香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

單車存放方法

升級   52.3%

該用戶從未簽到

香港地方細, 好多人屋企都放唔落單車, 一般鐵友地有以下方案
1. 租迷你倉
2. 放係單車鋪, 據聞租金大約$150
3. 放係三鐵屬會, 租金大約$150, 跟會操車都方便d

如果放係屋企, 亦有以下方法
1. 拆輪放入床下底, 我試過係work既
2. 裝天地柱吊起佢, $3xx起 (http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=product&number=MIN--RKHO-TOWER4)
3. 買個trainer架起架車, 雖然無慳到位, 但可同屋企人堅稱:佢係一部健身單車!
+1 0
上一篇︰大家的職業@@?下一篇︰LIVE! 2009 New York City Marathon 1/11

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-30 13:25 發表
香港地方細, 好多人屋企都放唔落單車, 一般鐵友地有以下方案
1. 租迷你倉
2. 放係單車鋪, 據聞租金大約$150
3. 放係三鐵屬會, 租金大約$150, 跟會操車都方便d

如果放係屋企, 亦有以下方法
1. 拆輪放入床下底, ...

3. 買個trainer架起架車, 雖然無慳到位, 但可同屋企人堅稱:佢係一部健身單車!

我而家都係用呢個辦法放架車响露台 (原本之前拆前轆 , 跟住用鉤掛埋上墙 , 咁樣無咁阻定),
不過要经常轉換 seat post 高矮(我無用快拆) 去就我大人踩車 , 無計地方淺窄
" 放架車上個 trainer , 其實自己都覺得好 pro"   (心理阿 Q 一番)

升級   21.55%

該用戶從未簽到

2. 裝天地柱吊起佢, $3xx起
都好定, 我都係吊起set 車.

升級   17.89%

該用戶從未簽到

原來可以放係屬會,咁樣真係方便好多喎

升級   100%

該用戶從未簽到

請問trainer架係邊可以買, 同埋幾多$架, THANKS

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2009-10-31 17:21 發表
請問trainer架係邊可以買, 同埋幾多$架, THANKS

啱啱喺Jason間shop買左個trainer,真係好好玩!!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2009-10-31 17:21 發表

一般around 1-2k, 牌子、順暢情度、可調角度都會有差別
可參考以下零售價
http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=product&bid=18

升級   93.68%

該用戶從未簽到

最好的方法係------搬去丁屋住,儘係樓梯都掛得兩架啦

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-10-31 19:34 發表

啱啱喺Jason間shop買左個trainer,真係好好玩!!

X 2
thanks jason

升級   76.67%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-10-31 23:04 發表

一般around 1-2k, 牌子、順暢情度、可調角度都會有差別
可參考以下零售價
http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=product&bid=18

請問orce Ching 我想買個Trainer 請問滾筒型與遙控型有乜主要分別,邊種好用啲,仲有, 點解架車擺係滚筒上面唔會翻嘅???

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-11-3 13:07 發表

請問orce Ching 我想買個Trainer 請問滾筒型與遙控型有乜主要分別,邊種好用啲,仲有, 點解架車擺係滚筒上面唔會翻嘅???

滾筒型(roller)可以訓練平衡力, 唔會翻係因為車手用技巧平衡, 踩踏時唔可以分神, 亦無咁悶
夾住個車尾果種(trainer), 可較大resistance, 大到你踩唔用都得

Roller練技巧多d, Trainer練力量多d

個人比較喜歡Trainer, 因為唔踩時可架起單車, roller要拎出黎裝
Trainer可較大resistance練上山
不過都好多人鐘意roller, 因為感覺更以踩緊單車

無論Roller定Trainer, 係香港呢個唔係下下落街都踩到車既環境好有用

升級   76.67%

該用戶從未簽到

多謝orce Ching 咁長細嘅解釋,明白曬! 不過你講Roller可練技巧,係咪指主要在不同速度的平衡 (一個人踩,又冇轉灣,又冇上落斜,點样練技巧),可唔可以講多小小,以便决定如何選擇。Thanks!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2009-11-3 19:04 發表
多謝orce Ching 咁長細嘅解釋,明白曬! 不過你講Roller可練技巧,係咪指主要在不同速度的平衡 (一個人踩,又冇轉灣,又冇上落斜,點样練技巧),可唔可以講多小小,以便决定如何選擇。Thanks!

當然單車重有好多其他技巧
Roller練既係平衡, 踩得定d, 力量流失會少d
唔知其他ching有冇補充

升級   41.95%

該用戶從未簽到

新手踩roller

老手roller上玩tiricks

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-11-3 13:28 發表

滾筒型(roller)可以訓練平衡力, 唔會翻係因為車手用技巧平衡,
...

唔會翻係因為車手用技巧平衡 << it is part of the reason. Another reason is the gyroscopic effect http://en.wikipedia.org/wiki/Gyroscope

btw, I am using wallmount (it replaced my wedding picture... haha), and trainer for storing my 2 bikes

登錄/註冊後可看大圖

升級   78%

該用戶從未簽到

睇完新手段片覺得幾攪笑,踩室內都戴頭盔。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2009-11-4 16:17 發表
it replaced my wedding picture... haha

Eddie你真係藝高人膽大

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2009-11-4 16:17 發表

唔會翻係因為車手用技巧平衡  

果然係 酉星 目 既香港人 - 向高空發展

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

"七年之癢", 好平常姐! 未及你既 "大婆論" 咁大膽喎