香港長跑網  - 長跑長友

扁平足...

升級   50%

該用戶從未簽到

我想問有甚麼跑鞋係適合有扁平足的人著ga??

我大約45kg. 高164~170cm.

升級   66.67%

該用戶從未簽到

做對鞋墊

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

如果唔係好嚴重,唔一定要做鞋墊喎!
其實 Mizuno,NB等都有D跑鞋針對輕扁平足的人著,
你去運動舖問下�試著下,睇睇邊對啱你啦!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   50%

該用戶從未簽到

thx.

underpronation 定係 overpronation 係扁平足呀??

升級   100%

該用戶從未簽到

overpronation 係扁平足
    因為足弓的承托不足,腳的內旋過度

升級   50%

該用戶從未簽到

吾知一對適合overpronation著的ASIC跑鞋要幾錢到呢??

吾該你

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 -Heidi- 於 2009-11-28 19:45 發表
    吾知一對適合overpronation著的ASIC跑鞋要幾錢到呢??

吾該你

我上星期買左對 Gel-2140, 原價 $850 (八折折實$680)

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 -Heidi- 於 2009-11-28 09:51 發表
    我想問有甚麼跑鞋係適合有扁平足的人著ga??

我大約45kg. 高164~170cm.

小弟正是扁平足用戶,
    著左對美記 aero 8 過1個月多少少,感覺良好,而且十分適合我既腳形.
    此鞋小弟力薦 ching 您一試

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-12-1 20:34 發表

小弟正是扁平足用戶,
    著左對美記 aero 8 過1個月多少少,感覺良好,而且十分適合我既腳形.
    此鞋小弟力薦 ching 您一試

師兄:
    aero 8是Neutral型,即是比正常或高足弓(內旋不足)的人士.
    扁平足會不會美記 Inspire好一些?
    嚴重扁平足的話,選美記 Alchemy?

個人愚見.

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 -Heidi- 於 2009-11-28 16:13 發表
    thx.

underpronation 定係 overpronation 係扁平足呀??

flat feet = 扁平足
    overpronation = 過度內旋

扁平足應該不等於overpronation, 只係扁平足會好大机會overpronation, 有錯請指正.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Emmanuel 於 2009-12-3 16:56 發表

flat feet = 扁平足
    overpronation = 過度內旋

扁平足應該不等於overpronation, 只係扁平足會好大机會overpronation, 有錯請指正.

師兄:
    你是對的.

不過,網上面的資訊說:如果用wet test是扁平足,應該找stable或motion control類的跑鞋.
    而stable或motion control類的跑鞋是對應overpronation.

當然要穿上跑鞋來試一下,但在店內只試幾分鐘,即使十分鐘能試出什麼來?
    所以,學費一定要交的啦!!