香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 豆豆媽

2009.11.15 香港十公里挑戰賽 by 豆豆媽(11月17日 2150更新連結)

升級   0%

該用戶從未簽到

經濟型
D90 body..不要鏡 $6xxx
鏡頭鍾意影咩先慢慢決定.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-17 22:55 發表
這兩日,朝思暮想,中晒毒,睇埋豆媽的傑作,想避都無得避啦!

已經中毒...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-11-17 23:05 發表

已經中毒...

係無得救果隻!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-17 23:10 發表

係無得救果隻!

慢慢來喎....
考慮清楚先....
要付出時間去玩先有成績...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-11-17 23:00 發表

經濟型
D90 body..不要鏡 $6xxx
鏡頭鍾意影咩先慢慢決定.....

這次去黃山,又係俾人毒,識左個香港後生仔,佢全程陪小弟跑及映相,佢成日俾部D90我映,所以鍾意左佢....D90。
以前天真地以為一支鏡走天崖,而家知道緊係唔得啦,這個無底深潭,不知要唔要破產呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-17 23:19 發表

這次去黃山,又係俾人毒,識左個香港後生仔,佢全程陪小弟跑及映相,佢成日俾部D90我映,所以鍾意左佢....D90。
以前天真地以為一支鏡走天崖,而家知道緊係唔得啦,這個無底深潭,不知要唔要破產呢?

認真答:慢慢呢啦..買左個body後..可買支騰龍A16..一般情況下夠你影..過程中又可考驗下自己興趣有多大...能夠付出幾多時間去玩..  
若然  有興趣你自然會慢慢深入了解不同鏡頭既特性...知道自己需要什麼...

是日晚安

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-11-17 23:36 發表

認真答:慢慢呢啦..買左個body後..可買支騰龍A16..一般情況下夠你影..過程中又可考驗下自己興趣有多大...能夠付出幾多時間去玩..  
若然  有興趣你自然會慢慢深入了解不同鏡頭既特性...知道自己需要什麼... ...

A16出了支防手震版...B005....又費多千幾蚊..
亮哥,...........,平有平玩,貴有貴玩,器材唔夠就技術搭救.
器材係其次,正如parco爸 "考驗下自己興趣有多大...能夠付出幾多時間去玩"才是重要.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-11-18 00:09 發表

亮哥,...........,平有平玩,貴有貴玩,器材唔夠就技術搭救.
器材係其次,正如parco爸 "考驗下自己興趣有多大...能夠付出幾多時間去玩"才是重要.

Terry兄...
我真係Out..太耐無買過鏡啦...出左防震都不知....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-11-18 09:28 發表

Terry兄...
我真係Out..太耐無買過鏡啦...出左防震都不知....

乜唔係買極都唔夠既咩,可以太耐無買過鏡....即係幾耐? Parco爸唔好tum我喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-11-18 00:09 發表

我諗最多機會係映網友跑步,見過豆媽用300定焦,捕捉神情發揮得令人嘆為觀止,好想從這方面學起,A16係乜鏡?是定焦?是zoom?小弟無知.....甚至可以講係相機白痴,請勿見笑!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-18 11:30 發表

我諗最多機會係映網友跑步,見過豆媽用300定焦,捕捉神情發揮得令人嘆為觀止,好想從這方面學起,A16係乜鏡?是定焦?是zoom?小弟無知.....甚至可以講係相機白痴,請勿見笑!

亮哥...
下面是小弟對384小小介紹
另外A16是post 9 騰龍個支  17-50mm  

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4628&page=1&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

D90 body 加埋這兩支鏡,萬九,有得諗! 毅行完先買,這幾天唔出街,以免感染流感。唔該晒Parco爸,提議好實際貼心,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-11-18 14:35 發表
D90 body 加埋這兩支鏡,萬九,有得諗! 毅行完先買,這幾天唔出街,以免感染流感。唔該晒Parco爸,提議好實際貼心,謝謝!

D90 body 隨時有貨..
300/4定焦就成日缺貨...
通常是訂鏡或預留...