:04 發表
    ...

馬仔ctse 800m所跑的時間做得唔錯喎...
    若然可以做到平均d就更加好...
    繼續加油..

升級   34.67%

該用戶從未簽到

多謝各位ge鼓勵,正在努力中!
    希望816荃灣盃有所進步!

登錄/註冊後可看大圖

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-7 元朗大球場
    今日練均速跑,20圈分2組跑,每組10圈
    第1組跑著19'54,時快時慢,圈速唔平均,控制唔到自己ge步頻,有d辛苦!
    休息著大概有10分鐘,跑第2組,時間18'44(應該係跑少著1圈
    今日有試吓數步,大約100米要48步,32秒,用呢個步頻速度跑得都幾舒服,
    但跑跑吓,跑順著,就控制唔到自己,越跑越快,搞到d圈速好唔平均!
    都係要多d練習先得!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-9 長課
    元朗球場起步—深涌村路—崇正路—大樹下西路—西山
    繞山一圈原路返球場,全程約11公里,跑著約1'30''
    上西山有段斜坡,約2公里長,唔係好慣呢咁長ge上斜,慢慢跑,中間都停著一次,最終都捱到上去!

升級   0%

該用戶從未簽到

馬仔師姐好勤力呀!天氣咁炎熱都堅持練習!!!賽季一定做到好成績! 支持你呀~加油