香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

十磅的目標

升級   24.74%

該用戶從未簽到

小妹想減十磅
每天都會跑時間...睇情況會跑最少35mins 最多1小時

在街跑可以跑到大約6k / 50mins...好慢....

但為減磅就唔理距離住...

跑機可以跑到7.4k / 1 hour

跑左大約二星期...

請問大約要幾耐同埋要留意什麼?

我早上跑
530am 起身
545am 早餐(燕麥+奶一包)我鐘意食早餐跑..因為出多d汗同埋唔頭暈
615am 跑
715am 回

1pm 屋佐飯
6啖飯約一碗
菜一碗

5pm 水果
7pm 菜+肉類

維持了二星期未有任何改變?

係咪要跑快d?
+1 0
上一篇︰想換新鞋下一篇︰渣打當日你地會著乜衫跑?

升級   0%

該用戶從未簽到

aann 師姐,小弟想請問閣下身高、體重或BMI係幾多?

升級   24.74%

該用戶從未簽到

alanccl,
多謝你的回覆....先

如果講左bmi 係合理係唔係唔解答我既問題先??

其實我想做到係bmi 最低既磅數.....

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg....
計過bmi 係標準的....

現在都標準..不過想超標準...

其實我本身打算玩boxing 同埋yoga...

不過跑步都係我最愛之一...

有沒有方法呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
多謝你的回覆....先

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg.... ...

非也! 小弟唔係咁既意思,點會知道閣下BMI後就唔答呢。
小弟並非專家,只是分享個人心得而矣,想知BMI先,係因為BMI高時係好容易減到磅的,但係減得咁上下,尤其是已到正常BMI時,係特別難減的,因見閣下的食物已經係屬於地獄式了(齋無可齋了),這個階段會停好耐的,小弟都停左(保持左)一年半,跟住好似閣下一樣想減多10磅,這個難關終於最近一個月達成了,小弟食量不變,只是運動量增加好多好多,因參加了毅行者,每逢週六操山一課(小弟覺得操一次山好似跑了一次全馬一樣咁金),平日每朝也跑山約個半鐘。就係咁,三個半月才減多10磅,所以睇閣下的運動量,係好難減呢10磅的,尤其閣下咁心急想係半個月便見到成績,小弟建議閣下注重跑步的質和量,
跑街6min/1K既速度都幾適宜減磅,但係請記住,頭果30分鐘唔會減磅既,第31分鐘以後才是幫妳減磅的,如果只跑35分鐘,可以講果日跑步係白費氣力,試下每日都跑耐d丫(為減這10磅,小弟每日跑個半鐘),這建議只是分享,並非專業意見,祝閣下早日達到目標!

升級   0%

該用戶從未簽到

在街跑大約6k / 50mins...
跑機7.4k / 1 hour....
跑時心跳率係幾多? 速度会唔会太慢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Lex 於 2009-11-3 22:31 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到達消脂速度未的。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:22 發表

非也! 小弟唔係咁既意思,點會知道閣下BMI後就唔答呢。
小弟並非專家,只是分享個人心得而矣,想知BMI先,係因為BMI高時係好容易減到磅的,但係減得咁上下,尤其是已到正常BMI時,係特別難減的,因見閣下的食物已 ...

好多謝你的回覆,
我亦深深明白自己要減係超級困難..
可是一早起床點樣可以跑得咁激?

我不是要在二星期減到....

其實我既減重program 已經由6月開始..
6月開始那時我每天游水1-2小時..由最重的47kg to 今日剛剛44.45kg...
而且我有時會游兩轉水......或者早上游水下午睡覺晚上stepper...
平時不累我也會在吃飯的時間上落樓梯23層.....

我既運動量已經不停努力咁增加...

我依家就係唔係太明...

問題1: 究竟我應該增加速度定係距離先?每早跑1小時....內
問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 Lex 於 2009-11-3 22:31 發表

跑街的心跳我沒法子計算

但跑機就用個度d test..大約見到156架囉bor

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:58 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到 ...

那....我既目標是應該放在1小時定還是1小時內10k?

我剛開始跑步都覺得對腳唔係太識"誇步"

我應唔應該參加跑步訓練班?

每天都跑10k??????

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:58 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到 ...

allanccl 兄
    可能因為我 bmi > 30 關係
    所以我只可以 7.5min/1k 咋
    減肥效果係咪會冇咁好?

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 aann 於 2009-11-4 09:24 發表

跑街的心跳我沒法子計算

但跑機就用個度d test..大約見到156架囉bor

156 心跳率??
    會唔會過高??
    標準好似係 (220-age)*60% 至  (220-age)*80%

升級   0%

該用戶從未簽到

鍛煉時把目標心跳率維持於體能上限的60%至85%之間

*體能上限的心跳率可以用這條公式計算出來:
    *體能上限的心跳率=220-年齡
    *30歲成年人的體能上限心跳率=220-30=190(每分鐘190次)
    *將體能上限心跳率乘以難易度即可得出鍛煉時的目標心跳率。
    *例如,30歲成年人鍛煉中等難度(70%)=190X70%=133(每分鐘133次)
    *建議體弱或平時很少鍛煉人士首兩周鍛煉時應以低難度(60%)作為基礎訓練。

*運動時可配戴心跳計有效地量度自己的心跳率能否達到標準。如果沒有配戴心跳計,可憑以下方法估計自己的運動量:當進行鍛煉時喘氣得沒有餘力開口說話,即表示心跳率可能過高;當進行鍛煉時有餘力簡短地說話,但說話中途需要停頓作呼吸,即表示運動量接近中等難度;假如進行鍛煉時能夠一口氣連續說話,即表示難度偏低,不能有效地鍛煉心肺功能。

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-11-4 09:57 發表

156 心跳率??
    會唔會過高??
    標準好似係 (220-age)*60% 至  (220-age)*80%

等等先....

如果真係咁計算..我點可能1hour 跑10k??

我今年26歲

112 至155

我依家跑得咁慢先得7k/1hour....

點算..唔識!!!!!!!!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 Lex 於 2009-11-4 10:17 發表

*30歲成年人的體能上限心跳率=220-30=190(每分鐘190次)
    *將體能上限心跳率乘以難易度 ...

220 –26=194
    194x70%=135
    假設我去跑跑步機
    1小時7k ..心跳已可達156 …即係太快?
    咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Lex 於 2009-11-4 10:17 發表

*將體能上限心跳率乘以難易度 ...

夠詳細......... 讚!  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 aann 於 2009-11-4 10:29 發表

220 –26=194
    194x70%=135
    假設我去跑跑步機
    咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎 ...

唔知其他 ching/ctse 點睇
    我就覺得控制心跳率比較重要
    keep 住 135
    跑慢d但係跑耐d
    慢慢就可以加快啦.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
    多謝你的回覆....先

04年前一直都只係42-43kg....
    計過bmi 係標準的....

現在都標準..不過想超標準...

其實我本身打算玩boxing 同埋yoga...

不過跑步都係我最愛之一...

有沒有方法呢?

1) 你食量咁少... 又做咁多運動... 其實身體未必負荷到... 就算負荷到... 做運動時身體都無多餘既 energy 去 burn fat... 何來減重
    亮兄在加大運動量之後再開始再跌磅... 但亮兄無刻意減食/節食...  (仲有食雪糕 tim~ )
    ctse 有無想過用脂肪計計下自己幾多 fat ? 有時體重只係代表你個人既 mass.. 如果 ctse 肌肉.骨骼密度高... 個 weight 唔跌好易理解
    再者你食得咁少.. 運動量咁大... 再強行做運動... 受傷既風險好高
    2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...
    6 mins 1k 其實唔激... 只要跑步時係步速慢慢加上去.. 開始時當然慢一點... 之後慢慢快...無人會一開始就衝住咁跑
    3) 跑步跨唔到步可能係相關肌肉唔夠強去做呢個動作... 但未睇過 ctse 跑所以 comment 唔到

最後好想問 ctse 一個問題.. 點解要減到 bmi 最低既磅數 ? 目的何在 ? 排骨人著衫...  
    真係反映0左香港一個問題 貧(瘦)者愈貧(瘦).. 富(肥)者愈富(肥)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 10:29 發表

220 –26=194
    194x70%=135
    假設我去跑跑步機
    咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎 ...

唔一定係一小時跑 10k
    因人而異.....其他人跑一小時 7k 個心跳可能去到 180....

btw... 跑步機個心率個 sensor 唔係好準....

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:39 發表

1) 你食量咁少... 又做咁多運動... 其實身體未必負荷到... 就算負荷到... 做運動時身體都無多餘既 energy 去 burn fat... 何來減重
    亮兄在加大運動量之後再開始再跌磅... 但亮兄無刻意減食/節食...  (仲有食雪糕  ...

1)
    呢個餐單是我 Mon to Friday Diet , Sat & Sun 我會食番多d ..如整個大家樂早餐
    : 小妹曾受傷( 兩條後腿筋) 3年前…..年中完全康復 就係咁多左5kg

2)
    可能我既肌肉好多, 因為之前我係有舉重..現在不想要咁大隻..keep d 輕磅既身材, 因為我想輕身d..同埋我想keep 番未重之前對腳同埋身材…42kg
    3)
    可能跨唔到步因為我懶..不過我會試下
    4)
    想做番未受傷時前身體..同埋我想train 下自己既mind

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:42 發表

唔一定係一小時跑 10k
    因人而異.....其他人跑一小時 7k 個心跳可能去到 180....

btw... 跑步機個心率個 sensor 唔係好準....

問題1: 究竟我應該增加速度定係距離先?每早跑1小時....內
    問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...????