香港長跑網  - 長跑長友

樓主: key
打印 上一主題 下一主題

星期二檔案

升級   0%

該用戶從未簽到

我夏天經常去石澳游水,沿途見過唔少人練單車。
要留心巴士&私家車,所以佢地踏得很小心。
但我亦親眼見過兩次意外,車手成身紅色 ......  
在車輛頻繁的馬路上練車,總覺得壓力好大 ...... 所以亦很佩服他們。
但我承認,在港島練水練跑是好地方。

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2009-10-29 11:10 發表
我夏天經常去石澳游水,沿途見過唔少人練單車。
要留心巴士&私家車,所以佢地踏得很小心。
但我亦親眼見過兩次意外,車手成身紅色 ......  
在車輛頻繁的馬路上練車,總覺得壓力好大 ...... 所以亦很佩服他們。 ...

"但我亦親眼見過兩次意外,車手成身紅色 ......  " 太恐怖了!!
都係西方國家好, 佢地會當單車係一輛正常交通工具, 所以司機一定會讓路

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dj_ball 於 2009-10-29 09:21 發表

We do our triathlon training in HK island side, visit this: www.sonicsports.org.hk

Thanks CHING !

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-10-28 20:00 發表
今年因脚傷由全馬改玩三鐵,啱啱参加完半奥ITU,我已發覺我愛上了三鐵,已準備明年参加全奥了。

好!一早定下目標, 然後向住目標進發係最開心的事

比心機呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-29 10:45 發表

好彩..........女友比我毒親, 影得多去得多. 佢由吾跑變到跑半馬(雖然好慢, 但enjoy). 由吾識游水 到而家慢慢游都可以游幾個塘, 重玩緊自游式.
bmc, 叫佢去幫你影多d相, 佢就有機會中比賽毒咖喇.
我女友今年玩  ...

羨慕 !
我就俾人投訢相機重...難控制..

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 12:30 發表

Thanks CHING !

可跟Sonic佢地一大班人踩車, 比起自己踩安全好多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-10-29 10:40 發表
Jason 師兄你間舖o係邊?

PM左

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-10-29 00:26 發表
Jason ching, 如果想增強泳術(針對三鐵游法), 有冇D訓練班介紹??

各三鐵屬會都有, 至於邊過, 就睇下你住邊, 同你一星期入面邊日得閒
參考下: http://www.triathlon.com.hk/showroom/model/T0103/templateCustomWebPage.do?webId=1209221452326&editCurrentLanguage=1210007475248&customWebPageId=1210030448301

升級   84.4%

該用戶從未簽到

見到個節目可以引起咁多人留意三項鐵人, 真係好開心, 其實每一個認真的運動員都好有型、亦都好值得尊敬
無論有咩因難都好, 唔洗再諗, 坐言起行, 攞出唔怕困難同緊毅的精神, 我地每個人都可以做到鐵人, 我係到約大家一齊玩鐵人賽, 11月8 號就有一場水陸鐵人賽等住你, 快D報名啦

游游、踩踩再跑跑
轉項最緊要靈巧
突破自己鬥志從不減

做鐵人話易唔易
坐係到又唔肯試 無論幾易都變得唔易
起身走去試一試 體會咩係世上無難事

循序漸進唔洗貪
繽紛、奧運任你捒
最緊要係你有幾想玩

老唔老其實唔怕老
鐵人賽勝在有分齡組
要報邊組你自己數

Body Marking 好有型
落力打氣唔怕難為情
衝綫一刻個個讚你醒

做鐵人 我地做鐵人
全力以赴洗乜求神
即係報名唔洗等一陣

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-10-29 15:12 發表
見到個節目可以引起咁多人留意三項鐵人, 真係好開心, 其實每一個認真的運動員都好有型、亦都好值得尊敬
無論有咩因難都好, 唔洗再諗, 坐言起行, 攞出唔怕困難同緊毅的精神, 我地每個人都可以做到鐵人, 我係到 ...

Ginny姐wap得仲勁過農夫, 不如no埋作曲填詞, 我地一定支持架

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 13:49 發表

羨慕 !
我就俾人投訢相機重...難控制..

canon比較輕便, 其他就重左d.
原先8/11 去影水陸, 點知又改左地點, 而家8/11 去丁九影 nb 15k.

升級   31.05%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-28 22:14 發表

入門唔想使咁多錢, 3-4千蚊既台灣牌子已經有不錯既表現

Giant and Merida .. 乜model呀, 有冇邊間shop推介 (驚比人坤)

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Delta 於 2009-10-29 17:17 發表

Giant and Merida .. 乜model呀, 有冇邊間shop推介 (驚比人坤)

除左飛球會標價錢外, 其他車鋪都好似無標實價. 驚俾人坤, 最好帶個識單車的人去.

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-29 14:01 發表

各三鐵屬會都有, 至於邊過, 就睇下你住邊, 同你一星期入面邊日得閒
    參考下: http://www.triathlon.com.hk/showroom/model/T0103/templateCustomWebPage.do?webId=1209221452326&editCurrentLanguage=1210007475 ...

Thks a lot~~

升級   76.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-10-29 13:10 發表

好!一早定下目標, 然後向住目標進發係最開心的事

比心機呀!

多謝CTse鼓勵,學Ctse所講肯去参加第一次是最重要,好似係10月的半奥ITU, 之前都好緊張好担心,又未游過海,練車亦未上過公路,不過當我試過E次比賽,我就完全感受到三個項目各有令人着迷的地方。游水---你會有與大自然博斗的感覺;單車---迷上了佢嘅速度及装備;跑步---經歷2項後的跑步是自我體能的挑戰。  
    所以當你試過一次,你就可能即刻中毒。我發覺自已都已中毒。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Delta 於 2009-10-29 17:17 發表 Giant and Merida .. 乜model呀, 有冇邊間shop推介 (驚比人坤)

入門級別黎講,Giant OCR3 或 merida 901都可以考慮
    至於驚俾人昆,咁最好搵個識單車的朋友一齊去買,因為就算明碼實價,仍有機會買到一部不合身的車
    e.g. 車架太大/大細,setting不合等等
    預算再緊拙的話,可以考慮買二手車,咁更要朋友幫眼,因為新手難以察覺出毛病!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

三鐵既會會唔會有for 1d連swim都唔識既course!?
    我都好想試下...尤其是遲d考完A-Level 有個好長既假期!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Delta 於 2009-10-29 17:17 發表

可以先上網睇代理零售價
    Merida 車係"新合"既website
    Giant可在"震洋"websit

升級   21.55%

該用戶從未簽到

想買架meirda juliet比女友玩.......新合係?
    2010 caad9 行bb30, 好似幾吸引, 但入場要成8k caad9-6
    同 2009 caad9 一様

升級   31.05%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-29 23:35 發表

可以先上網睇代理零售價
    Merida 車係"新合"既website
    Giant可在"震洋"websit

Thank you ching