香港長跑網  - 長跑長友

樓主: raphaelmak
打印 上一主題 下一主題

學界越野跑

升級   56%

該用戶從未簽到

我地就掉返轉

以前中學反而係a grade無人跑,
因為跑得個班 都升唔到原校,
要拉閘成軍

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我地到f.5 果年都係拉閘成軍
    得5 人去跑
    好彩大家都落力
    而後來都有人升得返原校~
    我就走了出去~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-11-28 13:37 發表
    我地就掉返轉

以前中學反而係a grade無人跑,
    因為跑得個班 都升唔到原校,
    要拉閘成軍

雖然我讀書既時侯,跟本就唔夠班入校隊,
    但係我記得大部份校隊都係A GRADE最好既.因為......
    果d隊際比賽,好似游泳接力,好多時都係每個GRADE有一兩個好勁,
    為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE果隊一齊玩.
    所以,有d同學可能由中一開始玩A GRADE玩到畢業.....

升級   0%

擦汗

原帖由 迪迪仔 於 2009-11-28 18:21 發表

但係我記得大部份校隊都係A GRADE最好既.因為......
    果d隊際比賽,好似游泳接力,好多時都係每個GRADE有一兩個好勁,
    為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE ...

中一仔就玩A GRADE 夠唔夠人地玩架@@?

升級   33.16%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-11-28 20:46 發表

中一仔就玩A GRADE 夠唔夠人地玩架@@?

這點要看佢既天份和發育早晚的問題,  隨時連精英賽都贏得, 現在舉兩例子:

1. CHAN YEE KEI , 佢中一就代表葵涌中學出戰精英越野, 結果得第四, 第二年(2009) form2就贏埋冠軍

2. Chan Yeuk Lee , 中二第一次參加精英賽就得第六...

男仔呢, 我就不太清楚囉!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-11-28 18:21 發表

為左集中火力,領隊會叫晒B/C GRADE既勁人,上 A GRADE ...

學界黎講應該B grade係比較強﹙以前黎講﹚,因為A grade o個班好多都要應付會考或者高考,除非根本係放棄讀書o個班,如果唔係好多時B grade o既成績係會比A grade差唔多甚至會好少少…

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 miller 於 2010-9-29 14:06 發表

學界黎講應該B grade係比較強﹙以前黎講﹚,因為A grade o個班好多都要應付會考或者高考,除非根本係放棄讀書o個班,如果唔係好多時B grade o既成績係會比A grade差唔多甚至會好少少…

是的,.....

升級   20.85%

開心

我有個fd13歲10k就跑36了= =

升級   4.4%

該用戶從未簽到

比呀sir踢出田徑隊,,好采仲有越野隊,,由第個呀sir負責 a_a
    不過,,越野跑,,唔知用咩速度=.=

升級   0%

擦汗

原帖由 賓仔 於 2010-9-29 22:19 發表
    比呀sir踢出田徑隊,,好采仲有越野隊,,由第個呀sir負責 a_a
    不過,,越野跑,,唔知用咩速度=.=

第一次見越野同田徑分開@@
    我以前都係一個阿sir 負責
    越野跑若志在完成, 用自己覺得舒服的速度跑就可以了
    若有攞名次, 就最好由頭到尾都緊守前列位置
    都係睇下你阿sir 有無建議啦~

升級   4.4%

該用戶從未簽到

上斜 落斜有咩技巧 a_a ?

升級   20.85%

開心

上斜留力,落斜衝

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-10-2 09:32 發表
    上斜留力,落斜衝

上斜留力咪俾人走甩晒咯…

升級   33.16%

該用戶從未簽到

今界精英賽轉往大棠搞, 個段上落斜都幾考人, 特別係水塘底跑翻上山個段..我聽好多跑友講實力好既都留力係個段過人, 然後跑一小段平路返管理站衝終點...還要注意既係落斜咪衝過龍, 越衝越快好易出事, 相信教練會帶學生去實地練習考察... 近幾日可能趁國慶假期我就見到好多大巴載住一車車學生上山練習(因為我就住在大棠山路下面), 個個都好認真下...

升級   20.85%

開心

大棠條路我跑長課跑過好多次,斜又唔算,長又唔算,但係小的氣都好難搞= =

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 賓仔 於 2010-10-2 00:46 發表
    上斜 落斜有咩技巧 a_a ?

我個間學校(lhymss)係以長跑為主,我地後面有座山,所以上斜好有研究
    上斜最緊要抬頭挺胸同抬腿,如果你練成e2個功力就好勁
    而下山我唔識,次次刀俾人過==
    請高手指教

升級   4.4%

該用戶從未簽到

抬腿 ?
    姐係要大步/_\ ?

升級   33.16%

該用戶從未簽到

youtube 有比較技術性的段片可能對跑上落斜有幫助

http://www.youtube.com/watch?v=eu2qocvfCzE

今界精英賽賽段出左, 男女子全部都要跑落水塘, 起點沒有甚麼變化, 只是落到水塘底多跑1,2 公里較平坦的路..

升級   4.4%

該用戶從未簽到

英文睇唔明..haha

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 賓仔 於 2010-10-14 21:39 發表
    抬腿 ?
    姐係要大步/_\ ?

half啦,依小第之見,跑山我覺得有4steps
    1:可以挨前個人or挺胸(我用e個~)
    2:永永遠遠緊記係可以幫助你對腳既活動令你唔好甘累(隻手貼緊肋骨位,&提上)
    3:抬腿唔係大步==,係加強你大腿耐力
    4:抬腿練成後基本係ok勁@@你仲可以係抬完之後加入向前踢既動作(我仲練緊T-T)
    4steps練成後你好快架啦@@
    never give up
    (你有無挽學界?)