香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸

6.12.2009 澳門銀河娛樂國際馬拉松 (by Parco爸)

升級   0%

該用戶從未簽到

好野好野

每次你同Parco爸影完相之後都話要執相,其實有d咩要執?
我諗住呢一、兩個月買新相機,怕到時影完唔識執

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-12-7 21:58 發表

好野好野

每次你同Parco爸影完相之後都話要執相,其實有d咩要執?
我諗住呢一、兩個月買新相機,怕到時影完唔識執

其實我都唔知架......我以前成日都覺得影得好就唔駛執, 但原來執完真係可以令張相再完美d架 同埋影raw, 一定要用software轉返做jpg, 咁橫掂都開左個software, 咪順便同佢推下光暗, 銳利同埋對比果d囉......

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-12-7 21:58 發表

有呀j" />" />jk

好野好野 

升級   100%

該用戶從未簽到

PARCO 爸,D相己經好正﹗﹗仲未睇豆豆媽D相,

唔通豆豆媽D相更正??

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-12-7 22:04 發表
PARCO 爸,D相己經好正﹗﹗仲未睇豆豆媽D相,

唔通豆豆媽D相更正??

當然正d啦, 因為我輯相有parco爸跑步相, parco爸呢輯無架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-12-7 22:06 發表

當然正d啦, 因為我輯相有parco爸跑步相, parco爸呢輯無架" />" />

我一早知道豆媽影相同parco爸有得揮下啦...之但係咁喎..parco爸依家跑步進步得好快喎,豆媽要快d急起直追啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-12-7 22:03 發表

其實我都唔知架......我以前成日都覺得影得好就唔駛執, 但原來執完真係可以令張相再完美d架" />" /> 同埋影raw, 一定要用software轉返做jpg, 咁橫掂都開左個software, 咪順便同佢推下光暗, 銳利同埋對比果d囉.... ...

Hehe....又知多樣野

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-12-7 22:03 發表

其實我都唔知架......我以前成日都覺得影得好就唔駛執, 但原來執完真係可以令張相再完美d架" />" /> 同埋影raw, 一定要用software轉返做jpg, 咁橫掂都開左個software, 咪順便同佢推下光暗, 銳利同埋對比果d囉.... ...

原來豆豆媽影RAW架, 咁影左咁多張咪好大MB 數
要張張轉返做JPG 真係LOAD 都有排LOAD WO

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Parco,

Thanks very much for the brilliant pics!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   87.33%

該用戶從未簽到

Thanks PARCO爸

Very beautiful photos!

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-12-7 22:17 發表

我一早知道豆媽影相同parco爸有得揮下啦...之但係咁喎..parco爸依家跑步進步得好快喎,豆媽要快d急起直追啦...

學sue媽話, 我派個副手出黎都夠啦, 我都出埋黎問你點頂

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

真係唔知點多謝你地好喇~~次次都幫我影咁多令相....下次餐飯我既

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝各位老細點閱...
    在此係咁易講解下...
    相機如果有得影raw...就最好用raw啦..
    因為佢只記載著數據..而不是影像...
    色彩寬容度亦比jpg大得多...係層次感上會反映得更真實..更立體感...
    當然個file size會大D..但就是因為有佢優點...個size自然大D...
    另外raw影出來既色彩是較灰的..用software開佢後就可推回D色出來...
    而在法律版權上..擁有raw就等同最終版權者...
    其實仲有好多其他其他...懶打字啦..試下就知...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-12-7 23:34 發表
    真係唔知點多謝你地好喇~~次次都幫我影咁多令相....下次餐飯我既

涼妹...最簡單...下次幫我揹相幾就得啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

豆媽是影足全程...
    我是兼職影全馬下半程..
    輯相位置背光...所以色水鬆左見諒...

升級   22.45%

該用戶從未簽到

謝謝Parrco爸,拍下給每位人仕真貴回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

Thank You、Parco爸

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

PARCO爸+豆豆媽D相好靚呀! 堅堅,屈老大仲有兩位師兄一齊衝線個張好有氣勢(不過屈老大好似有心事咁樣)

恭喜各位順利完成賽事!

升級   100%

該用戶從未簽到