香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

關於鐵人訓練班

升級   17.89%

該用戶從未簽到

自從上星期參加左itu個比賽之後, 我想參加鐵人訓練班,得到正統既訓練

不過,如果想參加訓練班, 係唔係需要有返部ok水平既road bike先可呢?
因為我自己只係有一部普通的mountain bike
+1 0
上一篇︰24.10.09 健康快車13.8k慈善賽 by leefs下一篇︰世界各地毅行者.《信報》24/10/09

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Yuk 於 2009-10-24 14:15 發表
自從上星期參加左itu個比賽之後, 我想參加鐵人訓練班,得到正統既訓練

不過,如果想參加訓練班, 係唔係需要有返部ok水平既road bike先可呢?
因為我自己只係有一部普通的mountain bike

你可以參考下下面條line,是毅騰會嘅訓綀時間表,而下星期二晚上七點tvb星期二檔案會介紹三項鐵人
http://www.titantriathlon.com/calendar.asp
單車方面,除非你要做時間爭取獎項,當然需要roadbike or 鐵人車.因速度上會比較快
如果志在參與,自我段綀.roadbike,MTB,摺車都玩得.

升級   17.89%

該用戶從未簽到

毅騰會係沙田..咁樣我又有另一個問題
因為我住九龍區,而單車好似唔可以帶上公共交通工具
其實有冇辦法解決呢

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Yuk 於 2009-10-24 18:26 發表
其實有冇辦法解決呢

只要買個單車袋入住架車, 咁就無問題

升級   78%

該用戶從未簽到

其實有冇辦法解決呢

我都住九龍區,通常撘火車,機鐵折前鈴才入閘,之後在車頭or車尾上車,港鐵職員會隻眼開隻眼閉,未試過有問題,另ginny 的方法連巴士也可以上

升級   66.67%

該用戶從未簽到

其實有冇辦法解決呢

Yuk Ching

Where do u live?  I m living at Kowloon too.  I usually ride 2 times a week at LCK.

Welcome to join us if you are interested

升級   17.89%

該用戶從未簽到

i live in lamtin
lck means lai chi kwok?
i usually cycle in 飛鵝山 but find it quiet boring to ride alone
it would be great if i can join someone else

升級   66.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Yuk 於 2009-10-27 15:24 發表
i live in lamtin
lck means lai chi kwok?
i usually cycle in 飛鵝山 but find it quiet boring to ride alone
it would be great if i can join someone else

We will ride tomorrow around 9 pm.  welcome to join just if you dont feel ot os far away from your place.  we usually ride 20+km flat surface at container road