香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   86.32%

該用戶從未簽到

小弟總是覺得跑場館及田徑場較為苦悶和枯燥,但是比較容易掌握步速和時間呢

登錄/註冊後可看大圖

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-1 01:13 發表
CHING,去新墟食粥咁開心
但食完唔餓咩 ?

食粥只係一個統稱o者......
我食炒面同炸兩

不過一般跑完長課,我唔會想食好多野
反而想飲野

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 rockstarman 於 2008-7-1 09:21 發表
小弟總是覺得跑場館及田徑場較為苦悶和枯燥,但是比較容易掌握步速和時間呢

其實係呀,我個人鍾意跑街多
而家跑track多數係練速度

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-1 13:17 發表

食粥只係一個統稱o者......
我食炒面同炸兩

不過一般跑完長課,我唔會想食好多野
反而想飲野
尋晚返屋企都飲左好多水呀
不過唔係好攰, 尋晚都3點先瞓
不過, 似乎我要練下速度
希望下次可以加快

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟目前磅數都同ching一樣,目標140
一齊努力呀  

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-1 00:54 發表
6月小總結

總k數:105.7

現時152lbs,目標14x到13x

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-1 21:37 發表

大家一起向烏龜跑步CHING學習呀....明天又再開始喇...
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=1339&goto=lastpost#lastpost

無錯,大家要繼續努力呀,唔好偷懶啊!
6月小弟去旅行跑少左
7月應該會跑返多d,同做多d gym,練好個身

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月6日
東區長跑迎奧運 - 10K計時賽

好耐都無玩過計時賽,對上一次已經係01年nike,之後基本上都停左無跑步
什麼渣打、可樂、乜跑乜跑其實都無玩,我比賽經驗少之又少

自今年3月開始跑返之後,唔計上次灣仔奧運歡跑,今次係我今年第一個計時賽
其實無諗住玩,機緣巧合下玩左 (多謝你俾左呢次機會我,希望無做壞你名聲)

路線可以睇下面個圖,四份三既地方都係斜路,名斜暗斜轉彎樣樣齊
上山前有部份路好窄,路手們都要行住等上
名斜既路基本上成45度角咁上,有一段墳場上斜我都行左少部份
其實今次只係當拎經驗,無諗過要做時間
返到黎同leefs師兄一齊過終點,時間大約62左右

跑步重點:有氧素質、無氧素質、速度、力量、柔韌性
以上全無

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月13日
荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽 - 城門水塘引水道

雖然是第2次的計時賽,但今次跑的卻是第一個平路10k賽。
下午2:30相約ram、leefs、waiwaibrothers、大圍新跑手、gills到梨木樹吃下午茶後,
約4時左右步行上城門水塘。

是日天氣天陰,潮濕,可以算是無雨。
是日穿上長跑網衣的師兄門也有不少,有十多位,好不熱鬧。

到比賽部份,路線是628衝城的那一條(有興趣請自行回看帖#70)
是日參賽者有近800人,好不熱鬧
起步時與mj576兄一起站在較前位置(但離起點應有十數行),起步後很多跑手都如箭般從後而來。
初8k時,自己可以做到每1k 4:5x,首5k時間24:50,算滿意。
心想如能保持,應可50分內完成。
但去到尾2k後勁不繼,結果總成績50:10(即尾5k需要25:20)
比上次衝城還慢7秒 ,很失望 ,全場跑第219位。

安慰自己:正式跑步4個月,50分10k還不錯了
批判自己:為何尾程無力?為何不能50分內完成?練習無盡力,練習不足罷了,無藉口的了。

還看今年如何45分10k?

升級   52.33%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-13 23:30 發表
7月13日

下午2:30相約ram、leefs、waiwaibrothers、大圍新跑手、gills到梨木樹吃下午茶後,
約4時 ...

stanley兄:
練跑4個月已有此成績,我相信你必定於08年內達標。努力!
711MF 該用戶已被刪除

升級   82%

該用戶從未簽到

Stanley
朋友之間約跑步聚會,是享受氣氛和聯誼,也是友誼之建立和心得之交流。
比賽就落場無君臣父子,兄弟父母,親戚朋友,按目標全力以付。同意嗎?深信你在短期內可以達標。

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-13 23:30 發表
7月13日

約4時 ...

stanley兄,你都係練返跑唔係咁耐都有咁既成績,我覺得巳經係非常好啦。我同你情形差唔多,7.13係我跑完渣打之後再練返跑之後既第一個比賽,雖然唔可以係50'內完成,但係我都幾滿意。
下次10k比賽我既目標係45',ching都要一齊努力,唔係小心下次比我過你頭呀

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Stanley 兄,

你的成績算很不錯. 想起我兩年前最初學跑步時, 跑咗成年, 連 sub 55 都做唔到. 但你在幾個月時間已有 50mins 的成績係很好. 所以我地要一齊努力, 加油吧

後語 : 我覺得今次比賽比起上次東區好似辛苦D, 上次跑鈄路, 個個Ching 都係行吓跑吓, 所以感覺好D.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

To Alex504992004兄:多謝你既支持,下次我會追到你,咁至快過你! (不過唔知幾時)

To 711MF:我會努力練習,最起碼要見你車尾燈。又,點解你唔玩呢個比賽呀?

To peteruno:多謝白頭兄既提醒,可幸跑返咁耐,白頭兄你俾左唔少鼓勵同支持我啊!

To 瘋狂跑步機:(這是題外聯想,記起你比賽當日聽到我跑50:10之失望神色)sorry令你失望,做唔到50分樓下,我會努力,817中興杯同一條路線再戰一次

To 大圍新跑手:有火藥味喎! 好呀!驚你呀!

To MJ576:師兄其實你都好堅,你其實呢兩個星期跑左三個比賽,71同76都有斜路,713都仲有貨,失敬。上次東區同今次無得比,我自問唔敢再跑東區條路,但肯定會再跑城門水塘引水道,只係今次天氣比較焗d、熱d
    711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

7月19日
    荃灣深井 12K LSD

今日走左一個荃灣深井12k既LSD(long slow distance,路線可留意post#62),
    去程35:51,回程33:55,總時間1:09:47
    快過上次做1:13:36

做好個跑form係真係有用既