香港長跑網  - 長跑長友

Trainer訓練方法

升級   52.3%

該用戶從未簽到

好多人買左trainer後都無咩idea點玩
起勢咁踩又悶又痛苦
上網搵左少少野, 大家一齊研究下
http://www.beginnertriathlete.com/cms/article-detail.asp?articleid=392

升級   0%

該用戶從未簽到

慢慢研究...

升級   93.68%

該用戶從未簽到

好多謝g force師兄, 剛訂著個Elite Trainner. 昨天一早630出車,一樣夏天裝束, 頂完寒風回家後立既訂著個Trainner

可以邊看晨早新聞,邊踩車啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

有時间可以試下 , 幾有用

升級   52.3%

該用戶從未簽到

將網上搵既野再整理了一下, 希望有用, 有錯請指教
http://www.3rdmove.com/trainer.asp

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2009-11-5 10:44 發表
好多謝g force師兄, 剛訂著個Elite Trainner. 昨天一早630出車,一樣夏天裝束, 頂完寒風回家後立既訂著個Trainner

可以邊看晨早新聞,邊踩車啦!

我都做緊trainer research, 睇吓買邊隻比較合3鐵用. 冬天踩青公真係勁大風, 太危險. 放個trainer 係天枱踩會好好多.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-8 11:16 發表

我都做緊trainer research, 睇吓買邊隻比較合3鐵用. 冬天踩青公真係勁大風, 太危險. 放個trainer 係天枱踩會好好多.

天氣開始有點不定, 想keep住/提昇功力, trainer係好選擇
其實都無咩話邊隻合三鐵用, 最緊寧靜+順暢+容易收藏

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我發現trainer除左可以用黎做踩踏訓練外,仲可以做埋工作台
而家我用緊佢黎裝頭把!

升級   93.68%

該用戶從未簽到

係呀,我仲用來洗車鏈。

升級   93.68%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

Trainer 有好多款式,但主要分摩擦阻力(又嘈又熱),磁阻力(較安靜),油阻力(安靜兼散熱好,但就好似不能調較阻力,要靠單車的齒比來調較阻力),油阻加磁阻(應該是最好的吧)。
我就用緊elite的油阻trainer,踩時好安靜只感到地板的震動。