香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 量子泡沫
打印 上一主題 下一主題

中年新丁報到

升級   49.6%

該用戶從未簽到

Getter兄,無辦法啦,我們居住在市區,人多車多,空氣一定比較差。小弟家住九龍灣,在宏光道至mega box之間練跑,因離觀塘道較遠,夜間比較少車,所以還好一點。通常我會在宏光道走四五圈,再入運動場衝幾個圈,每晚不會超過10k。近來為準備渣打,所以在星期六、日加強長課,會試試走清水灣至科大,希望加多些斜路練習。

另外,希望量子兄身體早日康復,小弟早前也試過頭痛頸痛,但做過頭部磁力共振,也找不出原因,醫說可能是工作壓力太大所致,後來試試盡量放鬆自己,覺得也有幫助。

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Getter1 於 2009-1-5 11:53 發表
原來量子兄與小弟也是家住藍田, 我住德田那邊; 通常以藍田公園為起點,
夜晚以碧雲道->鯉魚門道->觀塘警署為終點; 單程4K左右,來回跑次數看狀態而定;
假日以藍田->秀茂平->將軍澳->清水灣道->順利->秀茂平->藍田, ...

Getter1 師兄:

小弟家住匯景, 正正睇中附近多斜路, 不過正如你所講, 真係多汽車多廢氣, 有辣有唔辣.  

話時話, 上星期看見師兄練習(在康柏宛附近, 小弟在巴士上, 應該沒有認錯人), 真的很希望可跟師兄練跑 (不過小弟真的跑得很慢 )......

>> 另外,希望量子兄身體早日康復,小弟早前也試過頭痛頸痛,但做過頭部磁力共振,也找不出原因,醫說可能是工作壓力太大所致,後來試試盡量放鬆自己,覺得也有幫助。

謝謝ckleung 師兄關心, 我相信我的跑姿都好有問題, 要進步的話, 大把野要執, 惟有一步步改進啦......我不會輕易放棄的  

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 量子泡沫 於 2009-1-4 02:38 發表

多謝alfredyu 師兄關心, 15k的成績, 唉, 黃腫腳, 不消提, 以前真的太少練斜路, 結果未到 turnaround point 就開始頭痛, 雖然最後都可以完成, 但時間是1 hr 38 min " />" />, 以後一定耍加強這方面的練習.... ...
    量子兄,小弟幾年前也受坐骨神經痛困擾,仲係好嚴重個隻,莫講話跑,連行路行幾分鐘都唔掂。照過磁力共振後,發覺椎間盤(俗稱軟骨)突出很嚴重,要徹底根治唯有動手術。現在已不再番發,可以跑步了。

以我地既年紀,坐骨神經痛多數是因為軟骨突出引致,問題是嚴重程度如何,輕微的身體會自行適應,或做一些物理治療就好,不一定要動手術。但跑步就最好先問下醫生意見,始終健康最緊要呀。

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-6 11:14 發表
    量子兄,小弟幾年前也受坐骨神經痛困擾,仲係好嚴重個隻,莫講話跑,連行路行幾分鐘都唔掂。照過磁力共振後,發覺椎間盤(俗稱軟骨)突出很嚴重,要徹底根治唯有動手術。現在已不再番發,可以跑步了。

以我地既年紀 ...

stanwong 師兄,

多謝你的鼓勵. 師兄當年係唔係每行幾分鐘就要坐低或且蹲下, 疼痛才可舒緩?  我查書話這症狀叫"間歇性跛行" (claudilation).  小弟也身受其苦, 大夫話應該係第5, 6 腰椎既椎間盤宊出.
    幾年前開始學人玩攀石, 情況開始受控, 而家其實係痛足24小時, 瞓覺一定要右側睡, 不過又唔係痛到要食止痛藥. 最攪笑既係, 自從開始玩長跑, 每次練習之後, 疼痛都可舒緩至少12小時, 咁即係話 - 唔跑唔得, 大條道理同老婆大人話要去練跑  

我預感一直努力跑下去的話, 一定會好番的!  

升級   2%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2009-1-5 16:40 發表
    Getter兄,無辦法啦,我們居住在市區,人多車多,空氣一定比較差。小弟家住九龍灣,在宏光道至mega box之間練跑,因離觀塘道較遠,夜間比較少車,所以還好一點。通常我會在宏光道走四五圈,再入運動場衝幾個圈,每晚 ...

ck兄, 無錯有時想跑都唔埋得咁多,尤其放工後時間都不早, 如要下下搭車去老遠處跑, 相信跑嘅意欲會大減; 另請問你有冇試過在舊機場工地封閉前入去跑過條跑道?小弟曾經在此撞過幾位ching, 因你跑的路線很近其中一個入口~
    量子兄, 希望你身體早日復完, 其實跑快跑慢有咩所謂?跑得多自然越跑越快, 不過大前提下不要太急於迫自己進步而受傷; 你我住同一區如要一齊練習當然無任歡迎!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

回復 44# 的帖子

量子兄,渣打準備成點?坐骨神經痛沒有發作嗎?祝你渣打取得好成績!

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-2-4 10:25 發表
    量子兄,渣打準備成點?坐骨神經痛沒有發作嗎?祝你渣打取得好成績!

stanwong師兄,

多謝關心!  這幾個月除了keep住平時練開既10公里外, 亦跑了好幾次15公里, 都keep倒90分鐘之內(成績仍然非常業餘, 勿見笑 )  , 而家最担心既係西隧之後撞牆, 無以為繼......目標係2小時30分.

坐骨神經痛當然仍與我同在, 不過早已習慣了, 總之唔洗食止痛藥我就當佢冇到...

在此都祝師兄成功PB!!!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

努力加油!

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 47# 的帖子

量子Ching 和各 Ching ,首先希望各位明天大功告成!在這想和大家分享一些跑步的心得。我37開始跑步,起初都是為keep keep fit, 怕中年發福。跑了九年, 前年加入跑會。
    如果跑步目的是為健康做做運動是沒有問題。但我看很多Ching是很想有進步,甚至set了時間目標,那就需要很多其他功夫,很多Ching對不同跑步訓練都相當認識, (如interval 訓練心肺,抗乳酸力...10k如要進步,interval 非練不可!)但其實日常飲食和做舉重訓練對跑步相當相當重要;1.腰部和肩膊肌肉是長跑不可乏視的部分。2.正如浸會大學雷教授話:是要keep了fit, 才做運動。那麼受傷機會少些,進步會快些。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leeahmow 於 2009-2-7 12:59 發表
    量子Ching 和各 Ching ,首先希望各位明天大功告成!在這想和大家分享一些跑步的心得。我37開始跑步,起初都是為keep keep fit, 怕中年發福。跑了九年, 前年加入跑會。
    如果跑步目的是為健康做做運動是沒有 ...

以前做gym好多時覺得自已狀態最fit時, 往往最易受傷, 一傷咗又要一段時間回復.

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 50# 的帖子

唔好咁搏命做,係輔助性...唔要大隻!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leeahmow 於 2009-2-7 13:39 發表
    唔好咁搏命做,係輔助性...唔要大隻!!!

以前未跑步做gym係想搏命練大隻...而家唔會啦.