香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

UNICEF Charity Run 2009 by Allanccl

升級   0%

該用戶從未簽到

That's why 我走去學影相
我習慣影跑步,係陰天時推高ISO, 去800或者更高,有雜訊的相片好過快門唔夠快而濛的相片.

升級   18.05%

開心
  • 簽到天數: 29 天

回復 57# 的帖子

我的也是今年剛買,只是要買好的鏡,還不夠狠心。

一般上,我目前在開賽前就離起點約一公里,準備用九十配原裝鏡錄影,當然要用三腳架。而拍照就用四十配二百鏡拍,有照片,又有錄影,比較好玩,過後就用九十配普通的三百拍,素質當然差些。

不過若是天氣好,就不錯了。我還是初學者,所以主要是用運動Mode,然後調好用連拍,都會很好下,我很少用manual 。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭永忠 於 2009-12-3 23:32 發表

一般上,我目前在開賽前就離起點約一公里,準備用九十配原裝鏡錄影,當然要用三腳架。而拍照就用四十配二百鏡拍,有照片,又有錄影,比較好玩,過後就用九十配普 ...

永忠兄是說只映相沒參加比賽,是嗎? 怎能又用腳架又帶這麼多鏡頭呢,如果是我就跑不動了!

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟在學用光圈先決(A mode),將光圈放到最大(F4),令到景深收窄,做出主角清楚而背景矇矇的感覺。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭永忠 於 2009-12-3 23:32 發表

一般上,我目前在開賽前就離起點約一公里,準備用九十配原裝鏡錄影,當然要用三腳架。而拍照就用四十配二百鏡拍,有照片,又有錄影,比較好玩,過後就用九十配普 ...

永忠兄...
    小小意見..如果你是用70-300G鏡配D90
    可試收細光圈兩級...
    相質方面會較有保證、穩定
    明白快門會因此下降好多級..
    但以D90 有需要的話ISO可放心推上1000...(又可set "ISO感光度設定"用快門去控制/限制ISO)
    有錯請指正

升級   18.05%

開心

回復 65# 的帖子

謝謝指導。

我還是初學者。

升級   18.05%

開心

回復 64# 的帖子

對,我也喜歡這樣。謝謝指導。

升級   18.05%

開心

回復 63# 的帖子

沒啦,一般上都是沒參賽才能這樣。十公里和半馬及鐵人三項賽等,有時間就去拍和錄影。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

亮兄, 對唔住成個禮拜都係睇相, download, 遲咗講聲多謝 , 辛苦晒, 影得我好好wor , 真情流露haha~~~~~~

升級   5.05%

該用戶從未簽到

亮兄
    D相勁靚...唔該晒...依套架餐...睇黎洗唔少錢買啦.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

亮兄.

Thanks for the nice photos. 好清好正.
    有我張兩大頭相. 我打算用來放入FB做profile pic, 可以嗎?
    我會quote番相片來源的(長跑網同你個網名).

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

please delete

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

亮哥,好多謝你啊... haha

有張影到我好蒼桑, haha 不過都影得唔錯

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好意思,執過相簿,所以post#1條link改左,請留意!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2009-12-6 14:42 發表
    亮哥,好多謝你啊... hahahgj091" />" />hj

有張影到我好蒼桑, haha 不過都影得唔錯

http://fotop.net/allanccl/allanccl/DSC_0462

Sorry! 師兄下次笑多d,比多次機會小弟映過張靚d既,新手學攝映,請勿見怪啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kennychoi 於 2009-12-4 14:07 發表
    亮兄
    D相勁靚...唔該晒...依套架餐...睇黎洗唔少錢買啦.

好少姐! 最重要係無浪費金錢去買較平但係無用既鏡頭,所以相反黎講慳左好多錢啦! 嘻嘻!