香港長跑網  - 長跑長友

樓主: spmho
打印 上一主題 下一主題

.

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

天氣越熱, 越唔適合作跑步訓練同比賽ga.., 除非你練慣左果個氣候, 仲要係唔可過急...

btw,

1. 你呢個時間[55:29][我諗果時已經30-31度]仲慢過我上星期5做既10K mock [53:38] @ 6:00PM[29度]

2. 耐力同樣重要..., 要練到係唔熱果陣每日都跑到15-20K, 係熱天跑10K先唔會太辛苦

3. 太過多訓練 = 慢性自殺

4. 過份激動 = 意志下降(!!!)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-8-17 13:18 發表
    天氣越熱, 越唔適合作跑步訓練同比賽ga.., 除非你練慣左果個氣候, 仲要係唔可過急...

btw, 你呢個時間[55:29]仲慢過我上星期5做既10K mock [53:38] @ 6:00PM

T跑手你係咪想挑戰我?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大隻添跑手 於 2008-8-17 13:18 發表

btw,

1. 你呢個時間[55:29][我諗果時已經30-31度]仲慢過我上星期5做既10K mock [53:38] @ 6:00PM[29度]

2. 耐力同樣重要..., 要練到係唔熱果陣每日都跑到15-20K, 係熱天跑10K先唔會太辛苦

3. 太過多訓練 = 慢性自殺

4. 過份激動 = 意志下降(!!!)

你編輯完個帖又點?
    講錯野就講錯野......無啦啦用你自己個時間同我比,我諗唔到個目的
    你果句既意思係綠句o個句表達左

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 143# 的帖子

大隻兄:
    其實你有睇我個match report,你就知我跑到咁慢都無咩話衝動、好唔開心
    我知我個問題係咩,我亦多謝你既建議

我知你想暗串我衝動話你,但個問題係你表達錯誤
    我唔介意你話我慢,但最大問題係你用你自己不同地不同日期既練習時間黎同我比

你o個句其實係真係無意思........你一句「越熱越難發揮」咪夠囉
    你加o個句,不論係我誤會,定係你想表達另一樣野......你都得罪左我

(其他管理層如果覺得我呢幾篇野有問題,你地可以delete左佢)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-8-17 14:28 發表
    大隻兄:
    其實你有睇我個match report,你就知我跑到咁慢都無咩話衝動、好唔開心
    我知我個問題係咩,我亦多謝你既建議

我知你想暗串我衝動話你,但個問題係你表達錯誤
    我唔介意你話我慢,但最大問題係你用你自 ...

Stanley兄,嘜跑完仲咁好"火 "呀!
    其實自己盡左力跑完每一個比賽就已經是成功左,別人的建議及(良性)批評,啱聽咪聽,唔啱聽就不用理會,此終跑得舒唔舒服同開唔開心都是自己,下次繼續努力啦!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Stanley兄:
    其實係今日又濕又熱的天氣下跑10k,小弟已經好欣賞ching的鬥志
    再者ching的時間亦比小弟黃昏賽快呢
    ching無須介懷一次半次的成績和其他
    只要自己享受比賽過程和一路從中學習已經不錯
    一起加油努力吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-8-17 12:53 發表
    2008-08-17 中興杯
    地點:城門水塘引水道
    距離:10km
    開跑時間:8:15am
    氣温:30度
    濕度:91%
    報名人數:850人

完成時間:55:29(pw,比賽最慢紀錄)

感覺:
    -一到場,日光普照,溫度極高,心知不妙 ...

stanley兄唔好意思,果日來唔到做2公同埋幫你地打氣。

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 140# 的帖子

泰基杯少少提示﹕

如果你落斜無信心,一定一定要著對比較厚o既鞋跑!因為頭半程多上斜,即係回程落斜﹙仲要係大斜﹚,當你回程無力再加上落斜,會好容易傷,做左傷膝跑手就唔好喇!

我自己就應該會著對skysensor跑喇…目標見39min

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-8-18 17:09 發表
    泰基杯少少提示﹕

如果你落斜無信心,一定一定要著對比較厚o既鞋跑!因為頭半程多上斜,即係回程落斜﹙仲要係大斜﹚,當你回程無力再加上落斜,會好容易傷,做左傷膝跑手就唔好喇!

我自己就應該會著對skysens ...

多謝米拿兄意見,我對上落斜都唔大有信心

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-08-19 跑馬地跑步班練習
    時間:19:00-20:30

自己跑2個熱身大圈 (2800m),之後拉筋
    加速跑3圈足球場圈 (估約900m)

訓練內容:
    - 衝上斜50米 (第一組:10, 第二組:4)
    技術重點:較平路跑更注重後蹬動作

- 落斜150米 x 6
    技術重點:放鬆、放大步、放膽快跑,盡量減短接觸地面時間

- 慢跑1圈

感覺:
    -第一組衝斜,只顧衝,忘了動作。經教練提醒,第二組衝斜做到多了後蹬。
    -落斜頭4組提腿不足,經教練提醒,最後2組做到了。完成後勁氣喘同腹部小痛,小休後可以了。
    -以前成日以為擺手向前快就會快,但如來擺手向後快先係對既;擺手向前係將個人重心提昇。
    711MF 該用戶已被刪除

升級   78.75%

該用戶從未簽到

2008-08-20 6k Tempo Run
    地點:城門谷運動場
    時間:21:30-22:30

-熱身圈5個400m + 拉筋
    -15圈tempo run
    -嘗試教練建議步速分配:
    Lap 1 - 3: 2:06
    Lap 4 - 6: 2:03
    Lap 7 - 9: 2:00
    Lap 10 - 12: 1:57
    Lap 13 - 15: 快過1:54,尾圈衝

01. 2:02   02. 2:12   03. 2:08
    04. 1:59   05. 2:06   06. 2:04   
    07. 2:01   08. 1:58   09. 2:00
    10. 1:58   11. 1:55   12. 1:58   
    13. 1:56   14. 1:58   15. 1:46
    總時間:30:08
    完後1圈冷身

感覺:
    -今日天氣超焗,超濕,熱身圈後已經變水人
    -今日個tempo做得麻麻地,速度唔平均,後尾幾個圈達唔到標
    -熱力之下,跑時感覺辛苦過之前既tempo run,提腳也難了
    -突然既醒悟,今日轉左用前腳掌跑全程,感覺好似輕鬆左少少,但有少少唔慣

升級   78.75%

該用戶從未簽到

跑馬地跑步練習班

自己2大圈熱身(2800m),之後拉筋
    訓練內容:
    - 練習後蹬動作
    技術重點:掌握後蹬用力時刻

- 2大圈均速跑(2800m)

感覺:
    -晚上有微風,無咁焗
    -這個改良後蹬個動作做極都唔好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

時間:18:30-20:00
    -荃灣至深井LSD 14K
    -去程較多暗斜,回程較易跑
    -泰基杯之前最後一次長課

時間:去程38:07,回程37:20,總時間1:15:27

感覺:
    -颱風過後,非常清涼,不太熱
    -感覺較8/9那次快,去程比上次快差不多3分鐘,回程就同上次差不多
    -去程可能推得較快,回程力量未夠再推快

升級   78.75%

該用戶從未簽到

地點:斧山運動場
    時間:18:30-20:00

先跑5個圈熱身,之後拉筋

練習內容:4k變速跑
    -全程除最後一圈外無計時,主練速度感
    -慢就慢jog,快就大約6至7成

先慢jog一圈睇清楚d meter位置
    (100慢+100快) x 2 = 400
    (200慢+200快) x 2 = 800
    (300慢+300快) x 2 = 1200
    (400慢+400快) x 2 = 1600
    最後一個400快衝,時間1:29
    最後慢jog多一圈cool down

感覺:
    -天氣很焗,熱身後又變左水人
    -開始感覺到擺臂既功用,特別300快、400快既圈,個人感覺較「去」
    -每當300快或者400快,跑完都有「死狗」feel,不過未至好想停,仲可以

後記:
    去到斧山都估會見到師兄或師姐,諗住睇下見唔見皇上
    去到無耐就俾我見到nc師姐 ,非常勤力地跑10k
    師姐步速唔慢架,各位師兄小心俾佢追過你呀
    不過斧山真係人山人海,都見有唔少高手

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-26 09:58 發表
    stanley 兄:
    可否講講最後果個400圈點解可以噤快 及當時感覺係點樣跑架??

7兄,我今次練習既量唔係好強,唔似你地跟會咁多
    如果你好似我咁快慢跑左9圈後衝1個400,你都可以,分分鐘你可以跑到1:1x
    (我睇你上次跑完10k,之後送既一圈1:3x啦)

我相信你應該知手勁擺前係提昇重心,手擺後先係提速
    跑完9圈快慢都死死地,只係最後一圈衝既時候勁擺臂向後
    隻腳真係會自己跟住提高

原帖由 kennethwat 於 2008-8-26 10:06 發表
    x2 洗耳恭聽﹗ <-洗緊耳仔

我呢d水皮仔,唔好玩我啦Ken兄

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-26 15:09 發表
    stanley 兄:
    其實我想問你跑到最後一圈係用什麼心態去爆最後一圈及動作上有嘜唔同.
    搵個星期四得閒入屯門玩下囉,,一班人跑又真係幾好玩架...

我雖然有上訓練班但現在都係練習緊單一動作,現在每次跑都係想把單一 ...

呢個係我個班既其中一個program,
    1快1慢主要係練速度感,衝最後一圈既目的係想練你既完結衝刺力
    心態無咩特別唔同,只係希望做好d動作,
    動作上其實差唔多,只係個節奏既唔同

我教練都講,其實每個人體質、水平都唔同,跑姿上總有不同,但個理論就大家都一樣
    只要你知道個理論,練練下就慢慢就會feel到你自己最有效既跑姿
    有教練可以方便知道你錯在那裏

我個班正係逢二四,入唔到黎啦
    我見到你地d program既量,我而家既水平未必食得晒