香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho

.

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

重要(1)始終係擺手, 上斜要保持速度就要 "中至快速" 擺手

上斜用 "慢速" 擺手會明顯慢番落黎但係可以省力

btw,  用鞋都係重要(2), 下身跑姿其次(3)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-31 23:06 發表
    stanley兄:
    今日你都跑得好好,我半程同埋全程既時間同你都係差唔多,介唔介意分享吓你所提及上斜既技巧呢?
    因為頭果2,3K有幾次你真係上斜既時候過咗我,之後係平路我先過返你。
    下次一齊比賽又可以 ...

技咩鬼呀....搵d野令自己開心d o者

「多擺手、密踏腳,上斜唔應該慢下黎」係其中一部份,仲有好多同平時工有關
    小弟資質差,尚在理解中

升級   78.75%

該用戶從未簽到

昨日比賽上完斜,今日小腿仲有少少酸痛

今日去城門谷做個回復跑10個8線(4.5k),無計時,大約30分鐘

有時咁樣無牽掛咁跑都幾舒服

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-02 跑馬地跑步班練習

訓練內容:
    - 跑斜跑150米, 衝上jog落 x 10 (練習後腳快速及充分蹬伸,從而加大步幅及向前動力)
    - 落斜跑150米 x 5 (控制身體快跑時放鬆)
    - 慢跑1圈

感覺:
    -比賽過後的小腿酸痛還有,不過熱身過後,開始練習也沒什麼大問題了
    -提腿的感覺好像好了少少,好像記得多「提起」了
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    2008-09-03 6k Tempo Run
    地點:城門谷運動場
    時間:21:00-22:30
    温度:28度 濕度:81%

5圈熱身+拉筋
    繼續做教練建議6k(15 x 400) tempo run模式
    (target 2:06) 01. 2:08   02. 2:07   03. 1:57(!?)
    (target 2:03) 04. 2:01   05. 2:00   06. 1:59
    (target 2:00) 07. 1:58   08. 1:57   09. 1:55
    (target 1:57) 10. 1:55   11. 1:53   12. 1:55
    (快過 1:54,衝尾圈) 13. 1:52   14. 1:53   15. 1:34
    總時間:29:10

cool down 1+1

感覺:
    -繼續焗熱天氣,但好像熱力減了少少,有少少微風
    -今日速度比建議時間快了不少,但感覺和之前的tempo run差不多(假象?)
    -昨日練習較注重提腿後蹬,今日都希望多提腿動作(其實不知道自己跑姿如何,可能還是很怪)
    -尾圈感覺不很快,但昨日練上斜落斜可能真的有作用,今次衝比上次快了2秒

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-04 跑步班練習
    訓練內容:
    - 步點(2步) x 10 (大腿前肌放鬆)
    - 後蹬跳(想有更大動力,一定要縮短用力時間而保持一定幅度)
    - 變速跑 x 3圈
    - 計時跑 x 1圈 1400m 時間 5'43 (1'38/400m , 40'50/10k)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-06 馬鞍山8K Mock

跑之前去左拿914比賽既野,件紀念衫麻麻地

是日網友約跑,跑一次914賽道
    開頭就當然有好多快馬(miller、gills、waiwaibrother)過左
    中途一次跑錯路,停一停,之後大約同瘋狂一齊返黎

全程時間39:41

夜晚大家食飯好開心,每人$40真係好抵

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-08 6k Tempo Run
    温度:28度 濕度:78%

5圈熱身+拉筋
    6k(15 x 400) tempo run模式,今次開始每組target快3秒
    (target 2:03) 01. 1:58   02. 2:04   03. 2:01
    (target 2:00) 04. 1:58   05. 2:02(按慢錶)   06. 1:56
    (target 1:57) 07. 1:56   08. 1:57   09. 1:57
    (target 1:54) 10. 1:50   11. 1:55   12. 1:51
    (快過 1:51,衝尾圈) 13. 1:49   14. 1:50   15. 1:34
    總時間:28:42

cool down 1+4

感覺:
    -天氣好像熱力減了,有少少微風
    -今日做第一次program upgrade,速度亂了少少,不過整體還算做到negative split感覺
    -尾圈衝刺時間同上次一樣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-8 22:52 發表
    2008-09-08 6k Tempo Run
    温度:28度 濕度:78%

5圈熱身+拉筋
    6k(15 x 400) tempo run模式,今次開始每組target快3秒
    (target 2:03) 01. 1:58   02. 2:04   03. ...

Stanley兄:
    你呢課時間同速度都控制得好好呀 070_goodjob.gif ,第小弟今日休息完,聽日都試吓跟 ching 呢課既模式操返課,睇吓可唔可以學唔學到ching控制得咁好啦。 008_水汪汪.gif

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-8 23:25 發表

Stanley兄:
    你呢課時間同速度都控制得好好呀1943,第小弟今日休息完,聽日都試吓跟 ching 呢課既模式操返課,睇吓可唔可以學唔學到ching控制得咁好啦。1944

努力呀大圍兄.....腳指點樣呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-8 23:32 發表

努力呀大圍兄.....腳指點樣呀?

希望可以好似 ching 咁keep到個時間啦 遠目.gif ,至於隻腳趾仲未散瘀,不過就消咗腫跑落已經唔痛 衝刺運球.gif

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-9 09:45 發表

希望可以好似 ching 咁keep到個時間啦1955,至於隻腳趾仲未散瘀,不過就消咗腫跑落已經唔痛1956。

我自己無運動底,練左成日都打七至八折,有時可能得返一半
    我都希望可以比賽用到

大圍兄,身體要緊,慢慢黎,越急越壞事
    711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-9-9 11:07 發表
    stanley兄你話你無運動底,但見你用d動作都好鬆喎,,跑姿都多好喎

7兄見笑了,小弟自小都是肥仔一名,少運動,都係入左u之後先開始運動
    你話跑啦喎,u有跑過,不過無form training,玩過一次nike,跑49分幾,之後無跑3、4年啦
    都係呢半年開始跑返,最近呢幾個月開始學跑

7兄跑左一年左右已經43左右,我自問未必得啊
    跑姿嘛,都係第一次聽到7兄既說話

自己感覺好過開頭跑,但還有很大改進空間
    711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-9-9 12:26 發表
    你跑姿唔只我一個話鬆,
    第一次屯元在鄧記你熱身練習時.同白頭兄已經講過啦
    (雖然我唔係跑步高手,但都睇到d既)

熱身唔同真跑噢

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

回復 193# 的帖子

我跑左半年有多, 10K估計約50分鐘

btw, 最近一次跑4.5K折合約22分半左右

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-09 跑步班練習跑馬地

熱身3大圈(4.2k)

訓練內容:
    - 後蹬跳
    - 上斜(暗斜) 120m x 10
    - 落斜(暗斜) 100m x 8
    - 慢跑1K
    - 腰腹練習

PS:又見到onon同alfred兄啦

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-9-10 23:40 發表
    2008-09-09 跑步班練習跑馬地

熱身3大圈(4.2k)

訓練內容:
    - 後蹬跳
    - 上斜(暗斜) 120m x 10
    - 落斜(暗斜) 100m x 8
    - 慢跑1K
    - 腰腹練習

PS:又見到onon同alfred兄啦

做完上斜既落斜都幾甘, 上斜去得太盡, 落斜果陣大脾就會嗌晒救命

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-12 19:23 發表

做完上斜既落斜都幾甘, 上斜去得太盡, 落斜果陣大脾就會嗌晒救命

我地練既斜路係暗斜....甘極有個限

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-09-11 跑步班練習

訓練內容:
    - 擺臂練習 (3分鐘連續180bpm, 30秒(200bpm)快 30秒慢 x 5)
    - 抬腿接加速跑 x 10
    - 慢跑2大圈