香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔

陽光燦爛的日子

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 119# 的帖子

“一個賽季都玩咗17個比賽”好勁啊,師兄!我實唔得,身體肯定負荷唔到

登錄/註冊後可看大圖

之前跟佳哥跑咗一段時間,知道咗一d關於跑步ge基本知識同埋練習方法,同時都明白到每個人ge生活習慣,身體狀態都唔同,應該自己去摸索,尋找最適合自己ge練習模式。所以我依家係業餘自由跑手一名,唔想俾太多壓力自己,會有一定ge計劃,但唔逼自己一定要完成,盡心盡力過就ok!感覺好舒暢!

登錄/註冊後可看大圖

一起努力做好每一次練習,跑好每一次比賽!加油!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-23 元朗球場
1km warm up 加拉筋
400米 x 10  (控制唔到步速,時快時慢,最快1'40,最慢1'48,其餘都係1'45''左右)
2km cool down 加拉筋
加埋都有7km,8點半沖涼返ok!
明天休息

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-23 23:16 發表
“一個賽季都玩咗17個比賽”好勁啊,師兄!我實唔得,身體肯定負荷唔到

登錄/註冊後可看大圖

之前跟佳哥跑咗一段時間,知道咗一d關於跑步ge基本知 ...

馬仔提及的佳哥係咪胡其佳教練呢?

完全同意呀!--->同時都明白到每個人ge生活習慣,身體狀態都唔同,應該自己去摸索,尋找最適合自己ge練習模式。所以我依家係業餘自由跑手一名,唔想俾太多壓力自己,會有一定ge計劃,但唔逼自己一定要完成,盡心盡力過就ok!感覺好舒暢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-23 23:25 發表
2009-8-23 元朗球場
1km warm up 加拉筋
400米 x 10  (控制唔到步速,時快時慢,最快1'40,最慢1'48,其餘都係1'45''左右)
2km cool down 加拉筋
加埋都有7km,8點半沖涼返ok!
明天休息

原來馬仔係快馬一名~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 23:30 發表

原來馬仔係快馬一名~

馬王 vs 馬仔,邊個會跑快d呢?

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 123# 的帖子

係呀,正是胡其佳教練,馬王兄。
好開心有人認同自己對跑步ge感受和看法,多謝!
都有人會覺得我係一個冇麼上進心ge人,似乎有d頹廢…但每個人對生活ge追求,選擇ge生活方式都唔同,跑步都係一樣。
對於我,跑步己漸漸成為生活中不可欠缺的一部分,工作上有壓力,生活有時遇到困擾,開心或唔開心……我都會跑,希望可以一直跑落去,挣脫所有束縛,做一只自由奔跑,瀟洒快樂的馬仔!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 124# 的帖子

“快馬”……其實係假象(我每圈之間至少休息2分鐘

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 125# 的帖子

龜兔賽?唔公平…

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-25 元朗球場
今日狀態唔錯,打算試吓跑5個1km
2km warm  up + 拉筋,有師兄來到,一起跑
第一個  4'26  都算輕鬆
第二個  4'30  還可以,捱得住(呢2個都係跑幾多抖幾多)
第三個  4'32''  開始倦…頂住(休5分鐘)
第四個 4'30   開始需要自我鼓勵,頂住啊… (休5分鐘)
第五個  4'34  好嘢!成功咗,終於俾我捱完呢5km!
2km  cool down + 拉筋
Total  9km,收工!
越跑越開心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-25 21:32 發表
.....
越跑越開心!

妳就好啦....琴晚我要OT冇得跑!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-26 09:54 發表

妳就好啦....琴晚我要OT冇得跑!

真可惜...   

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 130# 的帖子

仲有大把機會跑,唔洗難過woo……

升級   34.67%

該用戶從未簽到

2009-8-26 粉嶺游樂場
好開心,今日終於可以和粉嶺ge各位跑友一起練習“馬克操”,之前都睇過條片,有d映像,開始幾式還可以應付,
但最後幾式就真係做得唔係咁好,手腳唔協調,做得好怪 ,睇來以後要多多練習先得!

登錄/註冊後可看大圖

10圈     warm up
馬克操(唔記得做咗幾多式,但至少做咗45分鐘)
10圈 cool down
我6點30分到游樂場,離開時9點40分,真係快樂不知時日過……

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-8-26 23:16 發表
2009-8-26 粉嶺游樂場
好開心,今日終於可以和粉嶺ge各位跑友一起練習“馬克操”,之前都睇過條片,有d映像,開始幾式還可以應付,
但最後幾式就真係做得唔係咁好,手腳唔協調,做得好怪 ,睇來以後要多多練習先 ...

玩左三個幾鐘

希望你聽朝起身後唔會太酸痛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-8-26 21:13 發表

真可惜...   

拿拿:
有幾可惜呀? 今晚去左TKO加操啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-26 23:46 發表

玩左三個幾鐘

希望你聽朝起身後唔會太酸痛

馬王:
睇住隻馬仔來操呀!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

馬仔果然冇改錯名, 果然係快馬

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 134# 的帖子

可能我的動作唔標準,一早起身又冇麼酸痛ge感覺WOO……
    你地有冇咩感覺啊?

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 137# 的帖子

“快馬”我就真係唔敢認,不過我都幾勤力練習,都算係一只好馬

升級   34.67%

該用戶從未簽到

今日覺得自己好好笑,心思思跟隊去咗行澗,行行吓又覺得好悶(太耐冇行,天氣又熱,熟悉ge行友又冇出隊)
    9點15深井起步,約1點大休,大休完後(約2點15分)跟行友離隊行山路出河背村(約4點半),衪地就等大隊下午茶,我就急急腳赶返ok,沖涼換衫再赶去跑步
    太和運動埸,倦倦地,慢跑8km都好