香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

好煩呀, my knee

升級   92.11%

該用戶從未簽到

近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾跑好...
好煩好frustrate, 講真自己又吾係跑得快, 同埋一週都只係跑約25k, 真的不算多
那痛的起源是兩週前有次衝圈後開始的...............
大家可否share下有冇試過咁, 究竟呢d係咪過程? 衣家咁搞到個人好吾開心吾知係咪要停一排, 定繼續, 因為跑時又不會很痛, 及通常去到7-8k後先會有感覺
+1 0
上一篇︰2010.3.28 中国郑开国际马拉松赛下一篇︰恭喜港足奇跡超水準奪冠!

升級   94.33%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我的情況和你差不多,不跑是不痛的,也不是很痛
    我用了 LP 的 膝帶有很明顯的改善,剛跑完unicep 半馬全程帶著膝帶,跑完都沒有痛

升級   0%

該用戶從未簽到

我又中招 !! ..........
    扭傷位好返.又傷膝頭側面...

升級   0%

該用戶從未簽到

Terry,你點解咁唔小心架?
    重有兩個禮拜就廈馬,
    希望你快D好番!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-13 17:19 發表
    我又中招 !! ..........
    扭傷位好返.又傷膝頭側面...

我同一個位
    保重ar tarry

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我早兩年都試過類似情況
    話說天冷追巴士,當晚冇事
    第日右膝由伸直摺合約四十度就覺得有條筋同關節碰撞,yuen 痛,上樓梯更明顯
    冇跑幾個月,之後到依家又冇事

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2009-12-13 21:35 發表
    我早兩年都試過類似情況
    話說天冷追巴士,當晚冇事
    第日右膝由伸直摺合約四十度就覺得有條筋同關節碰撞,yuen 痛,上樓梯更明顯
    冇跑幾個月,之後到依家又冇事

LEWISCHAN CHIng
    LP膝帶是否護膝, 可否介紹下同邊度有得賣?等我試下
    那大家中左招還會否慢JOGGING? 唉可能真係吾知要坐响度發呆幾耐先跑得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-13 13:06 發表
    近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾 ...

在下覺未必係傷.... 可能因為你身體未有能力未適應去做強度 (即衝圈) 訓練...
    你試下按一按自己膝外側.. 同埋膝後上方係未有 d 痛.. 有 d 緊...
    如果係... 就搵野(如奶粉罐)轆鬆番痛既地方... 轆完冰敷...

呢個問題可能因為你去衝圈開大0左個步來跑... 肌肉唔夠力所以身體有反應
    暫時唔好用護具... 一來本身未知咩事.. 二來有機會唔習慣使用護具令自己真係受傷 (我之前試過)
    呢一排唔好再衝圈... 慢慢放鬆 jog 睇下可唔可以放鬆番

唔一定衝圈才可以提升速度... 其實有好多訓練方法可以令速度提升

升級   100%

該用戶從未簽到

momo Tse,

你點解咁清楚我個膝頭哥d野!!
    我又係同你一樣啊,不過是左膝!!

有睇過其他人既blog,有d話用膝帶OK,有d就話跑跑下會冇事(可能適應了)

係呢你一星期既練習點安排?有冇兩天連續既練習?

而家既安排,星期跑6k,星期會跑15K(計劃中星期日用來練長課,慢慢加上去),星期三有時間就同北區之友去練習.
    自己發覺亦試過,星期六唔跑的話,星期日跑起來只是一點點的痛,完全沒有影響.
    所以會從新安排過d練習時間.

唔知同唔同你case?

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 09:58 發表
    momo Tse,

你點解咁清楚我個膝頭哥d野!!
    我又係同你一樣啊,不過是左膝!!

有睇過其他人既blog,有d話用膝帶OK,有d就話跑跑下會冇事(可能適應了)

係呢你一星期既練習點安排?有冇兩天連續既 ...

wong ching
    我的plan係一周練三次, 我每周二都會跟阿sir練速度約(7k), 跟住兩日諗住三至五其中一日練下普通距離8-9k, 而周六或日本打算練長課, 但衣家咁樣, 個plan行吾到, 長課更加吾駛諗, 因為呢幾次跑到7k腳便開始吾舒服......

我有試個連續兩日跑, 第二日跑時會頗痛, 就是那連續兩日的跑使我開始了痛

升級   100%

該用戶從未簽到

momo Tse,

同病相連!!

不過我都有跑,慢慢jog;最長都係跑得十零K.
    太痛的話都試過跑到3�4就唔跑,行返屋企.
    千奇唔好死谷

唯有多d冰敷,多d伸展動作.

升級   100%

該用戶從未簽到

順帶一提
    跑完之後,都唔想cool down
    搞到第二日對腳鬼死咁累

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 11:54 發表
    順帶一提
    跑完之後,都唔想cool down
    搞到第二日對腳鬼死咁累

cool down 係唔慳得....

ITB 係因為 cool down 做得唔足夠而導致
    跑完之後要慢跑 cool down 10-15 分鐘放鬆緊張既肌肉... 跑完只係拉筋係唔夠....

升級   100%

該用戶從未簽到

ee_tpk Tse,

我都知,不過膝痛個時,痛再加上乜心機都冇,行左幾圈就算.

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-13 13:06 發表
    近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾 ...

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做護士既朋友,佢話應該係因為我o既大腿同小腿肌肉強度不足應付半馬,就算帶護膝亦冇用,建議我每星期最少要操三日,其中一日距離要長d,當然要慢慢加長距離,增強肌肉強度
    今年都有玩渣打半馬,賽前兩個月平均每星期操三或四日,最後在沒有用護膝及膝帶都順利完成,需然時間不是很好.
    上星期日玩左澳門半馬,賽前一個月因工作太忙,星期一至六冇時間操,到星期日回香港(我在國內工作)只操了兩課10K左右就去參賽,當日跑到15K右膝外側開始痛,即刻減慢跑,最後都完成,好彩第二日己經唔痛,比起三年前好好多,但係右肘對上小腿對落條筋在上星期二又開始痛,到星期六先唔痛,諗住星期日返到香港操番課10K,點知跑左6K左右又痛番,即刻停左冇跑,今朝起身條好似腫左,睇怕都要停操最少兩星期,下個月報左中國沿岸半馬,都唔知趕唔趕得切好番,我都好煩..

升級   100%

該用戶從未簽到

咁多位,啱啱搵到篇野,大家可以參考下.
    內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
    http://www.mobile01.com/topicdet ... mp;t=460625&p=1

而家仲睇緊

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 13:00 發表

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d痛,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做 ...

師兄, 真係同病相憐......
    我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
    我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
    今日行係完全吾痛, 提腿又吾太痛,但右膝外側位仍有d吾舒服的感覺

黎緊會做多 d cool down
    可能真係cool down jogging吾夠
    大家有冇試過腳底按摩, 究竟有冇用呢???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 13:06 發表
    咁多位,啱啱搵到篇野,大家可以參考下.
    內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
    http://www.mobile01.com ...

Thanks ching's sharing

"..........而是他左腳上的髕骨帶,小弟這就回答前一位大哥的疑問,護膝有效嗎? 答案是完全無效。原因是護膝不夠緊實,在踩踏期間不能產生固定髂脛束的功效..................茲將小弟試過的方法與各位大大分享:第一有效: 髕骨帶。防止髂脛束與膝蓋摩擦,個人認為超級有效。要把帶子綁得緊緊的,........."

有效 ??....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-12-13 17:44 發表

Terry,你點解咁唔小心架?" />" />" />" />" />" />" />" />
    重有兩個禮拜就廈馬,
    希望你快D好番!

舊傷好返就新傷又黎....
    之前係A位痛.... 11月尾跑上馬後開始痛, 上落樓梯好幸苦.休幾日沒事但一跑7K後痛.
    星期6走個18K.... 除了A位, B位都好痛, B位都係側面絛筋.好"YUEN"
    仲諗住星期日走長課25K...........唉...放棄 !