香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 朱古力

為渣打10k備戰(裝備篇)

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-6 18:42 發表

哦~~ 其實我呢個program都一路練, 一路試, 一路修改, 我都唔知正唔正確同正唔正統.......
如果要幫人度身訂造個program, 我自問真係未夠班~~

有冇其他真正高手ching可以幫倒手呀~~?

你不如幫我set個阿@@等真正高手黎汁下囉xD

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-6 19:08 發表

你不如幫我set個阿@@等真正高手黎汁下囉xD

班門弄斧~~ 博俾人笑咩~~

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-6 18:42 發表

哦~~ 其實我呢個program都一路練, 一路試, 一路修改, 我都唔知正唔正確同正唔正統.......
如果要幫人度身訂造個program, 我自問真係未夠班~~

有冇其他真正高手ching可以幫倒手呀~~?

我會介紹幾本有關訓練方法的名著,在下領悟了之後,雖然不算快,但進步神速。
1) Road Racing for Serious Runners - Pfitzinger/Douglas
2) Advanced Marathoning - Pfitzinger/Douglas
3) Daniels Running Formula - Jack Daniels
4) Run Faster - Hudson

升級   36.32%

該用戶從未簽到

書黎嫁- -?

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-6 23:45 發表
書黎嫁- -?

書中自有黃金屋,書中自有顏如玉。
不錯,是書,

這些都是在美國跑界其中幾個最流行的訓練方法!

升級   36.32%

該用戶從未簽到

有無中文嫁= =

升級   45.6%

該用戶從未簽到

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 朱古力 於 2009-11-7 00:35 發表
有無中文嫁= =

沒有。原因是香港得幾千個非常熱衷跑步的人,就是每個人都買,中文版都很難囘本,有中文版的話,我猜每年可能賣不到1,2百本吧

Hal Hidgon 也是另一個頗受歡迎的訓練系統,不過,在下對這個訓練系統認知沒有其它系統這麽多。而且,Hal Hidgon 訓練量跟強度沒有這麽高,對在下這種天份不高的跑手來説,可能效果不太好,因爲我需要跑很多才進步。不過,那幾個計劃,對新手看來很不錯。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 joelkw 於 2009-11-5 22:07 發表

我都唔係專家~~~ 你可以去google找一d關於間歇跑同tempo run o既資料, 再為自己度身訂一個program啦~~
我都係咁架咋~~

For你參考, 我o既program:

Mon - 3K熱身+400m x 10 (rest 2mins)+11K全速跑
Tue - ...

ching呢個programme係你而家o既programme?如果你係預備渣打全馬的話…我怕你未必會頂得到2月…

當然呢個要睇番你以前o既跑步背景同埋身體狀況喇…

升級   36.32%

該用戶從未簽到

有排譯.....

升級   45.6%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-11-7 04:37 發表

沒有。原因是香港得幾千個非常熱衷跑步的人,就是每個人都買,中文版都很難囘本,有中文版的話,我猜每年可能賣不到1,2百本吧

Hal Hidgon 也是另一個頗受歡迎的訓練系統,不過,在下對這個訓練系統認知 ...

I like this programme because I have not much time to take training like joelkw ching, and it is too hard for me.

升級   29%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-11-7 10:10 發表

ching呢個programme係你而家o既programme?如果你係預備渣打全馬的話…我怕你未必會頂得到2月…

當然呢個要睇番你以前o既跑步背景同埋身體狀況喇…

好在整個春夏季都冇偷懶過, 34度都照操, 當然個量就係呢個program o既 3份2, 所以個底都算打得扎實, 雖然依家個量都幾惡頂, 但都不至於痛苦~~

升級   36.32%

該用戶從未簽到

我而家後生世仔 都想捱下d基礎出黎
但真係唔識幫自己set個岩既programme,....

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-11-7 11:44 發表

I like this programme because I have not much time to take training like joelkw ching, and it is too hard for me.

我和Miller兄的看法雷同,覺得joelkw ching的計劃比較辛苦。在下一星期跑140-160公里,不過不會跑這麽多的全速跑,長課也甚少到達38公里。在下比較喜歡把訓練集中應付VO2 Max, Lactate Treshold, 和Endurance。

升級   36.32%

該用戶從未簽到

哇- -VO2 Max, Lactate Treshold, 和Endurance。
咩黎嫁= =""