香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

累積一點一滴的跑步紀錄

升級   11.35%

該用戶從未簽到

從2009年正式愛上長跑運動. 在09年度內參加了10多場的賽事. 由開始時跑10k要1小時到現在可以45min. 期望可以通過更多操練再提升水平.

06/01/2010 櫻桃街公園 9k 41:40

2009年1月累積 : 16k
+1 0
上一篇︰2010.01.13 網友約跑 之 <維港夜採紫荊花 4>下一篇︰6.3.2010 福州半馬拉松

升級   0%

該用戶從未簽到

swtcheng ching 開 blog~ 謝謝分享∼
加油~ 努力~

升級   11.35%

該用戶從未簽到

06/01/2010 櫻桃街公園 9k 41:30

最近練習時. 發現小腿肌肉很累. 好像是從上次跑石崗之後還沒有完成恢復. 已經差不多兩星期了. 上落斜令小腿疲勞還不能完成復原. 可能以後真的要多操練上下坡了.  

2010年1月累積 : 25k

升級   11.35%

該用戶從未簽到

12 /01/2010 是晚6k only 因為小腿依然疲倦.

1 月份累積 31k
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

swt ching 開張大吉。
10場比賽1年,你都好大癮wor

升級   11.35%

該用戶從未簽到

都唔係呀... 生左小朋友之後改變哂D 生活惡習. (飲酒.. 食煙..)  依家唯一的嗜好就係揍仔同埋跑步.

所以基本上有10k 的賽事都參加了... hehehe... 吞POP.. 唔揍仔. 等老婆揍......

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜CHING開BLOG丫 ~~~~ 仲有得閒你可以去九龍區睇睇識下D街坊架 ~~~~ 嘻 , 繼續努力!
另外 , 交收跑衫方面 , 小弟而家plan緊時間 , plan好會通知你的 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-1-13 14:40 發表
都唔係呀... 生左小朋友之後改變哂D 生活惡習. (飲酒.. 食煙..)  依家唯一的嗜好就係揍仔同埋跑步.

所以基本上有10k 的賽事都參加了... hehehe... 吞POP.. 唔揍仔. 等老婆揍......
哈哈原來係o甘,你一年跑左o甘多比賽,所以成績進步得好鬼快。犀利。

升級   28%

該用戶從未簽到

恭喜 swtcheng 兄....開張大吉。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

多謝咁多位Ching  支持. 其實我很希望認識多一些跑友. 可以多d交流下.

因為我發現現在已經到左一個樽頸位. 好似冇咩突破咁.

睇下其他Ching 既blog. 又衝圈又長課. 真係很多學問...

升級   95.6%

該用戶從未簽到

CHING 一年進步神速呀~~

升級   5.3%

該用戶從未簽到

櫻桃街公園????9k????

係咪大角咀呀?點會知係9k既?有標距?好跑嗎?

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

恭喜 swtcheng 兄....開張大吉.....開Blog大吉

升級   11.35%

該用戶從未簽到

係呀麥麥師兄.

我係google map 度距離. 跑一個圈大約1.5k.

14 Jan 2010 . 8K

一月累積 :  39K

升級   11.35%

該用戶從未簽到

2010 懷智跑10k - 大埔吐露港 - 46:50

昨天參加了懷智跑10k. 這個不太出名的賽事. 在討論區亦不見有人討論. 不過對我而言. 只要是10k又不是出路的話. 我都盡量參予. 享受一下比賽的感覺.

一大清早, 開動太座的戰車到達工業村內的停車位. 今天天氣雖然不是很冷. 不過坐在兩輪上, 寒風依然令人打冷震.... 7:10 到達大會報名處. 收到紀念T-Shirt 後, 一看下. 原來今天的比賽是沒有計時器. 可想而知今天比賽應該沒太多人.

一如我所料. 到7:50分. 大會才安排準備起跑. 而人數當然亦不是很多. 我站在頭二排. 從沒有試過站在那麼前起跑.

8:00正. 比賽正式開始. 本想搶在人前有利的位置. 不過當起步10-20米, 發現大家的速度都很快. 我只能跑回自己的節奏. 讓其他人繼續向前衝.... 而我就留守在慢一批的群體內. 到了1k 牌時間係4:25. 時間比想像中快了. 由於在上個月已經跑過此路段. 對距離亦有了大約的掌握.今天應該又是PB 的好機會. 目標44:50. (hahaha) 心想Sub 45... 太興奮了..

在頭3-4k. 速度還在預算之內. 大約都是4:30/k 左右. 只要衝刺時加快一點相信pb冇難度.
    問題就出在4-5k 時. 因為到了折返點時. 看一看手錶. 時間是23:10. 依...... 即是要46:20 才完成賽事... 怎樣PB 呢....

之後當然想追時間. 問題是沿途的里數牌不清楚. 只知7k 是一個水站. 之後已經到最後500m. 我根本不知道自己快或是慢... 所以追不了時間.

原來里數牌對我呢d初哥係好重要. 因為自己掌握不了自己的速度....   希望下個星期跑沙田可以PB 啦..

一月份累積 : 49k

升級   11.35%

該用戶從未簽到

還有兩件事想分享一下.

1. 尋日在2k開始, 有一個穿"life"字樣的跑友在我身邊出現, 他都幾年輕. 因他他的衣服比較特別. 所以我都有留意他的出現. 而一直跑回終點他也在我的附近. 到了跑畢全程, 回到看台鬆下腿. 看看有一堆穿"life"字樣的跑友在一起. 一個更起眼的人亦在. 看到此人後即刻知道"life"字樣是甚麼團隊. 他就是正生書院校長陳兆焯. 其他的"life" 當然是學員. 聽到他們的對話好像有一位跑友跑到前列名次.. 恭喜慈喜. 老實講他們的成績都幾好. 那個全程在我附近的跑友亦比我先到終點...  總之一句講哂. 遠離毒品..

2. 昨天有一位大使一同參予10k的賽事. 他是前香港單車代表. 洪松蔭先生. 其實我之前都看了一些關於他的軼事. 個人都幾喜歡這位運動員. 昨天一起步他都跟在頭一批跑手裡. 速度都幾快. 到5k 的轉折點. 相信他比我都快了600m-800m左右的距離. 雖然是前車手. 不過體能都有番咁上下.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋晚改變一下. 試下節奏跑.
    首先跑20分鐘輕鬆跑
    之後衝3 X 600m (中間慢跑3mins)
    再10分鐘cooldown

開始掌握了一點點感覺. 下一次試跑多一點.

全程大約8K

一月份累積 : 58k

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋日跑完沙田新春跑10k. 成績係47"20'. 自己當然唔係很滿意呢個成績啦. 最近參加了不同的10k 比賽. 單在1月份已經有三場賽事. 本以為多參加比賽. 成績必有進步. 但經過昨天的比賽. 反而成績每況愈下. 情況令人憂慮. 比以前最好的成績足足差了1分半. 究竟問題出在那裡呢. 難度45"已經是本人的極限呢....

之前見另外ching 的blog內說. 現在比賽的心情已經沒有當初的興奮. 腦內所積壓的全是"PB, PB and PB".. 已經少了當初對比賽那種好奇及興奮.. 這想法正正在我昨天跑步途中閃過... 可能基於壓力. 所以成績比之前更差.....

尋日一開跑. 頭1k對錶. 4"30'. 心裡已知pb無望. 因為這1k所花的體力不少. 相信自己在後面亦保持不多這速度.. 到了5k 時, 時間好似24分(忘記了.等官方出時間). 已經知道今天時間比較差. 不過後5k感覺良好. 應該比頭5k快少少.. 回到最後400m (運動場內). 還有力爆一段.

這個星期真的要訓練一下節奏跑. 希望可以加快平均跑速...

一月份累積 : 68k

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋晚訓練一下快速跑. 希望之後的比賽可以提高一下速度.

一月份累積 : 74k