香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alfredyu

七年跑步之癢 - 我的回顧和給新跑者的建議

升級   93.4%

該用戶從未簽到

廈門馬拉松最近幾年都有跑會組團去, 我2006年跟飛達, http://www.pacers.org.hk/
全團都係跑友,氣氛好正
中國的馬拉松你怎麼報名? 怎樣取跑布呢?
.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 41# 的帖子

我通常跟我的朋友自己組團,因有一個朋友已退休,住在深圳布吉,所以全部咁多次馬拉松都由他報名,他收集左我地o既姓名身份証回鄉証等資料,便上網報名,然後到大陸的銀行入錢(每人報名費40晶片按金100),傳真回條到主辦單位便可,到時預早兩天乘火車,比賽前一天取選手包兼熟習場地,比賽完便坐火車去其他地方遊玩行山。
不過,很多地方的旅行社也有代客報馬拉松,他/她會代你取選手包及號碼布,並安排埋專車接送酒店至起步點,及終點回酒店,只收取幾拾蚊手續費,酒店亦安排埋,好妥當,如果你是第一次找她,她會要求你先入錢到她的戶口才信你的。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果是廈門,你可聯絡厦門中國旅行社 許小娟www.cytsxm.com.cn 電話0592-2053845  13906056220,她可以幫你安排報名住宿及行程,但她可能要你先入錢她賬戶才作實,我以前找她做過兩次,她服務很好,酒店一般的兩佰元以下,在市區,她有車接送你到起步點及回程,
及代領取號碼布,如需要旅行代安排行程,如果你要找旅遊資料可登上www.51yala.comwww.ctrip.com 她可幫到你,

升級   0%

該用戶從未簽到

另外,有些中國馬拉松是可以在香港,透過香港的中旅社報名,例如:楊州鑑真國際馬拉松,上海東麗杯國際馬拉松等,中旅社也有專團的,好像今年楊州馬拉松,他有團$3280包飛機來回香港楊州,四天酒店,有國宴招待添。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

謝謝,你真係中國馬拉松參賽專家了.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 45# 的帖子

Alfredyu 師兄過獎了,我並非甚麼專家,只是愛上國內馬拉松的氣氛,又要慳住荷包,又想跑完可以遊覽一下,所以周圍搵資料,以最平的方法自由行。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我同意, 我下年都好想再去國內參賽, 唔知你去過咁多最推介邊個城市.。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 47# 的帖子

我還有很多城市未跑過,通常係未去過的是最好的,據我的朋友話,氣氛及路線最正係廈門(我未去過),最考意志係鄭開國際馬拉松,因為條跑道又直又平又闊,氣溫及環境較容易造出好成績,雖然站在路旁打氣的都是鄉下人,但係好熱情,仲有,最欣賞係到終點時,會有女大學生義工拿大毛巾給你圍上,以防你凍親,又幫你除晶片拿回100元按金給你,跟住還會問你"累不累",你說有點累,她會扶你到球場的椅子,找人免費按摩下大小腿,服務簡直一流。
出年我想去杭州,他的路線是圍住出名靚的西湖跑;我的朋友話除左杭州,仲會去泰國或星架坡跑馬拉松,唔知拿唔拿到permit;可能要帶埋老婆大人去廈門跑一次,賺分。

升級   0%

該用戶從未簽到

余ching 條短片令我看後好有衝動參加,可惜我剛開始學跑,希望早日練好基礎下次可join 你一齊去。
話時話,通常廈門馬拉松係何時舉辦?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-11-15 20:36 發表
余ching 條短片令我看後好有衝動參加,可惜我剛開始學跑,希望早日練好基礎下次可join 你一齊去。
話時話,通常廈門馬拉松係何時舉辦?

明年2009年是一月三日,以前是三月舉行的,這兩年都改了在一月頭。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 15-11-2008 21:56 發表
明年2009年是一月三日,以前是三月舉行的,這兩年都改了在一月頭。

allanccl c-hing 平時係邊度跑多?
小弟今早o係跑馬地見到一位戴住帽的綠衣戰士同你有幾分相似喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-11-16 10:49 發表

allanccl c-hing 平時係邊度跑多?
小弟今早o係跑馬地見到一位戴住帽的綠衣戰士同你有幾分相似喎

正是小弟,見ching講跑馬地咁正,所以今早特登坐巴士去試下,証實唔錯,可以練長課,唔洗係運動場數幾十個圈數到亂晒龍。不過,d長度好似唔係1600米喎,柏油路應該只有1410M,而太坦路緩跑徑就好唔掂,又窄又多直角轉彎位,最唔掂係今日成了行人專用區,d人有些企,有些坐在這條跑徑上,完全唔適宜跑,不過條柏油路都幾好跑,愛上了,以後會跑多d跑馬地(一個人果陣),如果約到朋友相伴,我還是比較喜歡跑山,金督馳馬徑是我最喜歡操長課的路線,因為空氣好,又有樹陰,仲有少少斜路可練氣,無咁枯燥。

升級   0%

該用戶從未簽到

跑馬地
柏油路約 1400M
太坦路緩跑徑 約 1100M
我完全同意條柏油路好跑 d,所以亦係我主要練跑的選擇
緩跑徑晨早 7am前 及 10pm後 就小d人,情況會好d
下次見到c-hing你先同你打招呼

升級   0%

該用戶從未簽到

話時話,我開始跑步約兩個月,都係第一次見 "綠衣戰士" 係跑馬地運動場跑步。

升級   0%

該用戶從未簽到

可能以前都有長跑網友在跑,不過無著綠戰衣吧,所以我好贊成各網友平時也穿綠戰衣跑,大家容易分辨及相聚,多個朋友一齊跑,興趣高d,又可交流心得。下次見到綠戰衣,打個招呼,我知道你未有綠戰衣的,只要你向我打招呼我便知道係自己人了。

升級   0%

該用戶從未簽到

我以前平時練跑都唔捨得著綠戰衣的,因只有一件,但係知道新的一批造緊,所以放心著黎練習,唔怕著殘件戰衣。

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我通常每朝一早都到我家附近(距離約1.5K)的小西灣運動場跑圈的,這是我第一次去跑馬地跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

今日帶住cap帽,扎住條小腿跑到死吓死吓果個咪就係小弟囉!!
下次見到c-hing你一定同你打招呼

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 cu83 於 2008/11/16 07:28 PM 發表
    跑馬地
    柏油路約 1400M
    太坦路緩跑徑 約 1100M
    我完全同意條柏油路好跑 d,所以亦係我主要練跑的選擇
    緩跑徑晨早 7am前 及 10pm後 就小d人,情況會好d
    下次見到c-hing你先同你打招呼 " />" />

有時朝早[約8 am]會遇上馬匹試閘, 柏油路唔跑得., 而被迫跑左太坦路緩跑徑

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟平日就黑媽媽先去,係週日先至會朝早去,so far 重未有幸同馬匹斗快