香港長跑網  - 長跑長友

今日日本大學生比賽

升級   25.79%

該用戶從未簽到

http://www.youtube.com/watch?v=pZcYne2Us1o
6xx人最慢果個的5k時間係17分幾..........

升級   58.95%

該用戶從未簽到

My fastest 5km ~23min

升級   0%

該用戶從未簽到

好睇,如果香港大專都有呢類長跑比賽就好囉...

升級   4.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

日本學生運動都好pro, 依方面真係要學習.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

My fastest 5km ~23min     x2 also

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

日本的運動推廣做得好好~~所以日本人的運動先咁好
    好過香港某d學校~~~自己做晒野~用學校名出賽都話唔好

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

thx. a lot  好好睇

升級   0%

該用戶從未簽到

接力賽 ?..... 有黑人 ??
    唔明佢講咪..

升級   81%

該用戶從未簽到

日本本土係幾興道路接力賽,我前排o向日本1月1號朝早睇電視都有場新年接力,基本上好多大企業都會組隊參加,當然玩得o既都係d10km30分左右o既「企業員工」,去到第二棒仲要係全部都係非洲員工!有唔少仲要係參加過奧運或者世紀賽…好高水平…

升級   25.79%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-1-6 09:49 發表
    日本本土係幾興道路接力賽,我前排o向日本1月1號朝早睇電視都有場新年接力,基本上好多大企業都會組隊參加,當然玩得o既都係d10km30分左右o既「企業員工」,去到第二棒仲要係全部都係非洲員工!有唔少仲要係參加過奧 ...

師兄~你都係日本嗎~
    我係名古屋~
    有機會一齊跑步阿~
    係呢邊半年~
    一個香港人都未遇過~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-1-6 09:49 發表
    日本本土係幾興道路接力賽,我前排o向日本1月1號朝早睇電視都有場新年接力,基本上好多大企業都會組隊參加,當然玩得o既都係d10km30分左右o既「企業員工」,去到第二棒仲要係全部都係非洲員工!有唔少仲要係參加過奧 ...

d企業員工一年開一日工...就係一月一日..
    日本人真係好熱衷跑步, 佩服 !!

升級   97%

該用戶從未簽到

由頭到尾都有觀眾在旁打氣,很有氣氛,好羨慕.....

升級   56%

該用戶從未簽到

d選手跑完就即刻有工作人員遞毛巾黎褸住,
    當地真係好重視場比賽
    連美記都出ekiden跑鞋 for公路接力

升級   20.65%

該用戶從未簽到

不錯,如果有看過電影 Spirit of the Marathon,會看到其中一個主角就是在日本Yakult益力多“工作”的肯雅人Daniel Njenga。他馬拉松跑2:06,當年世界排名前十。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

2個星期前都有全國高中生接力
    第一棒10k...29分半...高中生.................
    睇到我傻左
    之後後面都差吳到....
    http://www.youtube.com/watch?v=ShPzokMpDjs&feature=related
    這是大學生的5000米
    請留意最後的成績
    會嚇你一跳的
    留意最慢的一個人時間...

升級   25.79%

該用戶從未簽到

同咪我都有去運動去跑
    見到拒地係好聽道師的話的....
    可以講到我要你死你就要死的地步....
    好聽話的
    之後練速度係全部人一人齊練的
    之後拒地係練1600米的...每個400大約1:20(名古屋係好慢的)
    好次都係練5,6次就完結
    有一點就係發現
    日本比賽有分2種
    一種係10k30分左右的參加~你同我都都吳係.....
    別一種係漫跑形.......2月份的東京馬拉松~
    高手吳會參加~
    因為拒地會覺得
    有很多高手都沒參加~
    所以都不......
    我覺得後很生氣(香港加油)

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 人肉跑步機 於 2010-1-7 23:21 發表
    2個星期前都有全國高中生接力
    第一棒10k...29分半...高中生.................
    睇到我傻左
    之後後面都差吳到....
    http://www.youtube.com/watch?v=ShPzokMpDjs&feature=related
    這是大學生的5000米
    請留意最後的 ...

不用驚訝,在Ethiopia和Kenya,16-17嵗的都有些可以跑到27分到28分左右。
    在美國的NCAA D1田徑賽,通常有一兩個跑包尾的跑手會已經放棄,所以會跑超過30分,前幾名可能是27分多,其他大部份都是28/29分。世界其它地方的長跑水準實在是高很多。

升級   78%

該用戶從未簽到

早幾日看當地報紙,見到有個比賽,冠軍是東京某大學。