香港長跑網  - 長跑長友

樓主: BVEsun
打印 上一主題 下一主題

deleted

升級   0%

該用戶從未簽到

咁係跑左幾耐先會?
小弟發覺超過個半鐘就黎料。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-8 12:39 發表
亮哥,個人心情好咩衰野都埋唔到身,我睇你平時操山同毅行面色都咁好,一定無事既,信我~~
希望好快聽到你好消息~~hgj091" />" />hj

肯定啦! 咁健康既生活。 下個禮拜一覆診,希望d化驗報告同X光片有結果啦,多謝Dee兄關心!

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥,

唔好太過灰心/擔心, 凡事應該向好既方面諗, 可能只係之前操毅行太過辛苦啫, 而家d操練減返d量, 應該會無事既, 況且你都唔係持續咁痾血尿, 不過就一定要聽醫生講, 跟住佢開既藥去食.

人既身體機能好奇怪, 當你既心情低落既時間, 就算小病都會引發一d好嚴重既問題, 反之心情開朗就連癌症都可以不藥而愈. 放鬆心情去面對一切, 你就會有力量去面對, 我相信無論係我或者所有長跑網內既師兄師姐, 都會比你無限既支持同信心, 放心啦, 天父係唔會比你所承受唔到既事情你去承受既!!

祝平安

比利上

升級   92.85%

該用戶從未簽到

We discussed this topic awhile back.  Here is the link ~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=642&extra=page%3D6

升級   49.45%

該用戶從未簽到

亮兄, 如果你只係長課之後先有呢個血尿問題,而又非持續性的. 我相信應該像ning ching所說, 不會有太大問題. 不過要注意一點, 我醫生都有叫我不能一下子加太多的運動量, 因為可能會引起樓上ching所講的肌肉溶解, 以致出現血尿及急性腎衰竭, 後果會相當嚴重. 上次毅行, 我反而驚呢樣野發生, 所以都就住就住, 並一路注意尿液顏色, 一旦變成普洱茶色便要立即停止運動. 如果你平日沒事的話, 我諗你也不用太擔心.

你仲有好多埸馬拉松同毅行要跑, 天父唔會咁容易就接你走0既. 定d啦!! 我相信你只是虛驚一場而已!!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

亮哥, 保重呀, 等你好消息呀

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥, Take Care...
    等你的好消息~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝billy兄、 lvrunner兄、 kopo兄 同埋SUE隊長關心,小弟都認為無乜事的,又無痕又無痛,醫生只是穩陣d幫小弟驗清楚姐,唔洗擔心既。
    跑澳馬小弟都跑慢d,飲多d水(每個水站都飲一大杯水,如果半杯果d就飲兩杯),去多d小便,終於都無血尿了,所以好相信係Ning師兄條link所講既情況,昨晚好好訓呀! 我無事既! 大家放心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-12-8 15:33 發表
    等你的好消息~

下星期告訴大家! Surely 係好消息既!
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-8 15:45 發表

下星期告訴大家! Surely 係好消息既!

亮哥, 唔使咁擔心, 無事既~~

升級   56.85%

該用戶從未簽到

亮哥! take it easy, 宜家最緊要有充足嘅睡眠, 同飲多啲水先.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-12-8 17:15 發表 澳門馬拉松2008

x2

最好減埋長課, 玩下短途算啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-12-8 17:15 發表
    亮哥..保重...最緊要飲多啲水.

x2

最好減埋長課, 玩下短途算啦!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

我都試過. 半年前.
    SEE THE DOCTOR(家庭醫生)->CHECK 小便,紅血球係多->化驗所照ultrasonic(唔知有冇記錯)->冇特別->可選再觀察or再造其他imaging(即係用其他技術再照,check有冇特別)

選再觀察.我之後都冇再試過.(touch wood~)

好難講實有事定冇事.化驗所個doc會同你講好多可能性,好多再進一步既check法.....家庭醫生就話好多人都未必會進一步check.

諗番轉頭,出事果日個人係攰,食得好熱氣.又太耐冇小便,反而跑前一野清晒.而跑既距離不長,反而尾段速度係快到離譜.

現在跑前都會飲d水,唔界個膀胱咁空.速度距離都會小心,參考d plan.

當時一眼見到真係腳都軟埋.之後在網上search(本forum,runnersworld,健康網站),發現好多runner都有咁既現象.好似係有研究發現,比較做一樣強度/分量既單車同跑步運動員,明顯runner較易有血尿問題.原因不明.可能係impact. 個人認為不必過慮,但未可輕視.始終係一個signal.

小小分享.望ching可安心.

升級   97%

該用戶從未簽到

等你的好消息~add oil

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-8 15:44 發表
    多謝billy兄、 lvrunner兄、 kopo兄 同埋SUE隊長關心,小弟都認為無乜事的,又無痕又無痛,醫生只是穩陣d幫小弟驗清楚姐,唔洗擔心既。
    跑澳馬小弟都跑慢d,飲多d水(每個水站都飲一大杯水,如果半杯果d就飲兩杯),去 ...

你一定要無事,大家先會放心架。會以禱告守望。有好消息後,請你食甜筒啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

O... I got the same problem this summer after running for 20K..so terrible !!

以未試血尿,幾鬼驚小弟出事.馬上睇醫生,醫生講個返同 kopo兄上述差唔多
    建議我跑1小時後屙一篤尿拿去診所做常規尿液化驗,拿份report俾醫生睇,證實沒事
    所以我都建議你去搵個醫生check check..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-7 19:41 發表

多謝Ning師兄! 睇完上述文章,小弟今晚可以安心睡了。
    小弟毅行操山,到九月時每次操山後段(第三個鐘頭開始)都血尿,但回家後又無事,無痛無其他徵狀,但係每日自己操山個零鐘就無事。
    毅行完啦,以為無野,點之 ...

亮哥...比我一定BOOK靚女醫生 !!

" 跟住同我講閻皇要你三更死,誰敢留人到五更...... " <----- 嘩 ! 靚女醫生通常把口係沒d圓滑

升級   0%

該用戶從未簽到

十幾個失眠既日子終於捱過了,昨日回東區醫院睇靚女蘇醫生(佢個樣睇黎無三十歲),當聽到自己名字入2號房時,心裡緊張得像聽宣判一樣(希望唔係死刑),入到去叫蘇醫生午安後,佢竟然同我開玩笑話:請坐丫陳先生,今日黎做乜野呀?
    我心諗:仲洗問! 無離心機咁同佢講:黎聽宣判既,睇下d報告講乜囉!
    佢扮晒野咁話:哦! 咁等一陣,等我睇下先。跟住係咁翻來翻去個病歷File,我見到d報告縮映到要用顯微鏡先睇到既字,心諗佢睇唔睇到架。
    經過半分鐘好像半個世紀咁耐,蘇醫生慢條斯理地說:無野丫,X光報告話無腎石、膀胱石;驗血報告....er,血脂正常,膽固醇正常;驗尿報告....正常,種唔到有菌。無野丫!
    我急不及待地問她:明明拿了成樽血尿黎驗過喎?
    她繼續翻看File,後答:係,仲有一張驗尿報告,係有血細胞,但係搵唔到壞細胞。  咁多日既擔心,就係想聽呢句,問清楚d先:係咪即係無生Cancer?
    蘇醫生答:係,都搵唔到你血尿既原因,不如繼續留心觀察,再有事先黎睇過啦!
    之後同佢傾左十幾分鐘,我講俾佢知再上個星期日(6號)去了澳門跑馬拉松(42K)及上個星期日(13號)去了跑樂善盃(30K山路),希望再有血尿拿去化驗,但兩次都無血尿了。佢話可能d消炎葯同抗生素有效啦,講講下,佢好似好想跟我跑步咁。
    太興奮啦! 我無事呀! 多謝大家關心!