香港長跑網  - 長跑長友

二零一零年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 1

關閉 [複製鏈接]

升級   33.16%

該用戶從未簽到

有興趣的會員可以開始報名拉!

今年賽程有些變化, 對青年可能影響不大, 但小鐵人來講就挑戰很大, 例如:
09年以前 8歲至11歲小鐵人的賽程為 RUN 800M/BIKE 3KM/RUN 800M, 今年卻突然增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 4.5KM/RUN 2.5KM , 跑步多了3倍有多, 單車多踩1.5KM..
09年以前12歲至15歲小鐵人賽程為 RUN 1.5KM/BIKE 9KM/ RUN 1.5KM, 今年卻增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 9KM/ RUN 2.5KM , 單車賽程不變, 但跑步前後段多了2KM

我阿女舊年年中剛開始玩小三鐵, 01年未滿12歲就升呢, 看到這賽程都嚇一跳.  
這回到了老問題, 尚在發育階段中11歲以下的小孩子在小鐵人賽中要跑5KM是否不太合適? 誇張了些?  
個人覺得這突然而來的加長賽程對小孩子來講不但是 "拔苗", 而且這樣的改變可能會影響小鐵人參賽人數, 從而影響鐵人普及化發展, 不知道網友們有何看法?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

呢個賽程的確與之前有別..... 應該唔會差咁多
好有可能資料有少少錯失, 已經send左email比總會

Anyway, 我一定會報!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ufficiohk 於 2009-12-17 08:55 發表
有興趣的會員可以開始報名拉!

今年賽程有些變化, 對青年可能影響不大, 但小鐵人來講就挑戰很大, 例如:
09年以前 8歲至11歲小鐵人的賽程為 RUN 800M/BIKE 3KM/RUN 800M, 今年卻突然增加至:
RUN 2.5KM/BIKE 4.5 ...

本來我d仔女都想試吓參加陸上兩項, 如果係跑800m都應該冇問題, 但突然谷到2.5k就一定冇可能;
就算佢地得, 我都絕對唔贊成

升級   78%

該用戶從未簽到

去唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

咁快又呢 , 創新路應該出席 ,
希望响 SCM 當 X-training , 唔好受傷就算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-17 16:00 發表

本來我d仔女都想試吓參加陸上兩項, 如果係跑800m都應該冇問題, 但突然谷到2.5k就一定冇可能;
就算佢地得, 我都絕對唔贊成

Key hing, 咁又係 , 太細個真你唔好玩咁長住 , 肌肉都未長成 ,
對發肉都唔太好

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

2010年全部比賽都加長左. 但細路都加咁多, 值得討論.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2009-12-18 11:12 發表
    2010年全部比賽都加長左. 但細路都加咁多, 值得討論.

對于一個 2002 年頭生 / 8 yrs..要跑 5km, 都真係幾吃力

升級   33.16%

該用戶從未簽到

剛剛看到鐵總的通告,

"2010 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 賽程C1及C2的比賽距離現已更新, 詳情請參閱報名表"

2002- 1999年 Course 賽程 C1 (Run 1km/Bike 4.5km/Run 1km)

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (Run 2km/Bike 9km/Run 2km)

這次鐵總從善如流, 快速更正, 實一大進步, 謝謝各位回應和 GFORCE CHING的努力!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 ufficiohk 於 2009-12-18 23:18 發表
    剛剛看到鐵總的通告,

"2010 陸上兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 賽程C1及C2的比賽距離現已更新, 詳情請參閱報名表"

2002- 1999年 Course 賽程 C1 (Run 1km/Bike 4.5km/Run 1km)

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (R ...

我諗佢地都係一時攪錯傘

升級   33.16%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-12-19 08:49 發表

我諗佢地都係一時攪錯傘

都習慣左好耐囉  

我覺得鐵總這次可能轉用927 above-challenge 條路線, 原因是單車距離不會以4.5公里倍上去, 以前都是3公里為基數., 如果真係咁, 跑步路線可能在海濱, 一邊跑一邊看風景都幾好!

一點臆測而已!  

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ufficiohk 於 2009-12-18 23:18 發表
    剛剛看到鐵總的通告,

1995- 1998年-Course 賽程 C2 (R ...

謝謝各位CHING嘅幫忙

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-12-18 10:50 發表

Key hing, 咁又係 , 太細個真你唔好玩咁長住 , 肌肉都未長成 ,
    對發肉都唔太好

係呀, 冇番十幾歲都唔敢比佢地跑咁遠

升級   0%

該用戶從未簽到

Course賽程 A (Run 5km/Bike 27.5km/Run 5km) – Road Bike 公路單車組
    我隻腳受過傷,少左練習跑步,上次3k+21k+3k仲可以頂住,但係今次就...

升級   33.16%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-12-19 22:24 發表

謝謝各位CHING嘅幫忙

太客氣啦!  
    1km對小孩子應該問題不大, 但踩完單車落地個下可能會腳仔軟! 然後再跑都幾大考驗, 賽前要練一練應該不難應付!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

各位鐵人ching, ctse 自已帶車可否減免$100 交通費?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-12-27 23:33 發表 各位鐵人ching, ctse 自已帶車可否減免$100 交通費?
    唔用大會提供的交通工具,就可以唔駛俾
    但係要諗點運單車去比賽場地!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-12-28 08:19 發表
    唔用大會提供的交通工具,就可以唔駛俾
    但係要諗點運單車去比賽場地!

如果租車既話,我冇記錯上年自己直接同世紀租車已經包埋運費,可以唔使比果$100~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

大家有冇興趣係賽前一個星期去實地跑+踩下呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-12-28 09:54 發表

如果租車既話,我冇記錯上年自己直接同世紀租車已經包埋運費,可以唔使比果$100~

taiwai 兄, 報左名未呀?
    世x,的確好低玩,全包,