香港長跑網  - 長跑長友

誓要做fit佬~

升級   77.37%

該用戶從未簽到

小弟最高峰172磅,終極目標係減到130磅....減幅42磅~
方法不外乎減少攝入量(食少d)同埋跑步(一星期最少跑5日,每日跑一小時)

各位ching/ctse一起努力跑走脂肪~!!

減肥全紀錄:
27/3   172磅
8/4     170磅
17/4   170磅
25/4   168磅
15/5   166磅

升級   49.45%

該用戶從未簽到

好耐無見!!! 你响乜野時間跑多呀?

升級   77.37%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

Hello~真係好耐無見啦~

閒日我都係夜晚嚮上水跑,weekend會同d朋友出去大埔或者沙田跑.
我都有撞過loudspeaker兄,一次嚮粉嶺田心公園外面條單車徑,一次嚮上水運動場見佢同好多ching練衝圈.
不過自問未有能力跟ching們一齊操.....所以say過hi就自己繼續龜速行.....

上年渣打後無運動一段日子,體重就直線上升....到近呢幾個月先慢慢跑返,開頭仲係一星期先跑一兩次咋
到近排先跑返多少少,盡量keep住一星期跑5-6次.

你呢?
最近好嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

Alvin,好耐無見!

加油呀!

得閒過黎一齊操啦

升級   77.37%

該用戶從未簽到

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 Alvin 於 2010-1-4 14:35 發表
    175磅的我,誓要以跑步變身成130磅的fit佬~!

雖然兩,三個月間的努力,現在已經回落到168磅,但都未敢鬆懈......

短期目標: 能以150磅出戰2010年渣打半馬賽事.

各位ching/ctse一起努力跑走脂肪,共勉之~!!

師兄你好
    你想個幾月減 18lb 會唔會太急呢?
    小心身子.............  

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-5 09:40 發表

師兄你好
    你想個幾月減 18lb 會唔會太急呢?
    小心身子.............  " />" />

照計一個星期兩磅,八個星期後理論上應該減到16磅,不過世事豈能盡如人意....
    其實我只係set高個target俾自己....我都預左唔會減得到咁多
    跑渣打時能夠150-160磅內已經好開心.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-1-4 16:28 發表
    Hello~真係好耐無見啦~

閒日我都係夜晚嚮上水跑,weekend會同d朋友出去大埔或者沙田跑.
    我都有撞過loudspeaker兄,一次嚮粉嶺田心公園外面條單車徑,一次嚮上水運動場見佢同好多ching練衝圈.
    不過自問未有能力跟ch ...

alvin, 衝圈o個班人咪 cyw, 馬王......當中2 隻快馬
    得閑過黍操下基本功, 好有用架 , 又唔使要好快既 ,
    大家聚下, 唔快唔緊要 , 記住天外有天 , 人外有人 ,
    同自已比 , 打敗昨日的你。

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-1-5 10:56 發表

alvin, 衝圈o個班人咪 cyw, 馬王......當中2 隻快馬hgjD092" />" />" />" />" />" />hj
    得閑過黍操下基本功, 好有用架 , 又唔使要好快既 ,
    大家聚下, 唔快唔緊要 , 記住天外有天 , 人外有人 ,
    同自已比 , 打敗昨日的你。hgj088gh ...

衝圈果班人咪就係你囉~
    當然最搶眼係cyw啦~直頭係跑車級數~
    不過果日好似唔見馬王兄,如果唔係以為入左大尾督睇人錬車
    你唔記得左哩咩?!你有同我打招乎o架喎.....

我家下實在太重啦,所以專注練減磅先再練速度.
    我相信個身輕左,速度同耐力自然會提高.
    依家跑得多膝頭哥仍然會痛,不過唔跑個身又只會愈來愈重.....真係矛盾.

Anyway,當我有日打敗到自己,一定會join埋你地一齊訓練,提升自己水平~

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Alvin 於 2010-1-5 10:51 發表

照計一個星期兩磅,八個星期後理論上應該減到16磅,不過世事豈能盡如人意....
    其實我只係set高個target俾自己....我都預左唔會減得到咁多
    跑渣打時能夠150-160磅內已經好開心.

小弟剛剛用五個月減左 25lb
    平均一個月只係減左 5lb
    已經搞到變成傷膝青年...........  

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-5 16:52 發表

小弟剛剛用五個月減左 25lb
    平均一個月只係減左 5lb
    已經搞到變成傷膝青年...........  " />" />

我本身已經係傷膝青年架啦.....

可能我依家處於減肥階段既開頭,所以比較減得快d....我近呢個月,基本上一星期跑5-6日,一星期至少會輕到一至兩磅.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Alvin 於 2010-1-5 17:03 發表

我本身已經係傷膝青年架啦.....

可能我依家處於減肥階段既開頭,所以比較減得快d....我近呢個月,基本上一星期跑5-6日,一星期至少會輕到一至兩磅.

會啦
    我近尼一個月
    o係 190.5 - 199.5 上上落落.......

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-5 17:55 發表

會啦
    我近尼一個月
    o係 190.5 - 199.5 上上落落.......

停頓期嗎?
    要堅持呀~過一段日子便可以衝破這個關口.
    如果可以加大一些運動量,可能會快點突破這個關口.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Alvin 於 2010-1-6 11:24 發表

停頓期嗎?
    要堅持呀~過一段日子便可以衝破這個關口.
    如果可以加大一些運動量,可能會快點突破這個關口.

停頓期 + 假期
    因為上個月又去旅行又聖誔又元旦
    食左好多自助餐/放題/小肥羊
    唔肥返就奇
    不過今個月會好d
    但下個月農曆年又係飲食期..........  

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-6 12:05 發表

停頓期 + 假期
    唔肥返就奇
    不過今個月會好d
    但下個月農曆年又係飲食期..........  " />" />

專家話其實一餐半餐係唔會有事.
    不過連續咁食就.....

升級   12.11%

該用戶從未簽到

去下GYM room 玩下其他帶氧... 60%強度就夠
    自己因住膝頭再衝下85-90%,食小餐宵夜就攪掂^~^"
    膝唔得就full 下冰la~!^~^" ++oil  希望幫到你~!

升級   77.37%

該用戶從未簽到

已經個幾月,最高峰是輕左8磅,依家又重返2磅,即係共輕左6磅.....
    算成功嗎?

距離目標仲好遠.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2010-2-3 14:01 發表
    已經個幾月,最高峰是輕左8磅,依家又重返2磅,即係共輕左6磅.....
    算成功嗎?

距離目標仲好遠....." />" />

咁而家係幾多磅呢?
    努力加油啊!
    驚傷膝,去gym跑機都係唔錯既選擇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-1-6 12:05 發表

停頓期 + 假期
    唔肥返就奇
    不過今個月會好d
    但下個月農曆年又係飲食期..........  " />" />

一餐半餐唔會肥既,小弟有時都放縱下架,好似聽日就約左網友去食雪糕buffet,足夠運動就唔怕的。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2010-2-3 16:22 發表

一餐半餐唔會肥既,小弟有時都放縱下架,好似聽日就約左網友去食雪糕buffet,足夠運動就唔怕的。

小弟既體重
    波幅仲勁過恒指!!!
    一日可以相差8lb!!!