香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

好煩呀, my knee

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-26 15:32 發表
各位, 我幾天前去看了醫生, 同佢講我跑得耐膝外側痛的問題, 佢話我係因為臀部至後大脾的肌肉 weak, d力support吾到身體所以令到外膝側痛
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應 ...

momo姐:
呢個消息好有用,試下先!!

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-26 22:10 發表

momo姐:
呢個消息好有用,試下先!!

希望可以幫到你,但最好等個外膝冇咩野先開始試跑同埋吾好跑咁快住

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2009-12-26 18:02 發表

登錄/註冊後可看大圖
是不是這種?

類似這種,但我那種响普通運動店都有, $20起已買到, 沒有黏貼的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-26 15:32 發表
各位, 我幾天前去看了醫生, 同佢講我跑得耐膝外側痛的問題, 佢話我係因為臀部至後大脾的肌肉 weak, d力support吾到身體所以令到外膝側痛
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應 ...

既然知道肌肉邊個部份弱加強訓練果 part
用護具只是治標不治本...
有可能因為過份倚賴護具而令傷勢加重而不自知

小小愚見, 不喜請插..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-12-26 13:52 發表
今朝綁住IT BAND係馬場草地跑佐90mins 約5.5m/k
跑緊時唔覺得痛,差唔多跑完時有少少痛
跑完一解開條帶時覺得好痛,連行路都困難
我都唔知係咩原因
我係一個月前開始左膝蓋外側痛(快跑時痛,慢跑或行路唔痛)
後 ...

wadee.. 小心 d 使用護具丫...
我之前可能唔習慣用護具所以好番無耐就再傷番...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:53 發表

wadee.. 小心 d 使用護具丫...
我之前可能唔習慣用護具所以好番無耐就再傷番...

我可能唔適合用呢d護具
唔用反而唔痛

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:50 發表

呢個護具都係頂住先, 等我可以繼續慢跑
我呢個星期開始都做了gym, 希望慢慢肌肉有力可以應付日後的練習

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:50 發表

Ctse,

完全明白及同意.
問一下,冇得去Gym的話,有乜動作可以在家中練習來加強後大脾的肌肉?
自己諗極都諗唔到.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-27 12:10 發表

希望可以幫到你,但最好等個外膝冇咩野先開始試跑同埋吾好跑咁快住

明白.
而家想跑都唔跑得,以前d舊患爆晒出黎,行路都痛.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 01:08 發表

Ctse,

完全明白及同意.
問一下,冇得去Gym的話,有乜動作可以在家中練習來加強後大脾的肌肉?
自己諗極都諗唔到.

要練股巨肌好多方法如深蹲, 坐無影 chair

升級   0%

該用戶從未簽到

股巨肌...古巨基?!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 10:07 發表

要練股巨肌好多方法如深蹲, 坐無影 chair

Ctse:

股巨肌=股二頭肌嗎?
自己試過蹲下,好像股巨肌沒四頭肌般用力
但深蹲會不會影響膝關節?
還是要找教練比較好?

受傷了,真係煩死人

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

年幾前,係好似你地咁痛,上落樓梯都痛,成3個月都無跑,但係做下D Stretch,又無問題喇,又跑得走得.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 11:06 發表

Ctse:

股巨肌=股二頭肌嗎?
    自己試過蹲下,好像股巨肌沒四頭肌般用力
    但深蹲會不會影響膝關節?
    還是要找教練比較好?

受傷了,真係煩死人

我要 check 番個名...我唔記得個巨肌真正名字
    深蹲有地方要注意
    1) 膝頭唔好過腳指, 即係做深蹲果陣係要見到腳指
    2) 膝頭屈曲成 90 度...  petpet 要高過膝
    3) 腳掌微微張開, 腳指跟膝頭同方向
    4) 蹲下時好似坐去張 chair 咁.. 將重量集中腳爭

你蹲下時感覺唔到股巨肌有拉扯/用力感覺.. 在下估計你 1) 重心過份傾前, 2) 將重心放在膝頭
    做既方法無錯的話, 對膝關節影響不大... 如果你怕有危險.. 就唔好加 weight 做.. 用自身重量去做足以令你爆酸

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-12-28 11:43 發表
    年幾前,係好似你地咁痛,上落樓梯都痛,成3個月都無跑,但係做下D Stretch,又無問題喇,又跑得走得.
    http://www.youtube.com/watch?v=Vu2-fzb9810
    http://www.youtube.com/watch?v=CARKSaYweLg
    http://www. ...

其實最大問題大家都忍唔到腳...

如果個個都好似你咁忍到腳三個月唔跑再加埋咁有恆心做 stretch 就好了..

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 11:56 發表

其實最大問題大家都忍唔到腳...

如果個個都好似你咁忍到腳三個月唔跑再加埋咁有恆心做 stretch 就好了..

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-28 17:48 發表

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀

X2 係呀….真係好難忍我都兩個星期冇跑過只係禽日好似晨運咁行左一個鐘就算

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 11:53 發表

我要 check 番個名...我唔記得個巨肌真正名字
    深蹲有地方要注意
    1) 膝頭唔好過腳指, 即係做深蹲果陣係要見到腳指
    2) 膝頭屈曲成 90 度...  petpet 要高過膝
    3) 腳掌微微張開, 腳指跟膝頭同方向
    4) 蹲下時好似 ...

Ctse,
    唔該晒!
    自己再留意下.
    係呢,hellobbandre兄留低既片中,有示範深蹲動作,但係示範中膝頭”冇”屈曲成 90 度,應該像片中一樣,還是要蹲低d?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-12-28 11:43 發表
    http://www.youtube.com/watch?v=Vu2-fzb9810
    http://www.youtube.com/watch?v=CARKSaYweLg
    http://www. ...

師兄:
    唔該晒.

頭兩條片係訓練四頭肌
    而最後條片,亦有師兄在前面既post提過,伸展ITB.

反而想提出,很多師兄�師姐都講過,跑得長才出現外膝痛,我亦係6K之後才痛,
    我地只跑3~4K係咪等於四頭肌既訓練?
    起碼唔會忍腳忍得咁辛苦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 22:05 發表

Ctse,
    唔該晒!
    自己再留意下.
    係呢,hellobbandre兄留低既片中,有示範深蹲動作,但係示範中膝頭”冇”屈曲成 90 度,應該像片中一樣,還是要蹲低d?

唔好太低... 只不過高D 無咁辛苦...