香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

梨狀肌綜合症

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

各位跑友有無依個問題.

最近跑步發覺右大腿後方及臀上方(近尾龍骨位)成日都覺得拉住. 如果按落臀上方的肌肉仲好酸軟. 我覺得係同朵狀肌有關.

http://tw.myblog.yahoo.com/drche ... &l=f&fid=26
    +1 0
    上一篇︰2009.12.20 Coca Cola Running Fun 2009下一篇︰開放查詢過往個人時間

升級   14.67%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

小弟個梨肌都出事
    跑步甚至有時坐都痛
    之前睇過醫生
    佢話我應該拉傷左個梨肌
    由於梨肌是一組很深入的肌肉
    佢話要休息一排,搞一輪先會好
    我已經有三四個月冇跑過步
    (近黎天氣咁好都冇得跑,勁唔開心)

之前做過物理治療
    物理治療師話唔我唔係好嚴重
    不過要熱敷,拉筋,做超聲波

我最痛既時候
    跑幾步追巴士都劇痛
    好在行路行山都只係少少痛
    因為要行毅行者~~~

希望快點好返﹗~~

升級   1.58%

該用戶從未簽到

我都痛左3個月..到而家仲未好返>_<

升級   83.68%

該用戶從未簽到

piriform sydorme
    最好做stretch+massage...

升級   94.8%

該用戶從未簽到

我患此症己經2年多,做過物理治療,電療,針灸,熱敷,拉筋,超聲波,
    作用都不大,醫生話可能要注射類固醇,但要在醫院做,因注射位置要非常
    準確,叫我考慮清楚。

升級   38.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 5# 的帖子

我之前都式過,做過超聲波,拉筋,現在沒大問題了。
    但我覺得坐姿唔好+銀包放褲後袋會影響康覆進度.
    特別是"銀包放褲後袋",長期壓力使血液流通不暢順,
    所以除一般治療外,可式式改變這習慣,當然要多休息及減mileage la。

希望有用

升級   94.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ericwwp88 於 2010-12-29 14:28 發表
    我之前都式過,做過超聲波,拉筋,現在沒大問題了。
    但我覺得坐姿唔好+銀包放褲後袋會影響康覆進度.
    特別是"銀包放褲後袋",長期壓力使血液流通不暢順,
    所以除一般治療外,可式式改變這習慣,當然要多休息及減mileag ...

多謝ericwwp88 提供的資料,thanks...............

升級   1.58%

該用戶從未簽到

痛左4個月~~近排坐係地下交差腳,早晚拉一次根.連續做左3日..而家好返曬..
    好似張圖咁做

登錄/註冊後可看大圖

而家可以跑返了~~但我而家就算唔跑果d日子都keep住拉根保持身體柔軟度~希望幫到同我同病相憐既朋友啦