香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo

好煩呀, my knee

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 22:12 發表

師兄:
唔該晒.

頭兩條片係訓練四頭肌
而最後條片,亦有師兄在前面既post提過,伸展ITB.

反而想提出,很多師兄�師姐都講過,跑得長才出現外膝痛,我亦係6K之後才痛,
我地只跑3~4K係咪等於四頭肌既訓 ...

ching.. 你呢個想法太新鮮... 不過.. 你既跑法係未可以<鍛鍊>四頭肌呢?

例如你係因為腳步過份內旋而導致 itb 問題... 你日日咁跑 3-4k... 會唔會將問題嚴重化0左呢...
不如先想想你因咩事(如跑姿問題, 肌肉耐力不足, 訓練強度過大, cool down 不足)而有呢個問題...

升級   100%

該用戶從未簽到

j
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-29 01:31 發表

ching.. 你呢個想法太新鮮... 不過.. 你既跑法係未可以四頭肌呢?

例如你係因為腳步過份內旋而導致 itb 問題... 你日日咁跑 3-4k... 會唔會將問題嚴重化0左呢...
不如先想想你因咩事(如跑姿問題, 肌肉耐力不足, ...

都係師姐清醒d

升級   100%

該用戶從未簽到

Ctse,
我只以為鍛鍊大腿後面的肌肉是要器械幫助,如下圖

還有我照著你的說明去深蹲,大腿後面的肌肉是有出力,但和前面的四頭肌比,
出力少很多.