香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

MY FIRST RACE 石門10K

升級   21.15%

該用戶從未簽到

比賽前一晚.....本來打算8點半就訓.......
4點半起身
但以我的性格, 又點會肯咁早去訓呢=.=
結果拖下拖下拖到10點半~xdd
上到床後同我所想的一樣!
訓唔著!!!
結果應該12點後先訓著.........算快的了

個鐘set左4:30.....
以我的性格.....xddd
訓到5點起身算好俾面了

起身果下真係好凍
而且有少少鼻塞
突然真係好唔想去
怕自己跑唔到sub50
但如果唔去.....成俾班友仔笑足我一世..............
XDD

的起心肝 死左落床
都成5點2........5點9要出門口........
沖埋涼 汁好野.......
無時間食早餐了~.~
MISS左頭班車就會趕唔上CU架車

點知出到銅鑼灣先6點正
仲有成9個字
慢慢行過天后搵野食
去左間茶記叫左個牛肉面
但真係無咩胃口~可能係訓得少的關係

6點9跟CU車~~~同車仲有 FAT B, GARY , TERRY 同 COOKIE~~
一行6人出發去石門~~
奇怪地, 竟然又唔太緊張喎
可能以前比賽得多啦
通常去到諗比賽就唔會緊張
但去到池邊果下先會泥料 勁緊張
TAKE UR MARK..............呠~~~~~~~
一呠果下就會完全空白哂
游水比賽最ENJOY就下呠之後的幾十秒時間
全情投入 腦中完全空白
超高度集中 將身體所有力量就係果三十幾秒間完全爆發哂出泥!
直到手指尖觸到池邊的一刻
然後企係身 除泳鏡泳帽 大力掟向水中  
高呼一聲"YES"
諗起都型~XDDD
好似有D離題了~.~

比預想中早到左 7點就到了
8點半先跑=.=
去到攞過人生中的第一張長跑號碼布~
就開始換衫 扣上計時晶片~
寄行李.....
就係依度.....
寄左先突然醒起........未拎副超出泥....~.~
(後來回程太陽哂住 多多少少有D影響呢.....
因為平時好少跑日頭~)

無辦法啦........廢事煩到人啦
跟住就開始WARM UP~~+去多次WC 就去左起步點了
8:05就開始等~.~
都算企得前
第4-5排左右~
一路等了又等......等到8:30@@!!
倒數開始....10....9...8...7....5....
4...3...2...1~~呠!!!
係啦 係依一聲啦
好多年無聽過啦........(其實上次聯合國做義工先聽過........)
置身其中的就真係好多年啦.........
對上果次應該都5-6年前了><

一響咹 咩都無諗@@
出發~~~~順手帶返隻EARPHONE先~~哈哈
身旁有好多人係身邊沖過
我真係唔敢跟=.=
扯爆左就真係收得工
但都真係扯快左我.......
激死
差唔多到1K位 我仲好清楚見到GARY係我前邊.....
死得~.~
望一望錶....我頂3'5X.......
結果以4:13過第1K=.=
本來係打算5MIN呢......
唯有大力減速
一路之後都見到老人家係我前邊.......
就知自己仲未減得夠
結果頭3K都太快....
去到第4K先跑得返5MIN
但就開始辛苦.......
直頭想放棄=.=
但心諗.....就到5K折返位
俾班衰仔見到實笑我學左CU D渣灘神功
最重要係唔可以俾佢睇到我衰呢!
就係差唔多時間 TNT 從後趕上 界左我......
但我無再減速 應該係佢跑快左
睇返相 佢應該頭幾K都係我後邊~
去到水站~ TNT 企定左飲水
我就借機界返佢~~
拎左杯水就邊跑邊飲~~
果半杯水....飲得一半......另一半瀉哂......
得1/4杯到肚.....後悔!
因為之後都好口乾....慘
仲要開始無力........跑左5'09.........
又俾TNT返界成功~.~
就連老人家都見唔到了><
一路之後都死跟住TNT~
如果唔係TNT 我真係可能會停一停
渣一渣呢~~~
去到7K位直頭想死
但諗起WADEE應該係附近影相~
又頂埋佢~HAHA
去到雙子喬 TNT開始減速
原來係因為橫格膜痛@@
同佢互相打氣後就掉低佢 先走一步了~~~~
就係果下之後
知道賽事快將完結
D力就好似返來了~!!
第8K跑左個 5'13............
第9K上力 5'02......
未夠!!!!要48.....就算48尾都殺!
沖呀!!! LAST 1K 4'56~~HAHA
LAST 50M 仲係爆返去的
如果唔係真係無48MIN 呢@@
多謝果位係我身邊爆返去的人兄
我先會跟住佢爆呢~~
就係咁捱下捱下 頂下頂下~~
頂完D 10K~~~
一路上.....如果唔係要面的話............
HAHA 要面可能係一件好事呢~

其實再檢討的話
我覺得我絕對有能力跑到46-47
只係發揮唔好
無比賽經驗
而且SET 的目標都只係SUB 50
所以都算超額完成的了

下次要注意起步速度
今次的生理素質實在太差了
心裡一直存在住 好可能5MIN/K 會跑唔哂的諗法............
下次要比多D信心自己
開頭唔好扯咁快 走返均速一定OK的~~
下次目標係 4'45/K TOTAL 47'30
下次應該全平路! 殺呀!!!
+1 0
上一篇︰13Dec東涌操單車(SUN)下一篇︰九龍城、油尖旺跑友相聚區

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

good experience to share...  
十卜你開blog x 2...
既然下場大埔係全平路,咪set高少少target囉...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

十卜你開blog x 3

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   21.15%

該用戶從未簽到

你地.....焗我開blog@@?
    我有係xanga打開
    但唔方便post出泥....
    又未得閒轉去第2度.........

而依篇只係單一的賽後感~
    blog的話....may be later ~~haha

cookie~~唔可以set咁高架....
    要留返俾以後多d pb機會~haha

升級   0%

該用戶從未簽到

第一次保守d好....下次嘗試46-47 !

升級   0%

該用戶從未簽到

你有多次游水比賽既經驗,
    明顯減輕你對比賽既緊張程度,
    令你比賽中仍可以清晰去思考如果部署,
    有這次經驗,下次你一定可以做得更好!
    Keep It Up!

升級   58.95%

該用戶從未簽到

原帖由 matthew~文 於 2009-12-8 22:03 發表
    比賽前一晚.....本來打算8點半就訓.......
    4點半起身
    但以我的性格, 又點會肯咁早去訓呢=.=
    結果拖下拖下拖到10點半~xdd
    上到床後同我所想的一樣!
    訓唔著!!!
    結果應該12點後先訓著.........算快的了

個鐘se ...

hi, your race record make me to reload last day memory
    during 1-2Km , I was behind 3 (or 4?) of you guys, & I passed you at ~ 2KM location,
    your 1st 1-2KM speed is so fast actually !

anyway, let have good show at 12-20! my target is set to sub45min.

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄好野呀....下場大埔應該都同呢場差唔多咁平, 你有左經驗應該會再跑好d架啦!!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜馬飛開blog大吉
    就黎唔夠你跑la

升級   0%

該用戶從未簽到

馬飛第一次就咁快
    好快就唔夠你跑lu

恭喜恭喜

升級   20.65%

該用戶從未簽到

恭喜開張大吉,完成賽事。
    下次一定更好,Sub 45也指日可待

升級   21.15%

該用戶從未簽到

咁多位ching 咁抬舉我.........
    唔好玩我啦~~haha
    次次連你地尾燈都見唔到~.~

sub45 有點遠呢@@
    先做到47再想~~haha

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

馬飛第一次就咁快
    Already唔夠你跑lu

恭喜恭喜
    !

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

岩岩先睇到你開blog, 恭喜晒, 第一次比賽就sub 50 已經好好啦~繼續努力sub 45 指日可待

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

開blog大吉,愈跑愈快