香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-9-27 10:52 發表
為挑戰 unicef 半馬,我決定從現在起開始練習,目標 sub 2。

先說一些近況。

自 6 / 7 東區 10K 之後,整個暑假只跟同學仔慢跑過幾次 6 - 8K。

深明這些短距離不能有助跑半馬,於是今日便決定 ...

Good! 亞銘.  I support you all the way!!  

升級   0%

該用戶從未簽到

今天的夜空很美,於是便落街跑了一轉,順道欣賞景色。

報告:

總距離:16 K
總時間:1 ' 31 " 58

分段時間:( 2K @ Lap )

1st Lap: 11 " 50
2nd Lap:11 " 50
3rd Lap: 11 " 50
4th Lap:  11 " 45
5th Lap:  11 " 35
6th Lap:  11 " 30
7th Lap:  11 " 15
8th Lap:  10 " 23

Comment:輕鬆跑 16 K,還可應付。但半年前跑同一距離的 PB 為 1 ' 19 " 52,即表示自己未到達最佳狀態,仍需努力。

升級   0%

該用戶從未簽到

由於前一陣子陸運會,之後又腳痛,因此要一直待到今早才可以再練跑 ~~~

報告:

總距離:2.6K  x  8 laps  =  20.8K

總時間:2 ' 11 " 40

Comment:對上一次跑半馬距離已經是半年前了,而對上一次練長跑亦已經是一個月前了,所以跑來甚不適應。雖然未盡全力,但時間仍跟我的目標 ( sub 2 ) 相距甚遠。再加上未來要放更多時間去溫習,練跑時間只好相對縮小。若下次練跑的成績依然未如理想,我會考慮降低 UNICEF 半馬的目標 ~~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

以後試下每2k 都keep 住十/十一分鐘內吧....
    p.s. 為了更好應付以後的比賽
    我來緊呢個月暫時打算操兩課LSD(第一次為試驗性質 第二次為超長課)
    希望到時天公造美...
    其餘則為中課及interval

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-11-2 20:10 發表
    由於前一陣子陸運會,之後又腳痛,因此要一直待到今早才可以再練跑 ~~~

報告:

總距離:2.6K  x  8 laps  =  20.8K

總時間:2 ' 11 " 40

Comment:對上一次跑半馬距離已經是半年前 ...

呢個時候讀書温習最緊要! 後生仔將來大把機會跑! 努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-2 22:37 發表
    以後試下每2k 都keep 住十/十一分鐘內吧....
    p.s. 為了更好應付以後的比賽
    我來緊呢個月暫時打算操兩課LSD(第一次為試驗性質 第二次為超長課)
    希望到時天公造美..." />" />
    其餘則為中課及interval

好 ~ 就試試看吧 ~~
    抄神兄都要努力 wo ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-11-2 22:43 發表

呢個時候讀書溫習最緊要! 後生仔將來大把機會跑! 努力!

收到 ~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2008-11-4 22:06 發表

收到 ~~

我都未追番晒d 書....
    p.s. 你修邊幾科?(除了中化和UE)
    我修Pure 同Phy (2AL) + 電腦應用(AS)
    pure 總算教得77 88

升級   0%

該用戶從未簽到

我會考都係得 16 分,不過就修 3 AL ( Phy Chem Pure ) 。因為我係電腦白痴,唔想揀 CA,所以就揀左讀 Chem ~~~
    Pure 而家開始教 Co - geo;Phy 就教緊 radioactivity 。你呢?
    我岩岩先開始追番之前 d 野,有 d 驚趕唔切 ~~~
    Charson 兄有沒有諗過入大學讀邊科?我仲未諗到呀 ~~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2008-11-5 19:52 發表
    我會考都係得 16 分,不過就修 3 AL ( Phy Chem Pure ) 。因為我係電腦白痴,唔想揀 CA,所以就揀左讀 Chem ~~~
    Pure 而家開始教 Co - geo;Phy 就教緊 radioactivity 。你呢?
    我岩岩先開始追番之前 d 野,有 d 驚 ...

我CE 都係16分@@
    成績如下:
    中文1 (今年重考得2)
    英文3
    Maths C
    Phy C
    Chem C
    Bio D
    Add. Maths C
    你呢?
    Phy 啱啱至開matter....教緊gases
    而家比CA 份試卷二(project)消磨緊意志....
    p.s. 你地中化教緊邊課 我地啱啱開咗科學果課(最後一課了)

升級   0%

該用戶從未簽到

07-08 HKCEE Result:
    中文:level 3
    英文:level 4
    Maths:C
    Phy:C
    Chem:C
    Bio:D
    Add. Maths:D

我中化都係教緊最後一課 ~~ 人生的意義 ~ " />" />hk
    中化最慘係文化問答,玩殘我 ~~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2008-11-5 20:14 發表
    07-08 HKCEE Result:
    中文:level 3
    英文:level 4
    Maths:C
    Phy:C
    Chem:C
    Bio:D
    Add. Maths:D

我中化都係教緊最後一課 ~~ 人生的意義 ~ " />" />" />" />hk
    中化最慘係文化問答,玩殘我 ~~~ uiujh ...

嗯....
    睇下遇到咩題目@@
    仲有個人短講....

升級   0%

該用戶從未簽到

今晚天氣很涼快,跑步很舒服 ~

報告:

總距離:9K  x  2 laps + 2.6K x 1 lap  =  20.6K

時間:

1st 9K:53 " 35
    2nd 9K:54 " 35
    last 2.6K:15 " 30

Total Time:2 ' 03 " 40

Comment:逐漸適應半馬距離,較上次快了點 ~~ 希望能夠繼續進步 ~~~

升級   0%

擦汗

回復 33# 的帖子

我發覺搵到個"平衡點"後又夠氣同冇咩病痛就可一次過長跑長有....
    可能一日未"撞牆"都唔駛停

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-9 13:09 發表
    我發覺搵到個"平衡點"後又夠氣同冇咩病痛就可一次過長跑長有....
    可能一日未"撞牆"都唔駛停

我而家都搵緊一個適合跑半馬距離的速度 ~~~
    ar ~ charson 兄,我好奇一問,你幾時會跑「終極 LSD」 呀?大約幾長同跑邊度呀 ~~  

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2008-11-9 21:25 發表

我而家都搵緊一個適合跑半馬距離的速度 ~~~
    ar ~ charson 兄,我好奇一問,你幾時會跑「終極 LSD」 呀?大約幾長同跑邊度呀 ~~  

目的地大致定好 但還要搵一條啱跑ge 路線~" />" />
    有可能會過30k @@

升級   0%

該用戶從未簽到

charson 兄加油呀 ~~ 不過如果到時條路線要經山路的話,要小心d ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

為應付 UNICEF 半馬,昨晚去練跑 ~

報告:

總距離:2K x 10 laps  =  20K

時間:

1st lap:11 " 05
    2nd lap:10 " 59
    3rd lap:11 " 03
    4th lap:10 " 46
    5th lap:10 " 54
    6th lap:11 " 17
    7th lap:10 " 57
    8th lap:11 " 05
    9th lap:10 " 57
    10th lap:10 " 28

Total Time:1 ' 49 " 31  (PB)

Comment:能夠在目標時間內完成 ~ yeah ~

p.s. 還有 10 天就到半馬了!

升級   0%

擦汗

回復 38# 的帖子

唔錯啦~ 半馬兩小時內應該ok

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟決定餓跑 ~~~ 所以上星期三已經是最後一課 ~~
    希望今個星期日可以做到個目標時間啦 ~~
    到時見 ~