香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2010渣打馬拉松所有項目名額已滿

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-7 00:41 發表

Hotline 有得打到入去同佢講野嗎?
    好似得電話錄音....

應該有, 你同佢講, 你唔係入這個資料, 叫佢地check 番, 如果佢地真係入錯左, 就要佢地幫你改番... 你話公司成組人另一組, 無理由你自己一個跑之類....

升級   0%

擦汗

原帖由 wlau 於 2009-11-7 00:53 發表

應該有, 你同佢講, 你唔係入這個資料, 叫佢地check 番, 如果佢地真係入錯左, 就要佢地幫你改番... 你話公司成組人另一組, 無理由你自己一個跑之類....

我啱啱打完英文信過去佢個e-mail....
    希望有回覆....

內容如下:

Dear Sir/Madem,
    I am writing to ask for correction or confirmation of the race which I'm going to participate in the Standard Charter Hong Kong Marathon 2010. My HKID is Y05xxxx(x) and my Date of Birth is 17/11/1989.
    According to the answering from the status check on hotline 2577 0800, I was answered to be selected into the 10km Run 3 race yesterday afternoon after entering the number "05xxxx". However, I was applying with an written application form with the box for Full Marathon race ticked on 27/10/2009. Moreover, the 10km Run 3 race was full at that time according to www.hkmarathon.com but not yet for Full Marathon race.
    Please double-check my application form if there were any mistake made during the entry of my application. Otherwise, please inform me any proper reasons for which I was selected into the 10km Run 3 race. In addition, it would be better for you to send me a scanned copy of my written application form for an affirmative clarification. Thanks!
    Yours faithfully,
    LEUNG, Cheuk Hang

如果無料到先再打電話去....

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

如你上網報名, 有留電話號碼....
    佢地下年開始報名時, 會用SMS通知你, 提你報名....

升級   0%

擦汗

剛才收到他們回覆
    內容如下:

Dear runner,

According to our record, your application of 10km Run 3 has been accepted.
    Thank you!

Marathon Secretariat

真係敷衍了事

升級   48.67%

該用戶從未簽到

回復 45# 的帖子

佢地直情冇答問題...
    試下再寫多封send去, refer埋個回復, 強調埋佢未回答問題, 睇下回復有冇唔同?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 raphaelmak 於 2009-11-7 13:53 發表
    佢地直情冇答問題...
    試下再寫多封send去, refer埋個回復, 強調埋佢未回答問題, 睇下回復有冇唔同?

我今天下午收到後就回覆了
    剛check mail-box 未有回音....
    下星期真係打電話過去了~

補充: (我)回覆內容:

Dear Secretariat,

Sorry to interept again. Did I apply for 10km Run 3?
    If not, how was I selected into applied into that race?
    The application I made was of Full Marathon, not 10km Run 3.
    Please check that once or provide any evidence (e.g a scanned coy of my written application form) in order to affirm the race I applied for and the race I am selected into are consistant or not.
    Thanks for your attention.

升級   0%

擦汗

原帖由 kenneth 於 2009-11-7 18:57 發表
    今日小弟同KOPO食飯,遇到一位唔認識的跑友,大家同枱食飯,可能因為我們穿網衫,佢就同我哋"呻",該跑友 28/10-09 寄了信到渣打報全馬,而郵票印的日期為 29/10-09 (渣打職員告訴該跑友的),該位跑友 2 ...

睇來間公司真係唔憂柴憂米
    看來就算此活動之服務素質每況愈下仍會有大量支持者

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-7 13:18 發表

剛才收到他們回覆
    內容如下:

According to our record, your application of 10km Run 3 has been accepted.
    Thank you!

真係敷衍了事" />" />

佢個Hotline我之前打過,係有人聽,不過唔知唔會唔因為太多人打去投訴,攪到D Operator唔聽電話,就另作別論了。

我會Suggest Charson你呢幾日不斷打個Hotline,如果搵到有人聽,就唔駛俾面,即刻剷佢一獲甘的。然後叫佢Check多次你填嗰張報名表,你係報乜野賽事,一定要迫佢Scan返份報名表先好放過佢!

如果Keep住一段時間都搵唔到人接聽你的電話,又者有人聽電話而又係耍你的話,就將呢兩個禮拜所發生既事記錄低晒,同晒你Send同收的兩封信一齊Send晒俾是但一間報館。

最後呢一步,我相信是最Work的,但係真係要到最後關頭先做。

升級   0%

擦汗

原帖由 awyh 於 2009-11-7 22:02 發表

佢個Hotline我之前打過,係有人聽,不過唔知唔會唔因為太多人打去投訴,攪到D Operator唔聽電話,就另作別論了。

我會Suggest Charson你呢幾日不斷打個Hotline,如果搵到有人聽,就唔駛俾面,即刻剷佢一獲甘的 ...

我又真係未諗到要搞到咁大....但唔鋸就梗有!!
    唔知佢禮拜開工嗎?
    我下星期二才有空打去慢慢講...

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-7 13:18 發表

Thank you!

真係敷衍了事" />" />

係就係求其左d,
    不過charson ching 跑10k都好, 至少唔洗為左要準確要全馬, 迫住好急咁加高里數...

我都係今年報半馬, 練好速耐
    出年就可以輕鬆上馬

升級   0%

擦汗

原帖由 finewong 於 2009-11-7 22:56 發表

係就係求其左d,
    不過charson ching 跑10k都好, 至少唔洗為左要準確要全馬, 迫住好急咁加高里數...

我都係今年報半馬, 練好速耐
    出年就可以輕鬆上馬

我就想盡早上一上馬
    以後落返來就無有怕~
    (當然包括背後所需練習)

對了, 如果比我跑10k 挑戰組都無咁燥...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-7 23:01 發表

我就想盡早上一上馬
    以後落返來就無有怕~
    (當然包括背後所需練習)

對了, 如果比我跑10k 挑戰組都無咁燥..." />" />

如果再攪唔掂, 不妨以為後d email CC俾江渣打銀行公關部同各大傳媒.............

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-7 22:30 發表

我又真係未諗到要搞到咁大....但唔鋸就梗有!!
    唔知佢禮拜開工嗎?
    我下星期二才有空打去慢慢講...

我唔係好Sure佢假日開唔開工,不過有時間你就試試啦。

又或者每日都再Send封E-mail炸佢,因為事實上佢覆返黎封E-mail都無俾到你想要的東西你,所以不停咁Send俾佢追佢覆,都好正常啫!

講真,今年渣打在報名已經安排得咁差,我相信就算你唔嘈,都實有人會嘈。不過如果你嘈先的,我估佢地會即刻Follow up左你個Case先囉。

升級   0%

擦汗

回復 55# 的帖子

多謝ching 支持
    明早一於打上去~

升級   0%

擦汗

剛才打了去問
    他說我在27/10 交的表格仍未處理(約一個月後才處理)
    若報名不成功會以邸寄方法退回報名費
    問及電話上的查詢結果
    則說身份證中六位數字有可能重複(佢講晒啦)
    問及E-mail 查詢結果
    則解釋為同事過失
    回及保證能夠參加所選項目與否? 不保證

看似仍未觸及原先預料的問題(如編入10k 三組的理由)....或被人迴避了

然而, 另一方面
    接線生看似透露了可能在同一天也某君在網上報名...ID 中六位數字與我一樣
    暫且將以上答覆貼出來讓大家評一評~

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-10 10:35 發表
    剛才打了去問
    他說我在27/10 交的表格仍未處理(約一個月後才處理)
    若報名不成功會以邸寄方法退回報名費
    問及電話上的查詢結果
    則說身份證中六位數字有可能重複(佢講晒啦)
    問及E-mail 查詢結果
    則解釋為同事過失 ...

接線生看似透露了可能在同一天也某君在網上報名...ID 中六位數字與我一樣
    機會低過千萬分之一,他們的回覆真令人費解。

升級   0%

擦汗

原帖由 bmc 於 2009-11-10 11:54 發表

機會低過千萬分之一,他們的回覆真令人費解。

......
    香港人口都未過千萬...." />" />
    但就係咁都唔可以必然地排除此可能性....
    真係佢講晒...

升級   0%

擦汗

剛才check e-mail 時收到渣馬所寄以下信件:

Dear Mr. Leung,

We have check our record once again, and we found that the record of 10km
    Run 3 is an applicant with the same ID number(middle 6 digits) called Mr.
    P.(為存厚道), but not Mr. leung(我), if you had write an written application form posted
    on 27/10/09, we are now processing the form posted on 23/10/09, please be
    patient and you could try to  check your status in our website by next week.
    http://www.hkmarathon.com/marath ... try/statuscheck.jsp

Many thanks.