香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: edward1119

Mizuno Aero 8

升級   40.15%

該用戶從未簽到

Parco爸 , 來呀來呀,小弟當日走完可樂就會過來吸毒

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-12-19 23:10 發表

卓卓........今日我試左對aero8青色女裝............都好靚嘎~~

cc: 今日買唔買到鞋?
Aero 8...睇來我都要整返對~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-12-18 22:49 發表
卓卓兄...
男女裝標準寬版有齊晒...
http://www.run100.jp/gear/special/aero8/index.html

有個好蠢既問題,其實點先知我自己應唔應該著闊版?

升級   57.89%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-19 23:39 發表

有個好蠢既問題,其實點先知我自己應唔應該著闊版?

轉載自某討論區:

鞋長度和歐美的標準寬度換算表

鞋長度和歐美的標準寬度換算表,有些商家有游標卡尺可以量的:
足長與足圍(足最寬處周長)寬度的換算表

登錄/註冊後可看大圖

足圍使用以下的方法測量:

登錄/註冊後可看大圖

也可不使用立體的足圍,而直接計算腳長和腳寬,大致差不多。
腳長與腳寬的換算公式:

即E寬度比D寬度寬0.47625釐米,2E寬度比E寬度寬0.47625。剩下以此類推。

D width = 3/8 of 腳長
每一級鞋寬 = 3/16 英吋inches = 0.47625釐米CM

關於鞋的寬度,美國標準、歐洲標準和大陸標準(簡稱國標)都不相同,大致換算如下:
D(歐標)對應於R(Regular,美標)、2.5型(國標);注意,2.5型(國標)一般是標準寬度,D的。
2E(EE,歐標)對應於W(Wide,美標)、2.5型(國標)或者3型(國標);注意,2.5型(國標)只有鞋盒上又標了2E的,才是2E的。這就是對中國消費者不負責任和混亂的地方。
3E(EEE,歐標)對應於EW或者WW(美標);注意,國內暫無看到。
4E(EEEE,歐標)對應於XW(美標)。注意,國內暫無看到。
看到沒有,由於國內對寬度細節的要求不嚴,寬度標準的國標基本是胡扯,都在亂標,只要標上了,就OK了,不管對不對。我曾經看到clarks的鞋寬明明已經是H(相當於2E)了,但是國標隨便寫了個2型。
和上表相對應,如果你的腳長在26M,跖圍是3E(261MM),為了遷就加寬,2E的鞋子必須選27CM。
所以國內的asics,3型(國標)一定是加寬的,但是2.5型(國標)大部分是標準寬度,一部分是加寬的(鞋盒上標了2E才是)。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-12-23 00:21 發表

好詳盡~~多謝ching/ctse

x 2, 唔該使陽光跑手ching~
我買左對Aero8啦, 都有問個sales有冇闊版諗住試埋, 不過佢話冇~
cc: 唔好諗啦, 對鞋幾舒服架快d買啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-23 10:05 發表
對鞋幾舒服架快d買啦~g" />" />jhlkj

我都有對aero8, 係就係幾舒服
之不過好短命, 5個月玩完(每月100k), 幾乎無哂避震

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-23 10:05 發表
對鞋幾舒服架快d買啦~g" />" />" />" />jhlkj

之不過好短命, 5個月玩完(每月100k), 而家幾乎無哂避震

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-12-23 23:28 發表

之不過好短命, 5個月玩完(每月100k), 幾乎無哂避震

500K就完.. 分分鐘一排練多d都唔駛5個月玩完

升級   70.53%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐, 我有個問題呀, 著aero 8 wide版去比賽和平時練習, ok口尸手

升級   70.53%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐, 我有個問題呀, 著aero 8 wide版去比賽和平時練習, ok嗎?
(唔好意思, 我頭先打錯字)

升級   43.8%

開心
  • 簽到天數: 5 天

回復 34# 的帖子

我都有著wide版同埋而加145磅報渣打半馬.如果比賽我覺得都夠.而練習15km到21km都冇問題,避震幾好,有時練10km都會著下Aero8.
    不過上個星期買左對Spacer AR會著離練下10km練下速度. 試過rider12, 上年9月162磅覺得都幾好,但而加覺得有d重所以收起左...

升級   100%

該用戶從未簽到

原來上網多都好晒錢,全部都是損友,毒癮太深,出街跑步唔睇

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kinchu 於 11-1-2010 11:13 發表
    我都有著wide版同埋而加145磅報渣打半馬.如果比賽我覺得都夠.而練習15km到21km都冇問題,避震幾好,有時練10km都會著下Aero8.
    不過上個星期買左對Spacer AR會著離練下10km練下速度. 試過rider12, 上年9月162磅覺 ...

ching既體重145+Spacer AR頂唔頂到HM???

升級   43.8%

開心
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 司機 於 2010-1-11 17:38 發表

ching既體重145+Spacer AR頂唔頂到HM???

半馬著Spacer AR未試過呀,要問下其他ching先得
    但對鞋著落係幾舒服

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kinchu 於 11-1-2010 21:47 發表

但對鞋著落係幾舒服

我都買左紅色 ..首日 jog 45mins + interval...冇痛
    黎緊渣打10k會係佢首次出賽

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 kinchu 於 2010-1-11 21:47 發表

但對鞋著落係幾舒服

尋日著住對 Spacer AR Wide 版跑半馬, 對腳都冇痛喎