香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 朱古力

為渣打10k備戰(裝備篇)

升級   0%

該用戶從未簽到

我淨係著過中國版
不過聽其他ching 講日本版就淋d
中國版就硬d 反應快d

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 smchan2 於 2009-11-4 22:46 發表

我淨係著過中國版
不過聽其他ching 講日本版就淋d
中國版就硬d 反應快d

幾錢到? 邊到有得睇? 有無折?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

有冇 ching/ctse 見到美記 creation 有特價呀??  

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-4 21:03 發表

有2-3日會走8-10k
    其他就慢jog 4k 有時又會沖下圈

哦~~~ 8-10K唔算長課啦... 你只不過係走均速儲里數O者~~
    你不如操下間歇同Tempo, 提高下d速度同變速技巧啦~~

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-5 01:18 發表

哦~~~ 8-10K唔算長課啦... 你只不過係走均速儲里數O者~~
    你不如操下間歇同Tempo, 提高下d速度同變速技巧啦~~

ching 可唔可以用pm我 話我知可以點提高速度?

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-5 20:33 發表

ching 可唔可以用pm我 話我知可以點提高速度?

我都唔係專家~~~ 你可以去google找一d關於間歇跑同tempo run o既資料, 再為自己度身訂一個program啦~~
    我都係咁架咋~~

For你參考, 我o既program:

Mon - 3K熱身+400m x 10 (rest 2mins)+11K全速跑
    Tue - 21K (均速)
    Wed - 3K熱身+400m x 4 (rest 2mins)+800m x 3 (rest 2mins)+11K全速跑
    Thu - 21K (變速)
    Fri - Rest
    Sat - 38K長課
    Sun - Rest

target: 全馬 sub 3:30

*不過呢個program都幾惡頂... 今日終於病左, 要停戰一次~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 joelkw 於 2009-11-5 22:07 發表

我都唔係專家~~~ 你可以去google找一d關於間歇跑同tempo run o既資料, 再為自己度身訂一個program啦~~
    我都係咁架咋~~

Mon - 3K熱身+400m x 10 (rest 2mins)+11K全速跑
    Tue - ...

個program...見到都驚....勁!
    加上無錦多時間操....

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-11-5 23:14 發表

個program...見到都驚....勁!
    加上無錦多時間操....

係~~ 時間亦係好大問題... 基本上除左長課係中午跑, 其餘至少都跑到11:00pm (因夜放工), 屋企人已經咋型~~
    亦因唔夠時間cool down鬆弛番d肌肉, 好多時跑完返到屋企要即刻沖涼就去訓(因第日要返工), 好多時d肌肉都係痛住黎訓~~

唉~~ 你話如果有經濟能力唔駛返工, 可以全職去操, 咁就正啦~~

升級   21.15%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-5 23:22 發表

係~~ 時間亦係好大問題... 基本上除左長課係中午跑, 其餘至少都跑到11:00pm (因夜放工), 屋企人已經咋型~~
    亦因唔夠時間cool down鬆弛番d肌肉, 好多時跑完返到屋企要即刻沖涼就去訓(因第日要返工), 好多時d肌 ...

無幾個做得到=.=
    做得到果d又唔會去跑步......

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 matthew~文 於 2009-11-6 00:14 發表

無幾個做得到=.=
    做得到果d又唔會去跑步......

咁又係~~ 正所謂此一時, 彼一時, 到時可能又顧住去玩~~

升級   34.74%

該用戶從未簽到

打工仔, 練習時間唔夠真係一個問題,

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 hongata 於 2009-11-6 01:11 發表
    打工仔, 練習時間唔夠真係一個問題,

Yes... 1 日得24個鐘... 要分配俾工作, 操練, 屋企人, 朋友社交, 休息訓覺, 食飯...... 根本唔夠用~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 joelkw 於 2009-11-6 01:22 發表

Yes... 1 日得24個鐘... 要分配俾工作, 操練, 屋企人, 朋友社交, 休息訓覺, 食飯...... 根本唔夠用~~

完全同意.....小弟本星期都因為忙操少左....加上之前女友"少咋"型...話運動重要過佢...
    有$仔唔洗做, 一定可以操得好d.....(小弟有個武術師兄講過, 以前好多好打的, 都係無所事事的販家仔, 有$學, 有時間操.)番工+搭車都用左小弟11-12小時...

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2009-11-6 01:57 發表

完全同意.....小弟本星期都因為忙操少左....加上之前女友"少咋"型...話運動重要過佢...
    有$仔唔洗做, 一定可以操得好d.....(小弟有個武術師兄講過, 以前好多好打的, 都係無所事事的販家仔, 有$學, 有時間操.) ...

練跑真是需要很多時間。
    如果公司有shower設備,可以考慮跑步上下班。

升級   21.15%

該用戶從未簽到

我就係跑返工=.=
    返到公司樓下間gym沖
    但d衫拎來拎去就煩d
    要拎定衫放係公司=.=

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 matthew~文 於 2009-11-6 10:34 發表
    我就係跑返工=.=
    返到公司樓下間gym沖
    但d衫拎來拎去就煩d
    要拎定衫放係公司=.=

好辦法。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 柔詠 於 2009-11-6 01:57 發表
    有$仔唔洗做, 一定可以操得好d.....(小弟有個武術師兄講過, 以前好多好打的, 都係無所事事的販家仔, 有$學, 有時間操.) ...

100% 認同
    我老婆連我參加 渣打 都唔 like.............  

升級   76.84%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-11-6 11:05 發表

100% 認同
    我老婆連我參加 渣打 都唔 like.............  

深表同情...
    小弟大個一定小心揀老婆...
    首要條件係鍾意跑步既

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-5 22:07 發表

我都係咁架咋~~

Tue - ...

我而家未洗去跑半馬住
    想練好10k既時間
    ching可以幫我設個programme嗎?
    體能算中上吧....耐力中等 速度還可以

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-6 18:20 發表

我而家未洗去跑半馬住
    想練好10k既時間
    ching可以幫我設個programme嗎?
    體能算中上吧....耐力中等 速度還可以

哦~~ 其實我呢個program都一路練, 一路試, 一路修改, 我都唔知正唔正確同正唔正統.......
    如果要幫人度身訂造個program, 我自問真係未夠班~~

有冇其他真正高手ching可以幫倒手呀~~?