香港長跑網  - 長跑長友

樓主: BVEsun
打印 上一主題 下一主題

deleted

升級   100%

該用戶從未簽到

終於可以放下心頭大石, 繼續長跑...

一於捉埋靚女蘇醫生嚟跑, 一來有佢睇住亮兄,
二來可以做埋跑網顧問醫生...

升級   61.95%

該用戶從未簽到

回復 81# 的帖子

Agree, good idea

升級   56.85%

該用戶從未簽到

亮哥咁咪好囉 ! 雨過天清 , 一場虛驚 .

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜亮哥冇事
祝大家都身體健康!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   70%

該用戶從未簽到

关于发生运动性血尿的原因可能是因为跑坚硬的马路,使肾脏长时间震动导致红血球从肾小球中渗出引起的,运动员在进行身体素质训练时腰部猛烈屈伸,也易造成肾脏被挤压及肾血管被牵扯、扭曲,使肾脏静脉压力增高,造成红血球从肾小球中渗出,引起运动性血尿。
    一旦出现运动性血尿,首先应减小运动量,症状能随之逐渐减轻,以至消失。如减小运动量后仍不消失,那就应该停止训练,进行必要的治疗。西药可注射安络血、止血敏、三磷酸腺苷、辅酶A和维生素B12,口服维生素C、K等,中药可注射牛西西,或服用清热利湿,补血凉血为主的药物。
特别应注意区别器质性疾病引起的血尿和运动性血尿,以免延误治疗。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

今日小弟跑左90min度去廁所小解痾血尿,幾震撼,不過睇左各位ching ctse 的經驗,而且飲左大量水之後小解正常番,冇咁驚。當然有睇醫生會按時食藥。

除左跑前一段時間冇飲水外,亦著左條緊到幾乎爆呔的褲,可能有關係,各位ching ctse 點睇呀?

升級   46.84%

該用戶從未簽到

你要小心D好...個D係血唔係水小心為上

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 purejoey 於 2010-8-11 23:36 發表
    今日小弟跑左90min度去廁所小解痾血尿,幾震撼,不過睇左各位ching ctse 的經驗,而且飲左大量水之後小解正常番,冇咁驚。當然有睇醫生會按時食藥。

除左跑前一段時間冇飲水外,亦著左條緊到幾乎爆呔的褲,可能有 ...

請問purejoey師兄一個問題,有無用開霸王洗頭水及該公司出的產品例如沖涼液?

其實唔洗擔心既,問過好多跑手,都有呢個現象,尤其是跑快左,跑長左。

升級   0%

開心

原帖由 kinklf2l 於 2010-8-12 01:08 發表
    你要小心D好...個D係血唔係水小心為上

thks for care.

升級   0%

開心

原帖由 allanccl 於 2010-8-12 08:20 發表

請問purejoey師兄一個問題,有無用開霸王洗頭水及該公司出的產品例如沖涼液?

其實唔洗擔心既,問過好多跑手,都有呢個現象,尤其是跑快左,跑長左。

冇ar. 一向唔鍾意用有藥性的洗頭水。
    ching 重有冇出現血尿ar?
    小弟怕死,以後跑步完成10k後會飲水,希望唔會再出現血尿或尿頻。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 purejoey 於 2010-8-12 10:15 發表

冇ar. 一向唔鍾意用有藥性的洗頭水。
    ching 重有冇出現血尿ar?
    小弟怕死,以後跑步完成10k後會飲水,希望唔會再出現血尿或尿頻。

無好耐了,做過晒所有test,驗血、驗尿、X光、超音波,遲d可能做埋內窺鏡,乜事都無,秘尿專科醫生都話好常見,又搵唔到原因,佢話唔好咁搏囉,跑少d跑慢d,慢慢又無野既,唔洗驚!

升級   74%

該用戶從未簽到

亮哥,奸爸爹!!做隻出色的蝸牛~

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 allanccl 於 2010-8-12 17:00 發表

無好耐了,做過晒所有test,驗血、驗尿、X光、超音波,遲d可能做埋內窺鏡,乜事都無,秘尿專科醫生都話好常見,又搵唔到原因,佢話唔好咁搏囉,跑少d跑慢d,慢慢又無野既,唔洗驚! [/quote
    亮哥:我好早前問過醫護及體適能教練,他們說是人太干及無足夠水份又顧住運動,身體不停出汗無加足夠
    水份;無足夠水份,身體水份由血液代替分泌,便由小便排出...囉。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 94# 的帖子

無可能!血尿是尿液中有紅血球,若泌尿系統沒有損傷,紅血球是不會在尿液中找到的。紅血球對於血管來說是很大的東西,並不可能 "無足夠水份,身體水份由血液代替分泌"。