香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

著racing鞋平均快training鞋幾多? (各位既記錄)

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟鞋就得一對, 諗緊入兩對鞋, 不過現階段仲想等特價

另外問問大家呢個題目既意見
+1 0
上一篇︰For 'Mega Marathoners,' the Race Is On -- to Run More Races下一篇︰Good Form Running

升級   7.45%

該用戶從未簽到

For me, race shoes save about 1 minute per 2km

升級   68.8%

該用戶從未簽到

感覺上好好多
唔知點形容

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知道
training 鞋唔會著黎比賽
練習又唔會好似比賽咁去盡
所以比較唔到
不過感覺係快d

升級   21.15%

該用戶從未簽到

我都想買對比賽鞋
但我咩都唔識
想買對平平地的美記跑10k
我腳比較大

請問大家有無咩推介?

升級   100%

該用戶從未簽到

我覺得分別其實吾大....
我著對aero跑2k@7'34"
第2日著對spacer跑2k@7'31"

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   74.21%

該用戶從未簽到

之前聽過某間運動用品店老闆分析,小弟非常認同

比賽鞋同練習鞋既分別,對於專業運動員或者進階跑手(eg全馬sub3)意義大d
一黎for 佢地,一兩分鐘甚至十零廿秒已經係勝負關鍵
二黎專業運動著對薄底比賽鞋eg spacer跑一次馬拉松,只係兩個幾鐘,就算保護性低都只係好短時間;但一般跑手跑一次馬拉松,可能係3-4個鐘或更多,如果著冇保護性o既比賽鞋跑咁耐會超傷,尤其重磅人士,而賺到個幾分鐘時間,其實意義不大

另外,如果同長課用o既鞋例如rider比會快好多,因為鞋底太厚發唔到力
但如果同練速度o既鞋比較,其實相差好細微(以小弟咁低o既level 而言),好大程度係心理因素影響

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-11-19 14:40 發表
For me, race shoes save about 1 minute per 2km

Mike ching, that's a huge number.  From the study here in US, it is usually just a sec or two per km.
I am guessing your gain may be due to the mental side of it.  You feel that you should be running fast while wearing the flats and thus you are running faster.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

以我尼d重磅人仕
    著緊 nike moto6 黎練跑
    諗住買對 creation11 黎比賽算囉
    $860 八折 算唔算抵呀??  

升級   13.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Sicily 於 2009-11-20 00:54 發表
    之前聽過某間運動用品店老闆分析,小弟非常認同

比賽鞋同練習鞋既分別,對於專業運動員或者進階跑手(eg全馬sub3)意義大d
    一黎for 佢地,一兩分鐘甚至十零廿秒已經係勝負關鍵
    二黎專業運動著對薄底比賽鞋eg spac ...

極之同意 sicily 師兄所言 , 新手著 racing 鞋弊多利少得不償失

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 智智爺爺 於 2009-11-21 00:02 發表

極之同意 sicily 師兄所言 , 新手著 racing 鞋弊多利少得不償失

小弟都係著training鞋架咋所以