香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bluesky
打印 上一主題 下一主題

我的一對子女,都有玩長跑的

升級   29.33%

該用戶從未簽到

It is already 11:30, still not go to bed. I have just scolded him.  Will get up at 6:15 am. less than 7 hours sleep before the race. Too bad.

升級   29.33%

該用戶從未簽到

两姐弟也能跑完, 我計的時間, 弟弟是13:29 , 姐姐 自己按錶, 沒有計。

兒子 已盡力, 我要求他開跑要排前,他還沒有做到!

若他在之前3 星期操練基礎上, 再繼續練多一個月 base training, 然後練快跑及變速跑,那么, 9 月時的3 公里跑賽, 該有較好成績,可惜他跑步興趣始終不大, 應該不報名了。

親子跑又要中斷一段日子, 待他們將來參加跑賽,再重新開始!

升級   45.45%

該用戶從未簽到

都算是一個幾好的成果。
日後再回味這段過程,也不失為一段甜蜜的回憶

升級   93.4%

該用戶從未簽到

bluesky 兄, 你真係好落力, 亦一定好滿足。確實參加比賽係好好令大家有動力去練的最好方法。請你有空在 http://www25.discuss.com.hk/redi ... o=lastpost#lastpost 將呢次準備比賽經驗post 多一次,比多些朋友分享。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

因為愈來愈多小朋友跑步,係好事。

升級   29.33%

該用戶從未簽到

Alfred 兄,

You are right.  Kids have to practise hard to get better result.

升級   29.33%

該用戶從未簽到

To my surprise, my son went to practise himself last two days. (2 km each time)

He ask me to run with him tomorrow evening.  Don't know why .

升級   29.33%

該用戶從未簽到

兒子單車徑跑了1.5 km, 然后在粉嶺球場跑了兩圈! 我感冒了成 10 天,脚軟 ,唯有踏單車陪他!

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-5-24 00:46 發表
你個仔都跑得好快  係我中五時最快的紀錄囉!
不過我依家紀錄係11'58上個月跑的﹔其實有一次應該比個次快,個次跑2.4km用了9'17不過無跑下去。  
你個仔前途無可限量。" />" />" />" /> 跟下跑會跑應該會進步更快。

多謝你對小兒的讚賞, 你而家紀錄11'58, 真係好快,
可惜北區冇跑會, 我想信他如果 跟跑會跑,應該會進步更快 更多!

t

升級   29.33%

該用戶從未簽到

今天預了和兒子練跑, 但黃昏時下起大雨,

我就讓他自己決定今曰

練不練, 練就肯定落湯鷄”. 他說跑,

OK, 非常好的答案, I like it

其實, 跑賽都經常遇到大雨, 習慣吓都好.

我又是踏單車 陪他跑

2km , 9:20 , 3 處紅綠燈.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   29.33%

該用戶從未簽到

雨夜父子跑 (31/05/2008,Sat)

今天又說要練跑。

到底發生些甚麽事? 那麽勤力? 連跑了幾天。

是否因必達夏日長跑(3km), 10 6 , 11,
有不甘呢?

我回家已8 , 天正下雨但比昨天小。他今次講明是慢慢
, , 起跑, 沒有踏單車。

真好, 我跑得, 他就放慢跑或停下等我。

最后, 10:48 , 10:20 跑完昨天那 2 km
路。但兒子似乎未盡慶,
於是走到附近的北區運動場, 他跑了1km, 4:17

升級   93.4%

該用戶從未簽到

加油努力! 太多家長都係坐係度睇仔女玩,親力親為一齊落場好enjoy的太少了。

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2008-6-1 16:47 發表
加油努力! 太多家長都係坐係度睇仔女玩,親力親為一齊落場好enjoy的太少了。

Alfred 兄,

大家 努力加油!

一些家長可能沒 有跑開步, 陪 仔 女 跑, 就 好 辛苦!
有些自己鐘意跑, 可惜仔 女沒有跑 步  興趣, 或 年 紀 太小!

和你的情況一樣, 我們 自 己喜歡長 跑,  仔女也喜歡, 所以可以親子跑, 我們是幸運的

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-6-2 10:09 發表
你個仔得十歲跑到呢個時間,都好厲害啦!" />" />" />" />

多謝 你對 小 兒 的 讚 賞, 練多一個 月 base training, 遲 些練  speed run 和 變 速 跑, 希 望 9 月 沙田 的
3 km 比賽, 他 能 有 較 好 一點的成績!

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-2 10:30 發表

閣下的小兒都...快過小弟。uihji" />" />" />" />" />hj" />

哈哈哈, uihji" />" />" />" />" />你這個公仔真攪笑!

其實,跑步最 重要是享 受 過中 樂 趣,  有些人享受獨 自跑的寧靜, 有些享受一班人跑的柴娃娃, 有些 追 求打破自己 PB 的興奮...... 所以, 跑步快慢,未必最重要.

升級   29.33%

該用戶從未簽到

不想看,還須睜大淚眼去看
孩子屍體, 一堆一堆!

我們可以做的,是儘快損款
並祈求上蒼讓危難者早曰脫險!

HK Redcross donation website:
http://www.redcross.org.hk/home.cfm?Mid=2280&FMid=106&SMid=108&popup=0

升級   92.85%

該用戶從未簽到

bluesky兄,

令公子都可以算叫做小超人呀, 真係跑得快. 小弟對於十進制嘅冧巴冇乜反應, 但當+–×÷後, 原來係6.5mile pace. 嘩! 簡直係超快. 相等於Lance Armstrong嘅marathon pace.

升級   29.33%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-6-4 07:44 發表
bluesky兄,

令公子都可以算叫做小超人呀, 真係跑得快. 小弟對於十進制嘅冧巴冇乜反應, 但當+–×÷後, 原來係6.5mile pace. 嘩! 簡直係超快. 相等於Lance Armstrong嘅marathon pace.

哈哈哈….系就好囉! 2008 RRAC 夏日跑 (3 km)前十 不入呢!

這只是 1km 的練跑速度, 再跑長些, 平均速度将放慢.

Anyway, 謝謝 你對 讚賞!

升級   29.33%

該用戶從未簽到

昨晚9:30, 正換鞋打算落街練跑。點知個仔又話要去, ok , 既然 巳做好功課。可是, 跑了約400,他説肚痛, 因為45 分前才剛吃晚飯。 我今天吃完晚飯才回家, 所以不知他這情況,不然,我肯定唔同佢跑! 最後跑到約1 公里處,就停了下來 (4:29)

我說: “不跑, 行下算啦, 唔系盲腸炎就麻煩。他不肯,叫我先跑, 他休息一陣追上來。我沒有理他!行了一陣,他就一支箭的向前跑, 最後在1 公里處的遂道口(終點)等我! 這個仔就是這樣硬頸的!

之後, 我們行去上水火車站拎單車, 我載他回家,他合埋雙眼把頭靠著我的背, 沿途估單車行到那地點, 小朋友真是多野玩!途中, 我問他明天練跆拳,或跑步。他說: “唔知呢, 你話啦。

又將隻波比番我! 跑步剛開始練番,放棄真有點可惜! 但是, 那有那麽多的時間呢!

升級   29.33%

該用戶從未簽到

兒子原打算於9 月 沙田歡樂跑 3km破 13 分锺, 但未來3 個月, 實太多比賽, 須專注練習, 所以跑步只作輔助運動, 現在一星期, 陪他跑一次, 冇壓力, 跑得更輕鬆