香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

New Balance RC1225WB 測試報告

升級   34.74%

該用戶從未簽到

買0左一段時間, 終於都有得試試喇!
生平第一對racing鞋.
買之前其實比較過幾對, 分別係Nike Speed Spider LT, Mizuno Spacer RS 4同埋呢對.
著上去感覺竟然係Nike最舒服但出名易打柴時又無我size, 而Mizuno就鞋頭過闊, 我比較鍾意窄身鞋, 最後New Balance就最各方面都好似好ok, 所以就買0左佢. 本來想要白紅色, 不過又係無晒我著到0既size, 白藍色照殺!
另一個吸引我0既係相信呢款鞋會比較耐用. Nike, 心照啦各位. Mizuno, 應該都ok, 唔係都唔會有咁多人揀. 不過New Balance, 個鞋底係比較特別, 一陣大家睇落去就知.

睇相啦:::

個樣真係幾型仔. 唔似一般racing鞋款咁悶(今似買鞋係睇款先再睇function, Asics同Adidas唔計{太貴}).

點解要揀呢款, 大概60%係因為個鞋底設計, 真係好似輪胎紋, 硬膠造. 相對於石墨粒鞋底或Nike做0既鞋底, 應該會比較耐用. 但更重要係因為:

"只要換上新開發的節能輪胎,
同樣多的油量, 卻能比以前跑得更遠----省姐撚,撚太撚! "

YEAH~

入正題.
今日試過兩段路, 分別係石屎行人路同運動場.
呢款鞋出奇地石屎路面比運動場有更好表現, 莫非真係"省姐撚, 撚太撚"?
輕身(大概210g), 咬地.
運動場一段大概10k, 應該50分鐘內. 病完狀態未回復到十成, 不過都快過之前.
對鞋比Rider 12更推. 不過吸震效果真係幾大分別. Racing鞋同Training鞋最大分別都係呢一點
.
腳踭吸震都已經夠, 但前掌較薄, 就算同腳踭一樣都係有ABZORB都好, 真係唔似得Rider 12咁好吸震. 相對而言反應快0左, 另一方面吸震效弱, 亦都較快出現疲勞.
跑到8k左右, 唔知點解先feel到中掌位置mid sole頂住頂住咁唔多舒服.
Shit~試鞋時又feel唔到.

總而言之, 要著耐0的跑多0的先可以發揮到更好表現.
+1 0
上一篇︰Result of UNICEF Half Marathon 29-11-09 成绩公布下一篇︰將軍澳逍遙約跑 1 週年 Gathering 跑

升級   66.32%

該用戶從未簽到

師兄,我今日都係旺角體X城無聊之下行入去四圍望,
發現佢做緊特價399,仲要有我SIZE,試完岩鞋型唔洗再諗咁多即刻科水
呢對野我之前都睇中左好耐,不過係紅色,可惜佢得藍色有特價,不過都唔緊要....
今晚等我去試下對新鞋仔先

升級   9.47%

該用戶從未簽到

new balance 鞋要著一段時間先習慣,不過我覺得比賽鞋比訓練鞋好著。我著過4-5對的鞋

升級   34.74%

該用戶從未簽到

$399? (ZXCZXFA,zmxbjkbxjkgvbauk)
係唔係1224喳???

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我一直都以為NB 1225要比Rider 12/13的cushioning來得多啦!
看了資料,它的重量應該有349g (12.3oz @ size 9)
跟師兄的描述亦非常不同

http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-NB125M2.html

升級   28.42%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2009-12-5 11:32 發表
我一直都以為NB 1225要比Rider 12/13的cushioning來得多啦!
看了資料,它的重量應該有349g (12.3oz @ size 9)
跟師兄的描述亦非常不同

http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-NB125M2.html

因為你說的是MR1225,那是練習用的, 跟樓主的是兩碼子的事∼

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

哦,明白了!
thanks!

升級   66.32%

該用戶從未簽到

原帖由 hongata 於 2009-12-5 02:20 發表
$399? (ZXCZXFA,zmxbjkbxjkgvbauk)
係唔係1224喳???
1224唔洗399.....
的確係RC1225,因為我都留意左呢對鞋好耐,自己去NB專打店都試左幾次但價錢覺得差少少最後都買唔落手,
一見特價399宥我碼CHECK完冇問題即科水....(不過只限藍色,我鐘意紅色款多D)

升級   66.32%

該用戶從未簽到

我買完果日即刻著左佢跑返8K試下對鞋,真係好輕去得好快

升級   34.74%

該用戶從未簽到

2 weeks b4,
i buy at 680!!!

升級   66.32%

該用戶從未簽到

藍色1225周圍都有折,反而紅色款就冇折.....

升級   95.6%

該用戶從未簽到

唔係ma?! 新款黎架wo! 399?!!!
一定要去睇下先得, 但我睇中左 rc 801, 唔知有無得賣 8字頭適合中掌落地跑手

升級   66.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-12-14 19:23 發表
唔係ma?! 新款黎架wo! 399?!!!
一定要去睇下先得, 但我睇中左 rc 801, 唔知有無得賣 8字頭適合中掌落地跑手

冇人信我講既
我已經著左對1225跑左30K啦,我買果日仲係齊碼,淨係我個SIZE我都試左幾對簡岩果對科水,各位師兄有買襯手啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

RC1225 好似話專為腳跟落地設計, 唔知ching 著左覺得呢對鞋呢方面有咩特別呢?

升級   34.74%

該用戶從未簽到

唔怪得我前掌落地怪怪的啦,
相反腳踭落地真係無問題.