香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長課短課

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

各位 ching/ctse
    我係新跑手
    練緊 10k
    報左渣打
    想問下平時係咪最好練兩三個短課
    星期六日就黎一個長課呢?
    咁長短課大約要跑幾多k呢?
    駛唔駛計時呢?
    Thanks 各位
    +1 0
    上一篇︰今日手痕網上找到的唔知有無H1N1?下一篇︰南區新手報到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

一星期三至四課

一課長課, 以比賽速度慢一分鐘跑, 最好最後一課能跑足十公里啦, 不然都要跑到八公里

一課中速課, 以比賽速度慢三十秒跑五-六公里

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-11-20 10:31 發表
    一星期三至四課

一課長課, 以比賽速度慢一分鐘跑, 最好最後一課能跑足十公里啦, 不然都要跑到八公里

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如 ...

呢個練習schedule我都可以參考下

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 saki 於 2009-11-20 10:31 發表
    一星期三至四課

一至二課速度課, 最好在運動場做, 可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)

好詳細.......Thanks!!!!!  

"以比賽速度慢一分鐘跑" 係咪即係我比賽時跑 7mins/1k
    咁就以 8mins/1k 去跑長課呀??
    但我冇比賽過喎............  
    同埋都幾難控制速度
    咁我用全力跑得唔得呢???

升級   20.25%

該用戶從未簽到

好pro下~~~
    我係enjoy跑型 冇咩strategy
    抵你地跑得咁好 哈哈

升級   100%

該用戶從未簽到

樓主:

Runner's world 個網址有個叫SmartCoach
    http://www.runnersworld.com/cda/smartcoach/1,7148,s6-238-277-278-0-0-0-0-0,00.html

登記左之後再入d資料,就會print份training  schedule,也可以參考下
    不過準唔準,係咪好野,我就唔識分.

我都係長跑度見到有師兄提過先知.

升級   37.45%

奮鬥

可試間歇跑(即指定時間(如五分鐘)以你最高速度跑完成400米以及休息 (通常會用5分鐘400米連跑連休),  然後將以上方法重覆做幾次 (即組數)

間歇跑係咪即係其他 ching/ctse 講既 interval?
    我平時跑 800m 要 5mins
    咁我係咪要最高速跑 400m
    然後用餘下既時間跑/行多 400m 當休息呀??  

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

間歇跑係咪即係其他 ching/ctse 講既 interval?
    我平時跑 800m 要 5mins
    咁我係咪要最高速跑 400m
    然後用餘下既時間跑/行多 400m 當休息呀??  

Better do 400 M interval of 10 x 400 M (rest/walk for  30 secs) in 1:45 to 2:00.

Of course according to ur own speed lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 blurmax 於 2009-11-20 17:19 發表

Better do 400 M interval of 10 x 400 M (rest/walk for  30 secs) in 1:45 to 2:00.

Of course according to ur own speed lah^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

小弟做唔到架
    太快啦.........