香港長跑網  - 長跑長友

新人報到!

升級   7.37%

該用戶從未簽到

各位ching,ctse好。本人已超越不惑之年已久,e+先起步玩3行,會唔會太遲呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

Tenzero ching/ctse 您好,歡迎您加入鐵人行列
小弟都不過比你早幾年玩,玩左三年左右,出年都要"升呢"去"不惑"組別

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Ching/Ctse, 我今年踏入"不惑"之年, 今年第一年玩三項, 好多大過我的都玩梗, 仲好快添!!! 有心點會怕遲架!!!

升級   66.67%

該用戶從未簽到

what is 不惑"之年???
This is also my first year to play triathlon

Welcome to be a triathlete

升級   98.8%

該用戶從未簽到

Welcome, Tenzero兄, don't worry, never too late   

升級   7.37%

該用戶從未簽到

早啊!各位ching & ctse, 多謝你地熱情嘅招呼同鼓勵,呢度真係好有人情味,我一定要努力盡我所能嘅。

BTW, 不惑之年means 40+ lu.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我都35先玩3鐵.......冇問題啦, 都冇分年齡, 又吾係一定要快. 過癮就得啦.

升級   93.68%

該用戶從未簽到

Hi, enzero ching/ctse,歡迎!歡迎!
我都系臨老先玩3鐵的新手,
“現在唔玩可能哩世都不會玩嘍”

升級   7.37%

該用戶從未簽到

sorry,漏左講,我係male嚟嘅

升級   66.67%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2009-12-23 10:06 發表
Hi, enzero ching/ctse,歡迎!歡迎!
我都系臨老先玩3鐵的新手,
“現在唔玩可能哩世都不會玩嘍”

300% Agree

升級   7.37%

該用戶從未簽到

今朝响小巴聽收音機訪問EO2, 佢地話訓練左一個月, 三項比賽一個鐘攪掂晒, 其實有無咁嘅賽程架?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Tenzero 於 2009-12-23 11:47 發表
今朝响小巴聽收音機訪問EO2, 佢地話訓練左一個月, 三項比賽一個鐘攪掂晒, 其實有無咁嘅賽程架?

我估佢地係參加最短嘅fun distance (sorry, 我都唔清楚fun distance的距離)

升級   7.37%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

係呀每一場比賽都有短距離比入門者玩,例如最近出年1月24號的比賽,短程的就只是跑2.5k, 踩13.5k, 再跑2.5k, 所以唔洗太擔心

我都係由fun distanct 開始,之前無做過任何運動訓練,只要逐步逐步慢慢唻, 就無問題

有心唔怕遲
比心機!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

小弟35, 我認為我剛進入好玩之年, 早幾日仲有能力PB
對腳未斷都會玩落去

升級   66.67%

該用戶從未簽到

AIYA  原來over 40 = 不惑

吾怪得我成日都矇下矇下

升級   7.37%

該用戶從未簽到

不惑
  不惑:指40岁。也指遇事能明辨不疑。

语出《论语·为政》“四十而不惑”。以后用“不惑”作40岁的代称。

应璩《答韩文宪书》:“足下之年,甫在不惑。”

「四十而不惑。」孔安国注,「不惑」,就是不疑惑。程氏树德《论语集释》,引黄式三《论语后案》:「立,必先不惑,而言不惑于立之后者,何也。夫子曰,可与立,未可与权。立,守经也。不惑,达权也。」「不惑」,遇事可以行权,无可,无不可。「立」,则是:可即可,不可即不可。不知权变之道。所以「三十而立,四十而不惑」。

不惑的更高含义

不惑,是对于仁义礼有完全的了解,有完全的了解所以不惑,而立是做事能循礼,但并不完全了解,孔子说:“智者不惑。”又说:“智及之,仁不能守之,虽得之,必失之。”即表明了智和仁的关系。因此,不惑是对于仁义礼有完全的了解,达到智者的地步。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

各位係立咗;
我就不不惑。

所以各位祝各位次次PB 好似orce咁。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

ginny,

原來有呢個路程選摘㗎?

我成日眼大睇過龍,以為係for youth嘅添,thanks