香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大B
打印 上一主題 下一主題

大B 的跑步人生

升級   58%

該用戶從未簽到

你潛質夠,sub-4 easy 執!

330 一齊行啦!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2011-2-12 20:57 發表

你潛質夠,sub-4 easy 執!

330 一齊行啦!

330無咩可能, 345都或者有機啦, 會睇到時狀態.. 不過應該都唔會博命.. 始終都無正式為馬拉松好好準備過...  鏡皇, 你到時加油啦!!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

13/2/11  Long Tempo
================

今朝一早起身, 見到地濕濕, 有點凍, 都有D想縮沙, 好, 如果氣溫低過10C就繼續瞓!!  點知.. 11C.. 咁無計啦, 上就上!!

見咁凍, 著多點, 用美記COUPON買既日版長袖BIO-GEAR上衣大派用場, 加埋長TIGHT, 長袖TEE, 風褸, 手襪, 帽.. 著上老虎SKY SENSOR NEO, full gear 上陣!!

(美記BIO GEAR雖然貴, 但物有所值, 真係好暖但同時唔會覺得焗!!  而老虎SKY SENSOR, 係我第一次著全平底, 都幾輕幾好著, 不過缺點係個底好快蝕!!  只係跑過幾個半馬同長課, 已經蝕左好多... 咁貴真係有點唔抵.. 所以都係著佢唻跑TRACK或跑機, 等佢長命啲...)

回正題, 今日想跑大約4'30"/KM PACING, 大約10KM多點.  到達運動場, 塘中得幾隻小貓.. 可能天氣凍又濕掛.. 跑1K熱身拉兩拉就開工了..

分段如下:
1'46" / 1'49" / 1'46" / 1'47" / 1'44" / 1'46" / 1'47" / 1'47" / 1'45" /1'47"
1'48" / 1'48" / 1'48" / 1'49" / 1'46" / 1'48" / 1'48" / 1'48" / 1'49" / 1'47"
1'50" / 1'50" / 1'49" / 1'50" / 1'49"  
(45'01")

跑完10K, 感覺比上兩次用同樣速度感覺好點, 係有點辛苦但仲有餘力... 但這時雨開始漸大, 連塘中數隻小貓都上晒岸.. 心中魔鬼又出動.. 不如今日就咁算啦?  橫掂大雨, 又有點辛苦了...想起 唔知邊個講[練習同食蛇同樣重要].. 真係好想食蛇...

但最後, 諗到咁HEA, 點會有進步呀!!  而家先係真正最有訓練效果的時間!!  跑多2K啦!!  呢5個圈就奉獻比呢度既跑友啦!!

第一圈:  Checkie兄, 60後, 經歷傷患仍然不放棄! 好!  1'50"
第二圈:  神童兄, 康復後, 練咁少都仲KEEP到! 名符其實! 好! 1'49" 
第三圈:  Oscar兄, 享受跑步, 同時耐力十足! 好!  1'50"
第四圈:  MT兄, 意志力驚人, 直情有點被虐狂! 好! 1'47"
第五圈:  奶兄, 十三喎? 你估易架? 唔好影衰佢! 好!  1'37"

總時間: 53'57"  (12KM)

一對濕透的sky sensor, 一副滿意的心情, 離開運動場!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

嗯 本来想多謝,話我被虐狂!慳番。

今日看運動版圖,講起運動場,街道,山和跑步杌。諗起你,大B兄可以的话少D玩跑步机,跑步机主要對抗重心後移,和我们傾前練重心平衡不同,尤其對跑姿不好,注意下。

大俠格言:練習同食蛇一樣咁重要!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-13 18:19 發表

今朝一早起身, 見到地濕濕, 有點凍, 都有D想縮沙, 好, 如果氣溫低過10C就繼續瞓!!  點知.. 11C.. 咁無計啦, 上就上!!

見咁凍, 著多點, 用美記COUP ...

跑步都諗起我...謝謝你
我跑完半馬應該在駱克道為全馬打氣,你會穿網衣或是其他衫呢?
盡力做好成績,還有好好享受過程!渣打加油

升級   13.33%

該用戶從未簽到

O: 唔得, 你係單幹元祖, 辛苦時點可以唔想起你...

MT: 唔好慳番啦! 我至鍾意睇你既被虐日誌! 係你忠實FAN!  多謝你忠告, 其實我都明白跑機同跑實地有分別, 不過都無計, 無時間之下叫做有練好過無練, 所以我特別珍惜週日的實地跑練習!!  跑機時我會盡量唔比機拉住去, 而係主動比力.. 希望幫到啦!

神童: 我應該會著POLYU running team紅色背心, 因佢地有贊助..

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-13 17:32 發表

330無咩可能, 345都或者有機啦, 會睇到時狀態.. 不過應該都唔會博命.. 始終都無正式為馬拉松好好準備過...  鏡皇, 你到時加油啦!!

多謝!一齊加油!
多謝!咁嘅情況諗起我!哈!哈!點都好過係廁所先諗起!
330係目標,但以60後黎講,唔係話有信心就得,我已經準備每年set330,今年唔得,出年,後年....得為停止。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-13 23:38 發表
O: 唔得, 你係單幹元祖, 辛苦時點可以唔想起你...

MT: 唔好慳番啦! 我至鍾意睇你既被虐日誌! 係你忠實FAN!  多謝你忠告, 其實我都明白跑機同跑實地有分別, 不過都無計, 無時間之下叫 ...

大b兄,你有poly 件衫?幾時攞架?無人通知我既?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-13 18:19 發表

見咁凍, 著多點, 用美記COUP ...

聽人講sky sensor 個底,真係唔係好掂,小心整親腳添呀!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

Poly 件衫, 今個星期仲有得攞!!  詳情如下:

https://running.polyu.edu.hk/news2.php?news_id=16

Sky sensor neo 似乎新不如舊, d人話原本對Sky sensor好好著又耐用架...

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-15 18:36 發表

https://running.polyu.edu.hk/news2.php?news_id=16

Sky sensor neo 似乎新不如舊, d人話原本對Sky sensor好好著又耐用架...

剛剛新年去曰本買番對舊款 Skysensor Japan, 我比較過新款,都你舊好d, 舒服d!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-15 18:36 發表

但寫住10/11號喎,仲可以番去攞?

升級   0%

該用戶從未簽到

睇漏左,13-19都仲可以去攞,多謝b兄資料!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

15/2 Tempo (5k)
==============
午飯時間去GYM ROOM跑機, 本來想跑3.2K *2, 點知唔夠時間, 改左4K *1, 當係渣馬前操少D啦..

Tempo 4k *1 >> 4'00"/km

17/2 Interval (6k)
===============
今日有時間放工落運動場跑, 不過都濕濕凍凍咁, 見到好多跑友圍埋討論渣馬準備事宜, 好不熱鬧!

本來想跑800M*6每SET 2'53"-2'55"左右, 不過個頭開得太快, 熱身又唔係好夠, 第4 SET明顯爆爆地 , 都係唔好勉強, 留D力星期日用好過!!

2'50 (3'00") / 2'49 (3'00") / 2'59" (3'30") / 3'02"

跟住會休下專心等星期日去享受42km的風光!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Ready go. 點樣都好!星期日開開心心跑!之後就大吹特吹啦喂!
你幾時再有時間積極啲操番起呀!

升級   58%

該用戶從未簽到

大B兄,加油!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

先報時間,3:59'18”,剛好sub4達標,都算滿意了,之後先寫報告!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜大B兄,睇住個鐘衝線。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-2-20 18:19 發表
先報時間,3:59'18”,剛好sub4達標,都算滿意了,之後先寫報告!

我企左成4個幾鐘都見唔到你添!