香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

八仙嶺

升級   95.6%

該用戶從未簽到

請問八仙嶺行足全程大約要多久? 困難嗎?
+1 0
上一篇︰26.12.2009 大西北聖誕仆星地約跑聚會下一篇︰2010.2.20 善牧越野賽

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟行過數次,全程大約四-五小時,難度一般...約三粒星,仙姑峰上就要行石級,如果由山寮行上純陽峰山路都幾斜,適宜分多幾次小休。

其實小弟試過可以約三小時行完的,但係隊友會覺得辛苦而埋怨的,慢慢行可以欣賞風景嘛!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-31 12:25 發表 小弟行過數次,全程大約四-五小時,難度一般...約三粒星,仙姑峰上就要行石級,如果由山寮行上純陽峰山路都幾斜,適宜分多幾次小休。其實小弟試過可以約三小時行完的,但係隊友會覺得辛苦而埋怨的,慢慢行可以 ...

小弟試過同友人由大美督起程,循非正式路徑上仙姑峰,連走黃嶺、屏風山下沙螺洞,再上九龍坑山下太和,只用三個半小時
但只此一次,因為走馬看花,一d都唔好玩!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2010-1-2 11:35 發表

小弟試過同友人由大美督起程,循非正式路徑上仙姑峰,連走黃嶺、屏風山下沙螺洞,再上九龍坑山下太和,只用三個半小時
但只此一次,因為走馬看花,一d都唔好玩!

照睇你個時間同路線, 擺明係跑山既速度! 

升級   95.6%

該用戶從未簽到

多謝各師兄提供經驗, 呢個月搵日假期得閒去行返轉先~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-1-4 09:45 發表
多謝各師兄提供經驗, 呢個月搵日假期得閒去行返轉先~

傑哥如果揀到日期,不如由閣下出貼,好多人有興趣的,小弟都想行多次,要行唔跑,要欣賞風景既!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

一般大家在大尾督數上去八個山峰都會叫八仙嶺, 由東起仙姑峰到西面的純陽峰, 但只是整條山脈的一部份, 所以稱為小八仙, 大多半天就可以行完.

若果時間許可, 可以繼續西行, 過黃嶺, 犂璧山, 屏風山下鶴藪, 若然全走則稱為大八仙.

八仙嶺值得行之處是很多, 交通方便之餘, 山峰看似很高, 其實有自然教育徑較平坦一段熱身, 再上仙姑峰, 一般行友慢步一小時左右都可以完成, 對初行者很有成功感.

再者景觀近有吐露港, 船灣淡水湖, 遠有沙頭角至大陸景, i視野空闊, 沿途又有些奇石可以拍照, 風光遠近皆宜.

歸程到鶴藪水塘, 又一番自然憩靜景象. 終點在鶴藪圍乘小巴回粉嶺火車站, 亦甚方便.

小弟八仙嶺走過多次, 於 1991 年於南山附近巧遇到當時港督衛奕遜與保鑣同行, 有幸交談幾句, 並拍照留念. 相片至今仍有保留, 是行八仙嶺最值得紀念一次.

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 5# 6# 7# 的帖子

好有興趣再行一次,預我一份!
最東的仙姑峰個景好靚,不過係大尾篤果邊上,都有d甘甘地

升級   0%

該用戶從未簽到

八仙嶺好耐之前跟人去過一次,佢地話係行山友,
不過我覺得佢地係跑山友,一直同時間鬥快 !
我沿途只是追、追、追,跟本睇唔到風景。
如果有 ching ctse 係 hea 行,即係行下、傾下、睇下、影下、飲下、抖下,
唔係趕時間收工咁,我都好想再去吹吹風,睇真d八仙嶺的美景。

p.s. 初三會同朋友去行 <東涌-->大澳>,行下、影下、傾下、食下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-2-8 15:07 發表
八仙嶺好耐之前跟人去過一次,佢地話係行山友,
不過我覺得佢地係跑山友,一直同時間鬥快 !
我沿途只是追、追、追,跟本睇唔到風景。
如果有 ching ctse 係 hea 行,即係行下、傾下、睇下、影下、飲下、抖下,
唔係趕時間收工咁,我都好想再去吹吹風,睇真d八仙嶺的美景。

p.s. 初三會同朋友去行 <東涌-->大澳>,行下、影下、傾下、食下。

到時一定預埋閣下,小弟都鍾意睇同映風景,跑山果d會留番同操毅行既網友的。
其實,講真話,呢一排行山都無景睇,白濛濛,所以可能過左年先行了。
初三閣下行得開心d吧! 小弟會去跑發財跑、摘士多啤梨及映相,唔得閒啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

係呀,見到個天唔靚,遠景又灰濛濛,心情會打折扣。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 simonso 於 2010-2-8 15:22 發表
係呀,見到個天唔靚,遠景又灰濛濛,心情會打折扣。

仲有要著雨衣好唔方便,又怕路滑,等天氣好轉d先。

升級   77.6%

該用戶從未簽到

八仙嶺另一線可考慮在純陽峰向北下山, 回上下七木橋. 沿橫七古道向北走, 經過尤德亭, 面向沙頭角海而行, 終點在鹿頸. 再乘小巴回粉嶺. 若果唔行, 跑返去粉嶺大約係 10 K 多少少....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-2-8 16:35 發表
八仙嶺另一線可考慮在純陽峰向北下山, 回上下七木橋. 沿橫七古道向北走, 經過尤德亭, 面向沙頭角海而行, 終點在鹿頸. 再乘小巴回粉嶺. 若果唔行, 跑返去粉嶺大約係 10 K 多少少....

唔該晒colemen師兄,這條路線行過兩次了,都幾好行的,不過就唔會跑返去咁激了!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

八仙嶺一帶其實係好好玩, 景觀變化大, 有山有水有村有水塘, 又有生態環境, 交通又方便. 另兩條石澗橫涌同屏南都係易行好玩路線, 尤其橫涌石涌絶對值得一去..........

升級   95.6%

該用戶從未簽到

八仙嶺我仲未去......

最近天氣都唔好, 過埋2月28 我出post 睇下有無人去先!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-2-8 22:36 發表
八仙嶺一帶其實係好好玩, 景觀變化大, 有山有水有村有水塘, 又有生態環境, 交通又方便. 另兩條石澗橫涌同屏南都係易行好玩路線, 尤其橫涌石涌絶對值得一去..........

咁咪好多野好映! 正呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-2-8 22:44 發表
八仙嶺我仲未去......

最近天氣都唔好, 過埋2月28 我出post 睇下有無人去先!

好丫! 等閣下出post。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

I try to go hiking Pat Sin Leng on Mar 7.  It is not my expectation that it is extreme difficult.  I want to go hiking on Pat Sin Leng because the weather is not good on Mar 7.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Gary 於 2010-3-8 23:34 發表 I try to go hiking Pat Sin Leng on Mar 7.  It is not my expectation that it is extreme difficult.  I want to go hiking on Pat Sin Leng because the weather is not good on Mar 7.
Actually, the course of Pat Sin Leng is not so tough when you walk along the Pat Sin Leng Nature Trail to 仙姑峰.I really don't like hiking in such weather because poor scene(only white color around me) and bad feeling(so humid).