香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步帶con問題

升級   20.25%

該用戶從未簽到

本人近視800度到 散光都成200幾 (半盲)

一般練習跑都要帶有框眼鏡 副眼鏡甩曬色仲要係膠框

就到渣馬我想配con去跑 應該配one day

其實跑步帶既con 配唔配埋散光好 (冇散光平d 年尾手緊)平時我都唔多帶cons

平時跑果陣勁多汗入眼 我驚帶cons唔係咁好

有冇跑友sharing下

+1 0
上一篇︰膝頭痛下一篇︰誓要做fit佬~

升級   0%

該用戶從未簽到

戴con跑步絕對冇問題啦...
比起戴眼鏡跑,會跑得舒服d....

升級   0%

該用戶從未簽到

如果你想配副 con 去跑渣馬,
建議你事前戴住 con 跑番幾課先,
等自己適應下先!

升級   100%

該用戶從未簽到

我1000近視,2xx散光,n年前配既長帶cons係有散光既,但價錢貴+易摔爛...
視光師話高少少近視度數可以cover番無散光既function,所以之後我一直都係用1200度左右既one day cons....

同你一樣,我2xx度散光,用無散光既cons睇遠野時會散一d,光線不足時閱讀就比較難睇清楚(如睇報紙),除此之外,我返工上堂都覺得隻cons無問題.

所以,我覺得ching你都唔太需要配到甘足,一般跑步就算用無散光既cons都可以啦.....
至於大汗問題,我答唔到,因為我跑步出汗唔多~~
不過,我諗唔會有人大汗到會沖走隻cons.....ching你放心配啦....

升級   4.5%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

1. 有汗入眼唔會影響帶con ( 如果真係多到可以沖隻con出來咁冇計喇 )
    2. 唔配散光con, 個人來講覺得ok既, 我本身都有百几度散光都冇配(依家做左激光了) 日頭睇野清楚的

升級   20.25%

該用戶從未簽到

唔該曬咁多位既見解

我諗我多數配one day acuvue冇散光

有近視跑步真係好鬼煩

Anyways, 要努力呀

升級   20.65%

該用戶從未簽到

本人又戴con,又戴黑超,都無問題,不過,人人有別,你可以自己試驗一下。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

或者可以配副可加度數的運動眼鏡/風鏡

升級   83.68%

開心
  • 簽到天數: 1 天

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 kalok 於 2010-1-5 11:18 發表

可以考慮用headband吸汗.

沒錯,我也常常戴headband的

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我以前都係帶眼鏡同眼鏡帶, 大汗真係唔舒服同唔方便.

而家帶左 Con 就舒服好多, 但係大部份比賽都好早出發, 最初帶唔慣要搞好耐, 對眼又乾, 搞到成日差唔多遲到, 而家習慣左就好 D.

但係最近場 30 K, 出發前唔小心整甩左一邊 Con, 結果得一半視力去完成........

升級   85.79%

該用戶從未簽到

小弟二百幾度近視,都有戴ONE DAY CON 跑。

戴CON如果有汗入眼,其實都冇問題。
    個人面對的最大問題係,
    有時用力O係塊面抺汗捽眼時,會唔小心捽到佢走左位....

我試過...幾次...Orz

升級   83.68%

開心

個人用後感, Johnson隻1 day acuvue moist 同Acuvue Oasys(2 week)比起舊款 (1-day acuvue/Acuvue 2)好戴好多, 濕好多. 戴得耐都唔會澀.
    用開舊model易甩, 經常感覺乾澀o既朋友值得一試.

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 kalok 於 2010-1-5 14:36 發表
    個人用後感, Johnson隻1 day acuvue moist 同Acuvue Oasys(2 week)比起舊款 (1-day acuvue/Acuvue 2)好戴好多, 濕好多. 戴得耐都唔會澀.
    用開舊model易甩, 經常感覺乾澀o既朋友值得一試.

唔該曬咁多位既意見

我諗我配1 day acuvue moist

今個week配見

見website話$200一盒一般幾錢一盒ga

升級   83.68%

開心

原帖由 hkyen 於 2010-1-5 20:03 發表

唔該曬咁多位既意見

我諗我配1 day acuvue moist

今個week配見

見website話$200一盒一般幾錢一盒ga

如果經常戴, 2星期oasys會抵d. 不過1 day就真係方便d.

唔記得價.  一般細舖可以比連鎖店平幾十, 例如正價一盒160, 細舖可以做到125~130. (唔係acuvue moist, acuvue moist唔止呢個價)
    不過話分兩頭, 細舖一般驗眼好求祈, 甚至你走埋去就賣俾你. 而大舖驗眼, check 弧度, 等等就會仔細好多.
    我自己就會幫襯大舖, 驗完買最少o既量, 跟住去細舖再大量入貨. 過一/兩年會重複呢個動作.