香港長跑網  - 長跑長友

條根有問題...唉...就黎又渣打

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

左外腳踝上面...腳眼旁...個條根有問題

十二月中拉傷扭親...聖誕節想跑下...點知跑左2km又痛到停了
    一直無跑到現在
    唉...今早追巴士時跑兩步...都係仲係唔掂

請問大家...治療處理意見...
    或醫師/跌打...介紹

升級   61.1%

該用戶從未簽到

會唔會有D撕裂?
    再跑既話又會唔會再擴大D?

呢D都係越早處理越好, 唔跑一年好過以後無得跑

升級   36.65%

無聊

平日行路無野...就今日...又無事
    係跑既時間就會feel到

升級   36.33%

該用戶從未簽到

唉  我都係  
    跑時唔可以完全腳面點地,要側一邊咁,
    = = 我都係決定唔跑唔跑  

升級   68.8%

該用戶從未簽到

扎住佢,敷冰浸熱水睇下會唔會好D

升級   36.65%

無聊

終於覺得無事了
    唉...
    得返一個月多d
    真係唔知跑唔跑到目標既...唔使坐車..完成半馬

升級   0%

該用戶從未簽到

ching.. 唔駛咁驚...
    架巴士主要俾全馬人士坐...
    半馬人士都幾難有機會見到架車... 除非你刻意去等巴士...

升級   36.65%

無聊

因我自己只跑開 10km
    至今...半馬都未跑過一次
    加上...停左成個幾兩個月未跑過
    唉...暫時都未知有無能力跑10km
    但...今年係報左 ...半馬
    所以咪有d擔心

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pakcb 於 2010-1-18 17:58 發表
    因我自己只跑開 10km
    至今...半馬都未跑過一次
    加上...停左成個幾兩個月未跑過
    唉...暫時都未知有無能力跑10km
    但...今年係報左 ...半馬
    所以咪有d擔心

ching參考一下,或可先練練體能。

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7963&extra=page%3D1

升級   36.65%

無聊

回復 10# 的帖子

謝謝...
    我會加油

升級   6.84%

該用戶從未簽到

建議你都係去左睇醫生先.....唔好咁急練住, 如果本身有事再去免強練習比賽, 好易出事@@

升級   36.65%

無聊

其實都跑左好幾晚 4km 都完全無事
    昨晚...行行下街...又有d料到
    唉...唔知係咪風濕就真了
    如果係...咁又可以點?
    今早起身...又無乜事了

升級   80%

該用戶從未簽到

前輩,我既情況同你好似差唔多炸wo

我都係有時跑跑下就覺得痛

但係第2日就無野啦

升級   36.65%

無聊

今日慢跑完 6km
    又無乜事...真係唔知佢想點

升級   14.74%

該用戶從未簽到

ching
    我覺得你個傷都我差唔多,我9月時亦係差唔多部位痛,我係Achilles撕裂,相信比你嚴重,結果就休息到宜家先開始練跑..其間做了4次小型手術,宜家大致冇事..

我想你都係睇睇醫生先,因為呢個傷對行路係冇問題的,所以不能因行路冇事就唔理,但跑得長(10幾20km) 就會加劇傷勢...

我在荃灣睇運動創傷專科,你要contact 我可以比你

升級   100%

該用戶從未簽到

pakcb兄:
    你之前係"咬柴"整親?
    當時嚴重嗎?
    如果是這樣的話,我的經驗是你的舊患沒醫好,所以患處再有大運動量時便發出警告了.
    都係睇睇醫生,醫好d舊患先係上策.

我係經常咬柴,以前d傷沒處理好的後遺症.

升級   36.65%

無聊

多謝各位關心與支持
    近日無點痛了...跑也跑到5km
    當然唔會夾硬黎...就一步步...唔會俾自己跑傷
    可惜近期日日都落雨...懶得去跑
    希望係比賽之前跑到一次15km以上就算
    多謝大家支持

升級   94.8%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2010-1-6 00:01 發表
    唉  我都係  
    跑時唔可以完全腳面點地,要側一邊咁,
    = = 我都係決定唔跑唔跑  

x2,我己經無跑成個星期,重未有好轉,渣打半馬唔知點算?

升級   36.65%

無聊

運動係強身健體...唔係要傷自己
    所以呢次跑唔到我都唔會夾硬黎
    可以到時行下...志在參與下
    大家加油