香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alfredyu
打印 上一主題 下一主題

七年跑步之癢 - 我的回顧和給新跑者的建議

升級   93.4%

該用戶從未簽到

好少聽見跑友會冬天跑完傷風, 你唯有 著外套跑熱個身先除衫, 一跑完就著番衫,

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ALFRED 兄, 我係跑完勁流鼻水
之後就會開始感冒
我巳經係著左外套去, 跑完即著
都係咁

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 20/6/2008 16:46 發表
之後就會開始感冒
都係咁

師姐你不妨食多D高維他命C嘅生果蔬菜,充份休息都好緊要。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-20 16:46 發表
之後就會開始感冒
都係咁

咁真係唔知點解, 睇黎原因係冷空氣吸入氣管過程令你湅親 - 唯有冬天跑 GYM 了吧.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

多謝大家既建議
不過, 宜家未到冬天
到時再作打算
夏天跑返本先

升級   93.4%

該用戶從未簽到

亦可能會咁, 如果你11月後每星期都KEEP 住跑兩至三次, 讓身體慢慢適應冷空氣, 那麼至一月份也可能冇事.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 alfredyu 於 2008-6-23 12:36 發表
亦可能會咁, 如果你11月後每星期都KEEP 住跑兩至三次, 讓身體慢慢適應冷空氣, 那麼至一月份也可能冇事.
alfred 兄, 講真我大約KEEP 到每星期跑1~2次左右
因為有時候太懶
加埋冬天無咩汗出, 都唔係好願去跑

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-23 23:05 發表
alfred 兄, 講真我大約KEEP 到每星期跑1~2次左右
因為有時候太懶
加埋冬天無咩汗出, 都唔係好願去跑hj" />g

redred ctse
其實冬天更加應該去跑,因為以練習既角度去睇,冬天係好既
冬天新陳代謝比較慢,消粍較少,脂肪容易積聚,如果冬天唔跑,好容易肥架

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   28.6%

該用戶從未簽到

冬天跑跑下除外衣(然後一停立即著返)...件衫一路跑點擺放呢, 拎係手?

升級   0%

該用戶從未簽到

我平時(不論冬天或夏天)練跑也只是穿背心短跑衭,在家做足熱身便開跑,跑完到家才停,所以唔覺凍,亦未試過凍親,最重要是中途唔好停,師兄可以參考下。

升級   0%

該用戶從未簽到

其實,以我的經驗(須然去年七月才學跑,但已跑了三個半馬,兩個全馬),並不需要穿很多禦寒衣物來練跑或比賽的,今年三月三十日我在中國鄭州至開封跑全馬,起步時只有攝氏5度,坐大會巴士到起點後便除衫寄存行李,我只穿一件背心及短跑衭。做過一輪熱身,起跑後一點也不覺凍,很好跑,反而有些人穿很多衫,一路跑一路除及棄掉,我不用理這些負累,很輕鬆地完成我第一個全馬,沿途拿著新買的攝錄機,想拍低沿途熱情的啦啦隊,可惜唔識用,拍唔到。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Bmtc 於 2008-11-4 06:39 發表
冬天跑跑下除外衣(然後一停立即著返)...件衫一路跑點擺放呢, 拎係手?

綁係條腰咪得攞!

升級   93.4%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

可惜呢,其實邊跑邊拍係好有紀念價值,我2006年參加廈門馬拉松自拍了一短片,時不時自己睇番都好回味。
http://www.cad.com.hk/XIAMEN/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-11-5 21:34 發表
其實,以我的經驗(須然去年七月才學跑,但已跑了三個半馬,兩個全馬),並不需要穿很多禦寒衣物來練跑或比賽的,今年三月三十日我在中國鄭州至開封跑全馬,起步時只有攝氏5度,坐大會巴士到起點後便除衫寄存行李,我只 ...

那麼短時間就可以跑到這樣的成績,很厲害 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝ching過獎了,那次在鄭州的跑道實在太正了,十條行車道全封了來
跑(有100米闊),42.195公里全平全直路,要轉彎時已是開封市終點,一望無際,兩旁是農田 ,路邊站滿看熱鬧的人給你熱情的打氣,所以才咬實牙跟捱到終點,我跑到30K時已老抽了,但心想,仲有兩個鐘頭,行都行到啦,所以立即拉筋,鬆番後便慢跑到終(4:45'),不過輸比76歲亞伯,他的鬚長到肚池,他是我當時的目標,心想無理由佢得我唔得,所以中途無放棄。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 35# 的帖子

余ching條短片拍得好正啊! 充份記錄了啦啦隊熱情的打氣,這些氣氛是令我愛上在中國跑馬拉松的,我買了三洋高清攝錄機,可惜唔識用,完全睇唔到人,只錄到加油打氣聲。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

中國的馬拉松會越來越多, 我們享受跑的機會也會更多.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 39# 的帖子

余師兄的短片,我看完又看,老婆大人在旁睇了,知我心郁了,她也被那熱情的啦啦隊感動了,竟然叫我報2009年1月3日廈門馬拉松,她會給我影相,可惜我的朋友們已經去過兩次了,他們會等2010年才再去,據說有條特快火車軌在建造中,明年完工,所以後年去時坐火車只需三小時而矣,如果2009年則只有我一個人跑,心大心細,十五十六。
唉! 我的朋友話2009年想去中國跑兩個馬拉松,就係大連及杭州;我在中國跑過四個馬拉松:上海國際馬拉松、鄭開國際馬拉松、楊州鑑真國際馬拉松(半程)及北京國際馬拉松,但相信廈門的啦啦隊最熱情,氣氛最好,好想09年去,2010年又再去呢。